Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro31.01.2024 00:17

Ieri, discuții aprinse la ședința Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița


A A

Recalcularea pensiilor stârnește confuzie între vârstnici

Recalcularea pensiilor stârnește confuzie între vârstnici

Ieri, membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic și ai Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Dâmbovița s-au reunit pentru a discuta problemele seniorilor din țară, cu accent pe stadiul digitalizării dosarelor de pensie și ajustarea legislației.

Tema centrală a ședinței a fost avansul în procesul de digitalizare a dosarelor de pensie, având ca scop recalcularea tuturor pensiilor până la 1 septembrie 2024. Membrii au adus în discuție progresele făcute și obstacolele întâmpinate în implementarea acestui proces.

Un punct de interes major l-a reprezentat noua Lege a Pensiilor, care prevede o creștere de 13,8% a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024, cu recalcularea acestora în septembrie. Punctul de pensie va ajunge la 2.032 lei, iar vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, stabilindu-se gradual la 65 de ani.

La ședință au participat președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice - Gheorghe Popa, prefectul județului - Claudia Gilia, și Ioan-Valentin Sandu - vicepreședintele CJPV Dâmbovița, subprefectul județului - Corneliu Sălișteanu, directorul Casei Județene de Pensii Dâmbovița - Toni Ciprian Mihai, directorul Casei Județene de Sănătate Dâmbovița - Cristian Sima, fostul sindicalist Ion Oproiu, Dobra Napoleon - președintele pensionarilor de pe Valea Dâmboviței și consilierul județean Mihai Istrate.

Directorul Casei de Pensii Dâmbovița, Toni Ciprian Mihai, a vorbit despre Casa Națională de Pensii, care derulează o procedură de evaluare a pensiilor, incluzând identificarea stagiilor de cotizare și crearea unei baze de date cu veniturile lunare până în aprilie 2001. Fondurile au fost alocate pentru suplimentarea personalului, dotarea cu mobilier și tehnică, având termenul limită până la 31 august 2024. Directorul a menționat că după această dată, angajații care au contribuit la recalcularea dosarelor de pensii nu vor mai fi disponibili, aceștia fiind angajați pe perioadă determinată.

În cadrul ședinței despre recalcularea pensiilor și noua lege a pensiilor în Dâmbovița, președintele pensionarilor, Dobra Napoleon, a adus în discuție confuziile pensionarilor care au lucrat în armată, întrebând dacă este necesară și copia după livretul militar pentru recalculare. Directorul Casei de Pensii Dâmbovița a confirmat necesitatea acestei copii, precizând că instituția dispune de facilități pentru a face copii la dosar.

Fostul sindicalist Ion Oproiu a criticat legea 360, menționând că are multe lipsuri. Doar cinci articole au fost implementate din cele 170, iar restul vor intra în vigoare în septembrie 2024. Oproiu a subliniat lipsa dialogului guvernanților cu societatea și necesitatea unei reguli mai apropiate de nevoile și dorințele cetățenilor, sugerând că o dezbatere publică ar fi fost esențială pentru acoperirea problemelor, în special ale vârstnicilor.

 

 

Ștefan KhalilComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

„Eu sper să nu avem liste comune și la parlamentare cu PSD”
Fostul primar Constantin Maricescu și-a anunțat candidatura din partea PNL
Aducerea gazelor naturale, prioritate pentru administrația locală
Peste 300 de terenuri, date în folosință gratuită pentru construire de case
Varianta de traseu a Centurii Orașului Găești
Drum pe 4 benzi între A1 și DN7
Uzina Automecanica Moreni merge în momentul de față „cu frâna trasă”
Prefectul Județului Dâmbovița, Claudia Gilia, la doi ani de mandat
„Vor fi mai multe mașini de Poliție decât polițiști”
Protest AUR Dâmbovița în fața sediului PSD Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Ursula von der Leyen - un proxy de la Angela Merkel pentru Europa

Mulți au făcut referiri recente la Jacques Delors, numindu-l vizionarul european. Și au mare dreptate. Dar ideile marelui politician francez rămâneau la stadiul de filosofie dacă el nu era și președintele executivului european vreme de 10 ani. Chiar dacă au mai fost și alți președinți ai Comisiei Europene care au coordonat sistemul timp de două mandate, doar de Delors dorim să amintim... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale