Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.06.2024 09:00

Astăzi, alegeri locale și europarlamentare


A A

Dâmbovița la vot!

Dâmbovița la vot!

UPDATE ORA 21:00: În Dâmbovița, 56,9% dintre alegători s-au prezentat la secțiile de votare.

Biroul Electoral Județean Dâmbovița a anunțat o prezență  la urne până la ora 21:00, cu 56,9% dintre alegători exercitându-și dreptul de vot.
Din totalul de 415.951 de alegători înscriși pe listele permanente, 228.313 au votat pe aceste liste. Pe lângă aceștia, 6.190 de persoane au votat pe liste suplimentare, iar 2.414 alegători au folosit urna mobilă. În total, numărul votanților înregistrați până la această oră este de 236.917.
Distribuția votanților arată o prezență semnificativă în mediul rural, cu 175.200 de alegători, comparativ cu mediul urban, unde au votat 61.717 cetățeni. 
În ceea ce privește situația de la nivel național, cu o oră înainte de închiderea urnelor, prezența era la vot era de 51,41%.

 

*********************************

UPDATE ORA 19:00: Prezență ridicată la urne în Dâmbovița: 49,31%, peste 200.000 de alegători au votat Biroul Electoral Județean Dâmbovița a raportat o prezență semnificativă la urne până la ora 19:00, cu 49,31% dintre alegători exercitându-și dreptul de vot. Acest procent depășește considerabil media națională de 44,29%, reflectând un interes crescut al dâmbovițenilor pentru alegerile de astăzi.
Din cei 415.951 de alegători înscriși pe listele permanente, 198.341 au votat pe aceste liste. Suplimentar, 5.201 persoane au votat pe liste suplimentare, iar 1.565 de alegători au solicitat urna mobilă. În total, numărul votanților înregistrați până la această oră este de 205.107.
Distribuția votanților arată o prezență majoritară în mediul rural, cu 152.442 de alegători, comparativ cu mediul urban, unde au votat 52.665 de cetățeni.

 

*******************************

UPDATE ora 14:00: Prezență la urne în Dâmbovița: 30,7% dintre alegători au votat, depășind media naționalăBiroul Electoral Județean Dâmbovița a raportat o prezență semnificativă la urne până la ora 14:00, cu 30,7% dintre alegători exercitându-și dreptul de vot. Acest procent depășește media națională, reflectând un interes sporit al dâmbovițenilor pentru alegerile în curs.
Din totalul de 415.951 de alegători înscriși pe listele permanente, 124.345 au votat pe aceste liste. De asemenea, 3.245 de persoane au votat pe liste suplimentare, iar 131 de alegători au solicitat urna mobilă. În total, numărul votanților înregistrați până la această oră este de 127.721.
Distribuția votanților arată o prezență considerabilă în mediul rural, cu 94.380 de alegători care și-au exprimat opțiunea electorală, comparativ cu mediul urban, unde au votat 33.341 de cetățeni.

 

*********************

UPDATE: Prezență la vot în județul Dâmbovița: 22,4% până la ora 12:00


Ștefan Khalil


 

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Județean, până la ora 12:00, un procent de 22,4% dintre dâmbovițeni s-au prezentat la urne pentru a-și exercita dreptul de vot.

Din cei 415.951 de alegători înscriși pe listele permanente, 90.890 au votat pe aceste liste. De asemenea, 2.308 persoane au votat pe liste suplimentare, iar 16 alegători au solicitat urna mobilă. În total, numărul votanților înregistrați până la prânz se ridică la 93.214.

Distribuția votanților arată o prezență semnificativ mai mare în mediul rural, cu 68.909 persoane care și-au exprimat opțiunea electorală, comparativ cu mediul urban, unde au votat 24.305 cetățeni.

 

 

************************

În ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare. 
67% dintre sesizări a fost despre continuarea campaniei electorale, 11% au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte. 
Au fost aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni.

În Dâmbovița, peste 416 mii de alegători cu drept de vot sunt așteptați la urne, în cele 89 de localități, să își aleagă primarii, președintele consiliului județean, consilierii locali, cei județeni, dar și reprezentanții în Parlamentul European.

 

Procesul de vot a început în întreaga țară.

 Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții. Responsabilitatea președintelui secției de vot se întinde și în afara localului secției de votare, până la o distanță de 500 metri.
În ceea ce privește, atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne, așa cum în campania electorală, datorită bunei organizări și a mobilizării efectivelor implicate, a fost menținut un climat normal de legalitate, și pentru astăzi la nivelul MAI au fost luate măsuri pentru ca procesul de votare să se desfășoare fără probleme din punct de vedere al ordinii publice. 
Aproximativ 42.800 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri sunt mobilizați la nivelul întregii țări pentru protecția secțiilor de vot și pentru menținerea siguranței publice atât în proximitatea secțiilor de votare, cât și pe raza localităților. 
Echipe formate din angajați MAI au misiunea de a efectua cercetări de urgență în cazul sesizărilor privind nerespectarea legii în context electoral. 
Peste 1.600 de polițiști desfășoară activități în trafic și verificări inclusiv a modului în care se efectuează transportul de persoane. La această acțiune se va asigura sprijin aerian cu ajutorul aeronavelor IGAv.
Conducerea Ministerului a cerut efectivelor imparțialitate și respectarea cu strictețe a normelor legale în îndeplinirea misiunilor de astăzi, maximă atenție fiind acordată verificărilor privind comiterea unor contravenții sau infracțiuni electorale, indiferent de persoanele implicate.

 

Contravenții și infracțiuni electorale:
Contravenții:
• Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri, se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și  3.000 de lei.• Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.
• Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și  2.000 lei.• Cu amendă de la 600 la 1.000 de lei se sancționează prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, cu excepția însoțitorului solicitat de alegător, din motive temeinice constatate de președintele biroului electoral al secției de votare. • Aceeași amendă se poate aplica și persoanelor care refuză accesul în localul de vot al membrilor și operatorilor de calculator ai biroului electoral al secției de votare, candidaților, persoanelor acreditate potrivit legii, jurnaliștilor și persoanelor care își exercită dreptul de vot. • De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între  600  și 1.000 de lei.

Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.• Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
La alegerile de astăzi, au dreptul să voteze cetățenii români care au peste 18 ani și cei 674 de români care chiar astăzi împlinesc 18 ani. De asemenea, pot vota, în aceleași condiții ca și cetățenii români, cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene care au reședința sau domiciliul pe teritoriul României.

Pentru alegerile europarlamentare, alegătorii pot vota la secțiile de votare la care sunt arondați, dar dacă nu se află în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde sunt arondați, pot vota la orice altă secție de votare.
Atenție însă! Pentru autoritățile administrației publice locale, alegătorii pot vota numai la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința.
Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele.
Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

 

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin documente de identitate valabile și doresc să voteze, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile de evidență a persoanelor au program de lucru cu publicul și astăzi. Direcția Generală de Evidență a Persoanelor va avea program cu publicul până la ora 22.00.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salvați Salvarea!
„Nu rezolvăm problema economică în România crescând taxe”
PSD Dâmbovița, final de analiză în teritoriu
Teren modern de sport, construit prin PJDL
Pensionarii, nemulțumiți de pensiile care nu țin pasul cu inflația
Lucrări avansate la DN 7 Bâldana - Titu
Contabilii cer eliminarea E-TVA și oprirea „dictaturii fiscale”
Finanțarea pentru medicii de familie și cei din Ambulatoriu
Privatizarea Automecanica Moreni, o misiune (im)posibilă
„Codul Fiscal se schimbă de sute de ori pe an”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Importanța identificării candidatului ideal

Resursa umană este capitală în succesul unei afaceri, iar descoperirea talentelor de pe piață este un mecanism cu multe variabile. Desigur, fiecare companie își identifică o metodologie de recrutare, în care sectorul de activitate și poziționarea celui angajat în organigrama operațională dictează regulile jocului.

Scopul acestui material nu este însă de a discuta cele mai... [citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale