Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



05.05.2015 00:19

Editorial


A A

Sportul falimentat de șmecheri

Sportul falimentat de șmecheri

COSTIN MIHAI


„Jurnal de Dâmbovița” a atenționat asupra pericolului de a se mai finanța cluburile sportive din bani publici, câtă vreme există datorii la bugetul de stat. Autoritățile locale au receptat semnalul nostru, însă pentru moment sunt blocate, neavând resurse pentru a stinge datoriile clubului Chindia Târgoviște, de aproximativ 12 miliarde lei vechi, incluzând aici și penalitățile.

Din informațiile noastre, chiar și Clubul Sportiv Municipal ar avea datorii de câteva miliarde, iar lucrurile nu prea mai pot continua astfel. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dar și primarul interimar al municipiului Târgoviște așteaptă semestrul doi al anului, pentru a putea profita de pe urma rectificărilor bugetare. De acolo mai pot fi transferați ceva bani, pentru ca datoriile Chindiei, atrase mai degrabă în primii ani de activitate, să ajungă la zero.

Săptămâna trecută, un club important din Liga a II-a, FC Olt Slatina, a ales să se retragă din campionat, chiar dacă juca în play-off, doarece nu a mai primit anul acesta susținere publică. Finanțele Olt impută clubului datorii de peste 50 de miliarde lei vechi la bugetul de stat, reprezentând taxe și impozite neplătite în perioada 2009-2013, pe când echipa se numea Alro Slatina. Adică FC Olt a preluat nu doar locul celor de la Alro, dar și datoriile, care au îngropat un club care și-a pierdut toți jucătorii. Situația se regăsește și la alte grupări importante din fotbalul românesc, însă pe noi ne interesează acum Chindia Târgoviște.

Degeaba se va obține o promovare în Liga a II-a, dacă există pericolul real ca echipa să nu poată evolua acolo. Să presupunem că autoritățile locale, care asigură integral bugetul clubului, anul trecut de 19 miliarde lei, vor plăti și aceste datorii. Legal se cam poate, însă moral e corect? Să trecem și peste acest amănunt, dincolo de care se naște o altă întrebare.

A plătit cineva pentru datoriile atrase de cluburile Chindia și CSM în toți acești ani? Evident că nu. Și asta ar trebui să-i intereseze pe Adrian Țuțuianu și pe Cristian Stan, dacă tot vor să mai facă un gest de omenie. La fotbal au rămas în urmă datorii foarte mari, obiective ratate, jucători cedați dubios, toate acestea oare nu contează sau nu deranjează pe nimeni? Tot aud că la Chindia și la CSM Târgoviște sunt datorii, însă dacă vom calcula câți bani au primit acestea în ultimii ani de la bugetul local, te ia cu amețeală. S-au terminat campionatele la baschet și la volei, luna aceasta se încheie și cel de la fotbal, haideți să vedem, odată pentru totdeauna, cum s-au cheltuit banii la cluburile respective. Se tot vehiculează varianta unui audit, însă am impresia că nimeni nu și-l dorește cu adevărat, nici măcar cei care conduc instituțiile amintite.

Sportul de performanță nu poate exista la Târgoviște fără susținere publică, cel puțin la nivel de echipe, asta e realitatea, însă nu doar rezultatele sunt cele care contează. E nevoie și de un management performant, altfel ne putem trezi ca cei de la Slatina, care au abandonat competiția. Eu zic să vă faceți calculele corect și să vă întindeți exact cât vă ține plapuma. Până la urmă, sportul nu-l omoară nici Finanțele și nici presa de atitudine, ci tocmai cei care îl împing în prăpastia falimentului. Dacă până acum a mers așa, cu cârpeala, se pare că deja nu se mai poate. Ori vă aliniați cerințelor legale, ori îngropați cluburile. Nu știu dacă alții ar fi în stare să facă mai mult, dar știu că sunteți datori cel puțin cu niște răspunsuri.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Liniște pentru Diego Longo! Nu-l mai deranjați!
Chindia trebuie să iasă din această stare
Echipa lui Miriuță a căzut din teleguță
Sportivii dâmbovițeni merită mai mult
Ieșirea din infern
Să salvăm Chindia de la retrogradare!
Mai e puțin...
E nevoie de puncte!
În linie dreaptă către noua stagiune
Proiect interesant


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale