Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.08.2014 08:19

Editorial


A A

Sfântul Ierarh Nifon a schimbat mentalități și comportamente

Sfântul Ierarh Nifon a schimbat mentalități și comportamente

ALINA MAVRODIN VASILIU

www.alinamavrodin.ro


Cetatea istorică a Târgoviștei, fostă reședință a mitropoliților munteni, a trăit imensul privilegiu de a fi ieri gazda unuia dintre cele mai mari evenimente creștin-ortodoxe de rezonanță națională și chiar internațională: Prăznuirea Sfântului Ierarh Nifon, cel care a marcat profund și înnoitor viața bisericească a meleagurilor noastre cu 510 ani în urmă.

Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești, Sfântul Ierarh Nifon a rămas în conștiința neamului nostru ca pildă de sfințenie datorată efortului neobosit și neînfricat cu care s-a dedicat revigorării vieții spirituale, culturale și duhovnicești la începutul secolului al XVI-lea, sub domnia luminatului voievod Radu cel Mare. Istoria a consemnat cu litere de aur opera mântuitoare a Sfântului Ierarh Nifon, reținând că cea mai importantă capodoperă a sa a fost marea reorganizare bisericească, radiind din Cetatea de Scaun a Târgoviștei spre toate zările Țării Românești.


vezi și Pelerinaj impresionant la moaștele Sfântului Ierarh Nifon


Mai mult decât atât, este bine de știut, mai ales de către cei aflați în demnități publice importante, că Sfântul Ierarh Nifon a promovat insistent valorile Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca prin acestea să cheme la trăire duhovnicească poporul, de la opincă până la vlădică, să provoace schimbări de mentalitate și să corecteze comportamentele păguboase. Cu orice riscuri! Și nu doar printre muritorii de rând, ci chiar și în familia domnitoare. Este deosebit de important ca și trecătorii prin funcții publice din vremurile noastre să înțeleagă de ce s-a bucurat și se bucură de atâta evlavie printre credincioși Sfântul Ierarh Nifon – ale cărui sfinte moaște le avem spre închinare la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, ctitorită de fiul său duhovnicesc, Sfântul Voievod Neagoe Basarab.

 

Una dintre explicații este aceea că Sfântul Ierarh Nifon a fost și a rămas un model de sfințenie și de moralitate, făcând și din discipolul său, Sfântul Voievod Neagoe Basarab, un model desăvârșit de politician creștin. Caracterizarea îl include și pe domnitorul Constantin Brâncoveanu, de la a cărui jertfă martirică se împlinesc trei secole în acest an. Astfel de întruchipări în plan public ale virtuților moral-creștine sunt cu atât mai importante în zilele noastre cu cât nu cred că le putem găsi, oricât le-am căuta, în comportamentul și mentalitatea actualilor oameni politici ai României. Ignoranța unora dintre ei nu poate constitui o scuză pentru neînțelegerea unor astfel de împrejurări de adâncă vibrație ortodoxă și încărcate de semnificații istorice profunde.

 

Așa cum nu poți invoca necunoașterea legii pentru a-ți fi iertate fărădelegile, tot astfel nu poți pretinde, ca om politic, să te bucuri de respectul unei comunități când tu nu-i cunoști nici măcar reperele istorice fundamentale de credință, de cultură, de evoluție social-economică și, nu în ultimul rând, de viață spirituală prin cei mai de seamă dintre oamenii hărăziți de Bunul Dumnezeu pentru propășirea și sfințirea acestor locuri. Unul dintre aceștia a fost Sfântul Ierarh Nifon, deloc întâmplător fiind primul mare ierarh canonizat de Biserica Ortodoxă Română, intrat astfel în rândul sfinților.

 

„Este un simbol puternic al voinței lui Dumnezeu pentru locuitorii de pe aceste binecuvântate plaiuri, pildă de aleasă sfințenie, aprig înnoitor al vieții noastre bisericești de la începutul secolului al XVI-lea”, ne-a lăsat mărturie IPS Nifon, Arhipăstorul acestor meleaguri, în scrisoarea pastorală dedicată praznicului de la 11 august 2014. Coincidența de nume, după mai bine de 500 de ani, în scaunul Mitropolitan de la Târgoviște ar trebui să ne dea de gândit și să ne lumineze pe noi toți, enoriașii acestei eparhii istorice, în a vedea, prin aceasta, un posibil semn de bunăvoință divină pentru renașterea acestor meleaguri prin credință, prin cultură, pentru a ne însufleți și învrednici să ne îmbunătățim continuu viața spirituală. În acest context, știu că sunt neobosite eforturile Înaltpreasfinției Sale dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei. Domniei Sale îi datorăm, încă de la întronizarea Sa pe scaunul arhiepiscopal de la Târgoviște în 26 decembrie 1999, printre multe alte realizări excepționale, și aceea de a avea în Catedrala Mitropolitană racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon.

 

În ultimii ani, ea a adus mângâierea plină de speranță pentru zeci de mii de pelerini care s-au rugat și s-au închinat la sfintele moaște. Impresionantul pelerinaj de ieri ne-a dovedit, încă o dată, că eforturile organizatorice de mare anvergură ale Arhiepiscopiei Târgoviștei au fost răsplătite prin prezența miilor de credincioși, dar și prin onorarea evenimentului de către mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și de personalități ale vieții politice, cel mai „distins dintre pelerini”, așa cum l-a numit IPS Nifon, fiind însuși premierul Victor Ponta.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de todea la 12.08.2014 20:50

Felicitari pentru consistenta ideilor si pentru faptul ca ati rezistat ispitei de a cancaniza evenimentul. Chiar si prezenta lui Victor Viorel (in articol) este una discreta, asa, pe final... Inca o data, felicitari doamnei Alina Mavrodin!


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale