Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro02.09.2014 00:20

Cultură


A A

Ziua Limbii Române, marcată și în Dâmbovița

Ziua Limbii Române, marcată și în Dâmbovița
„Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”, primul text cursiv în limba română (datat 1521)

❚ Au fost organizate expoziții de carte tematică la Casa Corpului Didactic, Biblioteca Județeană și Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni ❚ Prof. Aurora Solomon, directorul CCD, ne-a declarat: „Oriunde am fi în lume, limba română rămâne patria noastră de cuvinte”

P. D.


În ultima zi a lunii august, a fost sărbătorită Ziua Limbii Române. În instituții de cultură, învățământ, religioase atât în țară, cât și în străinătate, s-au organizat simpozioane, sesiuni științifice, expoziții de carte tematică, toate pentru a marca această zi.

La Casa Corpului Didactic (CCD) Dâmbovița au fost expuse lucrări fundamentale cu privire la limba română. Prof. Aurora Solomon, directorul CCD, ne-a declarat:

„Limba română face parte din ființa noastră. Indiferent de domeniu, este o datorie a fiecăruia dintre noi să cultivăm limba română și, din respect față de această valoare națională, trebuie să fim preocupați nu doar în calitate de dascăli, ci și de păstrători ai ideii de istorie, credință și limbă, repere care să ne asigure identitatea în diversitate. Oriunde am fi în lume, limba română rămâne patria noastră de cuvinte și în acest spirit trebuie să ne educăm elevii, continuatorii acestor dimensiuni perene, cu toate generațiile care se succed”.

 

 

Expoziții de carte au mai fost organizate și la Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni și la Biblioteca Județeană Dâmbovița. Limba română este limbă romanică, vorbită de 30 de milioane de persoane, în special din România și Republica Moldova. Pe lângă dialectul daco-român, mai există cel aromân (macedoromân), vorbit în Grecia, Macedonia, Albania și Bulgaria; meglenoromân - în nordul Greciei și istroromân – în peninsula croată Istria. Cel mai vechi text cursiv cunoscut în limba română datează din anul 1521, „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”.

Scrierile în limba română s-au făcut cu alfabetul chirilic până în secolul al XIX-lea, după care a urmat unul de tranziție, apoi cel latin. Diaconul Coresi (urmașul ieromonahului Macarie, care a tipărit la Târgovi ște, la Mănăstirea Dealu, primele cărți din spațiul românesc, la începutul secolului al XVI-lea, dar în limba slavonă) a tipărit la Brașov prima carte în limba română „Întrebare creștinească” (1559).Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice
IȘJ pregătește o evaluare pentru elevi
Sfinții Trei Ierarhi
„Resursa umană, 99% calificată în școlile din Dâmbovița”
Daruri oferite Centrului social de la Bucșani
Zaheu - model de pocăință
„Lucrările la examenul de Titularizare și Definitivat vor fi corectate digitalizat”
Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale
Cursuri pentru... profesori
„Împreună pentru calitatea educației universitare!”Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Zelenskiada (II)

Preoții români sunt batjocoriți ca și cum bolșevismul stalinist s-a reîntors din tenebre, bisericile incendiate și închise – pentru că, chipurile, ar fi cuiburi de spioni de-ai Kremlinului -, tineri luați cu arcanul și trimiși să moară într-un război care nu este al lor, de parcă acest nefericit de Zelenski nu ar vrea altceva decât o purificare etnică. Budapesta, văzându-și consângenii hăituiți, i-a îndesat... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale