Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro22.06.2015 00:20

Dr. George Coandă, Professor Honorificus al Universității „Valahia” din Târgoviște, membru al Academiei Americano-Române de Arte și Științe din SUA


A A

Mitul lui Dracula, "teleportat"... pe "ruinurile" Târgoviștei. O mistificare a istoriei românilor

Mitul lui Dracula,

Ca veteran al vieții culturale dâmbovițene și, cu deosebire, ca istoric, nu am nimic împotriva punerii în valoare a marelui trecut, legendar chiar, al Târgoviștei în aceste vremuri când istoria poporului român este călcată în picioare, ba se urmăre ște cu obstinație și alungarea ei în peșterile uitării de către unii așa-ziși elitiști, corifei ai păgubosului „globalism”. Până și din programa școlară (botezată savant „curriculă”) istoria românilor a fost exmatriculată.

Cum pentru istoria Târgoviștei, căreia i-am dedicat cărți și numeroase studii, nutresc un cult sincer, și, tocmai de aceea, nu pot fi de acord – punct de vedere pe care mi l-am făcut public nu o dată, dar mai ales printr-un film documentar realizat la televiziunea Artpress – cu distorsionarea prin intermediul basmelor de împrumut, cum ar fi, de pildă, „teleportarea” mitului vampiric al contelui Dracula, printr-un festival pe... „ruinurile” Târgoviștei, aducându-se drept argument... turismul cultural istoric. Nu se susține. Este o impietare a trecutului invocat mai înainte, a istoriei adevărate. A pune semnul egalității între un vampir maghiaro-secuiesc și Vlad Țepeș este o impardonabilă eroare, cu atât mai mult cu cât în etnofolclorul românesc nu există tema vampirismului. Iar în folclorul local târgoviștean-dâmbovițean nu se întâlnește nicăieri legenda vampirului Vlad Țepeș. Pentru a lămuri subiectul, am să reproduc din volumul meu de memorii „O cetate, o patrie, o lume”, nu demult apărut, subcapitolul privitor la nefericitul „transplant” al imaginii malefice a lui Dracula pe imaginea voievodului erou Vlad de stirpe Basarabă: „Duhul Cetății m-a prins în mreaja misterelor încă din adolescență.

Odată, admirând cârlovian «ruinurile » Curții Domnești, am dat peste «camera călăului». Acolo Vlad Țepeș i-ar fi descăpățânat pe boierii trădători, și pe turci, dar și pe hoți. Că a tras în țeapă cu sârg pe acei boieri și pe osmanlâii prădători de țară, așa a fost să fie, mai crud însă n-a fost decât alte capete încoronate ale Europei de atunci, și fiindcă, într-o noapte de groază, din Anul Domnului 1462, pe la mijloc de iunie, la pragul Cetății l-a învins și înspăimântat de moarte pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed al II-lea, acesta mărturisind că nu poate lua țara unui astfel de bărbat îndrăzneț, care era cât pe-aici să-i ia lui viața în tabăra de corturi pe care o arsese ghiaurul, i-a dat și poreclă de spaimă: Șeitan. Adică, Dracul. Cum, de altminteri, l-a numit și ambasadorul venețian Balbi la Înalta Poartă, într-o depeșă diplomatică expediată dogelui. Și cum i-au mai zis și sașii Sibiului, pedepsiți de domnitor pentru că l-au găzduit pe un hainit râvnitor la tronul său. Dar, unii, azi, voind a-l face «brand» turistic pentru Târgoviște, din Șeitan l-au prefăcut – brodând dintr-o izbândă de legendă o... legendă vampirică – în Dracula. Or, despre «Dracula ot Târgoviște» nici vorbă într-un faimos roman horror, din al nouăsprezecelea veac, al irlandezului Bram Stocker, părintele vampirului din pasul Tihuța, și din care s-a izvodit, aiuritor, tărășenia asta pusă pe seama lui Vlad Vodă al III-lea. Și chiar Dracula, în acel roman, povestește cum că se trage din stirpea secuilor, ba și dintr-a hunilor lui Attila «al cărui sânge curge prin venele mele», dar și dintr-un trib ugric de prin Islanda.

Așadar, un mixtum compositum, în care-i amestecă, in absurdo, și pe Drăculești, ca pavăză a secuilor, situându-i, adică, într-o stare de servitus/servitute, într-o înjositoare condiție de slugă.O halima, deci. Or, de ce nu și l-ar lua de rudă bună și de «brand» neamul maghiarilor? Și mă gândesc că a-l întruchipa pe Vlad în mantia însângerată a contelui secuiesc Dracula, pe el, coborâtor direct din plămada voievodală a Basarabilor întemeietori de Țară Românească, înseamnă a spune că această stirpe e una de vampiri și Valahia o «terra malefica ». Ar fi o impietate. Legenda celui de-al treilea Vlad Basarab, zis și Țepeș, nepot al lui Mircea cel Mare Bătrânul, e alta însă. Este una povestită și de Victor Hugo în «Legenda secolelor», în care «Vlad Belzebuth / Refuză să-i mai dea sultanului tribut...», de aici Dracul, spaima otomanilor, apărătorul martir al românilor din al cinsprezecelea veac, și nu un vampir secuiesc. Un erou de legendă din Cetatea Târgoviștei, înveșnicit în marea legendă a veacurilor și a lumii.” Este un subiect de reflecție, nu-i așa? Între Șeitanul sultanului și vampirul Dracula este o mare diferență și de sens și de relevanță istorică.

Post-scriptum

În interesul turismului cultural târgoviștean, propun reluarea Festivalului de teatru istoric, care, cu câteva decenii în urmă, a fost un succes cu ecou internațional. Pun punct acestei intervenții, pe care m-am simțit obligat să o fac din respect față de istoria Târgoviștei și de adevărul istoric, dar și ca specialist în domeniu, cu o parafrază la un celebru avertisment al lui Nicolae Iorga: cine își uită istoria și își maculează trecutul istoric nu are drept la viitor, se exclude din istorie!Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de kitch total la targoviste!!! campioni la kitchuri si la prostit lumea!!! la 22.06.2015 09:09

aci are si coanda dreptate. singurii draci din urbea asta sunt partidele de hoti! spectacolul din urbe a fost un kitch total, motiv de praduit banii de catre partide, chiar si vasilie a bagat ceva in buzunar.


Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Concursul pentru ocuparea posturilor, la faza depunerii dosarelor
60.75%, rata de promovare la Bac
1438 de contestații depuse la examenul de Bacaluareat
Iubirea tămăduiește toate bolile!
Dâmbovița, rezultate la Bacalaureat 2020
Grigore Grigore, un poet în stare de urgență creatoare
Eveniment cultural la Pucioasa: poezie și culoare
Ultima probă la examenul de Bacalaureat
Meditație la Duminica a-IIIa după Pogorârea Sfântului Duh
Eliminat din examenul de Bacalureat


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Interlopii au ieșit la atac

GEORGE COANDĂ


Odată cu milionul de români care au revenit pe pământul patriei, bucuroasă să- și vadă fiicele și fiii rătăciți prin lumea largă întorși la sânul ei, s-au reîntors și bine „școliții” într-ale tâlhăriei la drumul mare, jafului, violului (traficului de carne vie), atacului, fără nicio teamă de urmări, forțelor de ordine care habar n-au cum să reinstaureze ordinea,... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale