Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.05.2017 00:18

În județul Dâmbovița


A A

Medicii de familie așteaptă vaccinurile pentru copii

Medicii de familie așteaptă vaccinurile pentru copii

❚ Președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu, consideră că prioritatea nr. 1 la ora actuală este aducerea vaccinului Hexacima (cu șase vaccinuri, inclusiv cel antihepatitic B), „dar asta nu înseamnă că celelalte nu au prioritate”, fiind vorba despre vaccinul RRO pentru copiii de 5 ani și Detraxim-ul (împotriva difteriei și tusei convulsive)

Interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: La nivelul județului Dâmbovița, cum stăm cu vaccinarea copiilor? Ce vaccinuri lipsesc în momentul de față din cabinetele medicilor de familie și care este situația restanțierilor?

- La ora actuală, pentru luna mai, nu a venit nici un vaccin la DSP Dâmbovița! Nu am fost anunțați în acest sens, deși noi am întrebat. Ca restanțieri pot să vă spun că nici luna trecută nu am avut vaccinul RRO pentru copiii mai mari, pentru cei mici a fost... Când spun copii mai mari mă refer la cei care au peste 5 ani și care trebuie să facă a treia doză. Avem restanțieri și la vaccinarea împotriva difteriei și a tusei convulsive, la hexacima (care are șase vaccinuri incluse). De asemenea, lipsește și detraximul care se face la 6 ani. Sper ca până la sfârșitul acestei luni să vină vaccinurile pentru că am văzut că decidenții noștri, inclusiv primul ministru și ministrul Sănătății, și-au dat seama că este o problemă gravă. Complicat este și faptul că nu mai există vaccinul antihepatitic B care se face copiilor în maternitate. Puține spitale și maternități din țară l-au mai avut pe stoc și l-au făcut copiilor. În aceste condiții, pentru că nu s-a mai adus și nu mai există posibilitatea să se aducă, se face Hexacima la două luni. Deci sunt copii care s-au născut în ultimele 2 - 4 luni care nu au primit vaccinul antihepatitic B în maternitate și trebuie să facă Hexacima. Eu cred că prioritatea nr. 1 la ora actuală este aducerea vaccinului Hexacima, mai ales că sunt copii care nu au fost vaccinați antihepatită B, dar asta nu înseamnă că celelalte nu au prioritate. Până la data de 10 mai a.c., în DSP Dâmbovița nu existau vaccinuri aduse, dar din câte am înțeles, s-a promis că se vor aduce. Poate că nu se vor mai exporta vaccinurile, așa cum s-a făcut cu RRO. Nu știu și nu mă interesează, dar de ce trebuie să vină din afară după care să iasă din nou în afară? Ce se spune că oricum se vinde mai bine afară nu e treaba mea, însă important pentru noi toți, indiferent de statutul social, economic, politic, este că trebuie să înțelegem că imunizarea este o problemă națională. Copiii trebuie să fie vaccinați pentru că ei sunt viitorul țării.

Rep.: Deci trebuie să se pună un accent mult mai mare pe profilaxie?

- Nu trebuie să uităm, fiecare dintre noi, că vaccinarea înseamnă prevenție, deci profilaxie, iar profilaxia este mama sănătății pentru generațiile viitoare. Copiii, la ora actuală, sunt mult mai puțini, nașterile sunt mult mai puține... Până în 1990 aveam mai mulți copii și nu se punea problema de lipsă de vaccinuri și în nici un caz nu se punea problema antivaccinării, a părinților care refuză vaccinarea.

Rep.: Când ați primit ultima dată vaccinuri la cabinetul dumneavoastră?

- Luna trecută ne-au dat Hexacima, prima dată doar trei doze, în condițiile în care erau restanțieri. La sfârșitul lunii, au venit și celelalte doze pentru copiii care nu au fost prinși. Vaccinul RRO, luna trecută, a venit pentru copiii care erau la vârste mici, dar nu și pentru cei de 5 ani care acum sunt restanțieri. Nici Detraxim-ul (vaccinul împotriva difteriei și tusei convulsive) nu a venit luna trecută și la fel avem restanțieri.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Moldova cu inimă, minte și literatură

Acum vreo 5 ani descopeream potențialul Republicii Moldova de a intra în Uniunea Europeană. Fiind la Euractiv, la Bruxelles, mi-a plăcut povestea Ministrului de Externe de atunci, Nicu Popescu, iar apoi video-interviul cu Natalia Gavriliță, Prim-ministru, mi-a confirmat că strategia țării este pe direcția bună.

Unii moldoveni mă întreabă de ce îi ajut? Le răspund simplu, fără nici o ezitare.... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale