Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.08.2014 08:25

VIDEO și FOTO :: Ieri, la Târgoviște, eveniment național creștin-ortodox


A A

Pelerinaj impresionant la moaștele Sfântului Ierarh Nifon

Pelerinaj impresionant la moaștele Sfântului Ierarh Nifon

❚ Mii de enoriași din județul Dâmbovița, dar și din județele limitrofe au venit ieri la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște, pentru a se închina la Moaștele Sfântului Ierarh Nifon ❚ Momentul cel mai important al manifestărilor a fost săvârșirea Sfintei Liturghii de către ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, alături de șase înalți ierarhi ❚ Invitat la evenimentul de la Târgoviște a fost și premierul Victor Ponta care a fost primit cu aplauze și s-a rugat alături de pelerini la racla cu sfintele moaște ❚ Au mai răspuns invitației ministrul Educației Naționale - Remus Pricopie, parlamentari de Dâmbovița, prefectul Victor Sanda, președintele CJ Dâmbovița - Adrian Țuțuianu, primarul interimar al Târgoviștei - Ciprian Prisăcaru, precum și alte autorități centrale și locale ❚ Autoritățile și forțele de ordine, alături de Crucea Roșie Dâmbovița, s-au mobilizat exemplar cu efective de dimensiuni impresionante pentru a face față miilor de pelerini

 

ANDREI VASILIU, CORVIN DUMITRICĂ


Eveniment creștin-ortodox, ieri, la Târgoviște, unde Biserica lui Hristos din Arhiepiscopia noastră s-a îmbrăcat în haină aleasă, cinstind cum se cuvine pe primul sfânt canonizat la români – Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. Mii de enoriași din județul Dâmbovița, dar și din județele limitrofe au venit ieri la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște, pentru a se închina la Moaștele Sfântului Ierarh Nifon. Evenimentul a marcat cinci ani de la aducerea și așezarea, pentru totdeauna, a moaștelor Sfântului Ierarh Nifon în Catedrala din Târgoviște.

 

Ceremoniile au debutat duminică, 10 august

Evenimentul de ieri a fost precedat duminică, 10 august, în prezența și sub coordonarea ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, de Vecernia solemnă de la Catedrala din Târgoviște și de pelerinajul tinerilor, la care au participat aproximativ 2.000 de tineri din cadrul comitetelor de tineret parohial, studenți teologi, elevi seminariști, membri A.S.C.O.R., elevi ai unor școli târgoviștene, dar și credincioși din parohiile municipiului Târgoviște, împreună cu preoții lor parohi. Procesiunea tinerilor a fost condusă de Înaltpreasfinția Sa, pelerinii purtând racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon prin Centrul Istoric al Târgoviștei.

 


vezi și Editorial :: Sfântul Ierarh Nifon a schimbat mentalități și comportamente


ÎPS Părinte Mitropolit Nifon a acordat și opt diplome speciale unor elevi din eparhie, care s-au remarcat cu rezultate foarte bune la Olimpiada Națională de Religie din acest an școlar.

 

Mesajul Patriarhului Daniel: „Sfântul Ierarh Nifon este viu și pilduitor în sufletele credincioșilor din Arhiepiscopia Târgoviștei”

Momentul cel mai important al manifestărilor a fost săvârșirea Sfintei Liturghii de către ÎPS Mitropolit Nifon, alături de ierarhii invitați: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie al Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu al Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Lucian al Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Visarion al Tulcii, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, înalți clerici din țară și din străinătate, preoți și diaconi.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a transmis, cu acest prilej, un mesaj emoționant: „Chipul înțelept, blând și luminos al Sf. Ierarh Nifon este viu și pilduitor în sufletele credincioșilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, care la fiecare 11 august, dar și pe tot parcursul anului, cu sporită evlavie, cu încredere în milostivirea lui Dumnezeu și în iubirea mijlocitoare a marelui Ierarh, vin să se închine la binecuvântatele sale moaște. Pentru misiunea Bisericii, aportul eruditului ierarh a fost unul bogat, complex și variat, deoarece urmare îndemnului său stăruitor, a fost utilizat tiparul, cel mai nou mijloc de comunicare socială al timpului, pentru cunoașterea mai rapidă și mai extinsă a credinței și vieții liturgice ortodoxe”.

 

ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei: „Sfântul Ierarh Nifon ne oferă o pildă de încredere în Dumnezeu”

Înaltpreasfinția Sa Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, a evidențiat în cuvântul său de învățătură „trăsăturile definitorii ale Sfântului Ierarh Nifon, personalitate sfântă, simbol al înnoirii vieții noastre biserice ști și primul sfânt ridicat la cinstea sfintelor altare de pe teritoriul țării noastre. Semn puternic al bunăvoinței lui Dumnezeu pentru locuitorii de pe aceste binecuvântate plaiuri, pildă de aleasă sfințenie, personalitate culturală și duhovnicească de seamă a Ortodoxiei universale și românești și marele înnoitor al vieții noastre biserice ști de la începutul secolului al XVI-lea, Sfântul Ierarh Nifon ne oferă o impresionantă pildă de încredere în Dumnezeu, de verticalitate morală și misionar-pastorală și de hotărâre statornică de a sluji lui Dumnezeu și sfânta Sa Biserică”.

 

 

La finalul cuvântului său, Înaltpreasfinția Sa a lansat volumul intitulat „Sfinții Brâncoveni - martiri ai credinței și ai neamului românesc”, broșura misionară „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni” și o „Carte de rugăciuni”, toate tipărite la editura eparhială, reprezentând ocazii de a omagia gloria spirituală și culturală a primului centru tipografic existent pe teritoriul țării noastre, aici, la Târgoviște. Înaltul Ierarh a oferit „Diploma de Excelență Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești” unui număr de 15 olimpici dâmbovițeni.

 

 

Prim-ministrul Victor Ponta: „Este o sărbătoare importantă pentru Târgoviște și pentru Dâmbovița”

Invitat la evenimentul de la Târgoviște a fost și premierul Victor Ponta care a fost primit cu aplauze și s-a rugat alături de pelerini. Au mai răspuns invitației Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale, parlamentari, prefectul Victor Sanda, președintele CJ Dâmbovița - Adrian Țuțuianu, primarul interimar al Târgoviștei - Ciprian Prisăcaru, precum și alte autorități centrale și locale, dar și personalități ale vieții noastre publice.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, după încheierea slujbei religioase: „Am fost invitat de către ÎPS Nifon și de către președintele Consiliul Județean Dâmbovița să particip la această sărbătoare importantă pentru Târgovi ște și pentru județul Dâmbovița. Este un an special pentru România, sunt 300 de ani de când se comemorează martiriul lui Constantin Brâncoveanu și al fiilor săi. Împreună cu Patriarhia Română am încercat să sprijinim nu doar evenimentele de comemorare, ci și – mai ales – refacerea operelor lui Brâncoveanu, inclusiv aici în Dâmbovița. Cred că putem să refacem o parte din tradiția și din valorile care definesc România și cultura noastră. Mulțumesc și Mitropolitului, și Consiliului Județean, Primăriei, tuturor celor care au făcut posibil ca acest eveniment să aibă loc”.

Autoritățile s-au mobilizat exemplar

Ieri, pentru evenimentul religios de la Târgoviște, au fost mobilizați 120 de polițiști, fiind angrenate mari efective de ordine publică, poliție rutieră și chiar investigații criminale. Au fost prezente, totodată, numeroase cadre de la Jandarmeria Dâmbovița, alături de voluntari ai filialei județene de Cruce Roșie. Câțiva dintre enoriașii prezenți la eveniment au avut nevoie și de îngrijiri medicale din cauza oboselii și a caniculei.

 

Vox Populi: „Ne rugăm pentru acest popor dezbinat”

Întrebați de ce au venit la ceremoniile religioase de ieri, câțiva credincioși ne-au mărturisit:

  • „Ne rugăm pentru sănătate, pentru înțelegere în casă și în țară. Este al cincilea an când vin”.
  • „Mă rog pentru sănătate și pentru binele din țara asta care este în dezordine. Pentru cei tineri să-și găsească de muncă”.
  • „Mă rog pentru sănătate, liniște sufletească și pentru pace”.
  • „Ne rugăm în primul rând pentru sănătate. Și pentru realizări. Să ne fie bine copiii”.
  • „Ne rugăm pentru înțelegere, că suntem un popor dezbinat”.
  • „Suntem recunoscători Arhiepiscopului Nifon că ne-a adus la Târgoviște moaștele acestui mare sfânt”.
  • „Am venit cu toată familia ca să ne rugăm la moaștele sfântului pentru iertarea păcatelor și ca să scăpăm de dihonia din țară”
  • „Dumnezeu cu mila, maică, ne rugăm la toți sfinții, că suntem tare necăjiți”.

 

Sfântul Ierarh Nifon, reorganizatorul din temelii al vieții bisericești și sprijinitor al tiparului

În fiecare an, la 11 august, Arhiepiscopia Târgoviștei îl sărbătore ște pe Sfântul Ierarh Nifon, exemplu ales de sfințenie, păstor înțelept și blând, duhovnic bun și om de cultură. Răspunzând rugăminții voievodului muntean Radu cel Mare, Sfântul Ierarh Nifon a fost cel care a reorganizat viața bisericească din Țara Românească și a sprijinit folosirea tiparului în promovarea valorilor Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.

La data de 26 septembrie 2009, acum 5 ani, odată cu canonizarea locală a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, prin grija ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgovi ștei, au fost aduse și depuse în Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște, moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, spre marea bucurie a dâmbovițenilor, dar și a zecilor de mii de pelerini.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale