Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.09.2014 00:20

Cultură


A A

Ziua Limbii Române, marcată și în Dâmbovița

Ziua Limbii Române, marcată și în Dâmbovița
„Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”, primul text cursiv în limba română (datat 1521)

❚ Au fost organizate expoziții de carte tematică la Casa Corpului Didactic, Biblioteca Județeană și Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni ❚ Prof. Aurora Solomon, directorul CCD, ne-a declarat: „Oriunde am fi în lume, limba română rămâne patria noastră de cuvinte”

P. D.


În ultima zi a lunii august, a fost sărbătorită Ziua Limbii Române. În instituții de cultură, învățământ, religioase atât în țară, cât și în străinătate, s-au organizat simpozioane, sesiuni științifice, expoziții de carte tematică, toate pentru a marca această zi.

La Casa Corpului Didactic (CCD) Dâmbovița au fost expuse lucrări fundamentale cu privire la limba română. Prof. Aurora Solomon, directorul CCD, ne-a declarat:

„Limba română face parte din ființa noastră. Indiferent de domeniu, este o datorie a fiecăruia dintre noi să cultivăm limba română și, din respect față de această valoare națională, trebuie să fim preocupați nu doar în calitate de dascăli, ci și de păstrători ai ideii de istorie, credință și limbă, repere care să ne asigure identitatea în diversitate. Oriunde am fi în lume, limba română rămâne patria noastră de cuvinte și în acest spirit trebuie să ne educăm elevii, continuatorii acestor dimensiuni perene, cu toate generațiile care se succed”.

 

 

Expoziții de carte au mai fost organizate și la Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni și la Biblioteca Județeană Dâmbovița. Limba română este limbă romanică, vorbită de 30 de milioane de persoane, în special din România și Republica Moldova. Pe lângă dialectul daco-român, mai există cel aromân (macedoromân), vorbit în Grecia, Macedonia, Albania și Bulgaria; meglenoromân - în nordul Greciei și istroromân – în peninsula croată Istria. Cel mai vechi text cursiv cunoscut în limba română datează din anul 1521, „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”.

Scrierile în limba română s-au făcut cu alfabetul chirilic până în secolul al XIX-lea, după care a urmat unul de tranziție, apoi cel latin. Diaconul Coresi (urmașul ieromonahului Macarie, care a tipărit la Târgovi ște, la Mănăstirea Dealu, primele cărți din spațiul românesc, la începutul secolului al XVI-lea, dar în limba slavonă) a tipărit la Brașov prima carte în limba română „Întrebare creștinească” (1559).



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale