15.05.2017 00:18

Medicii de familie așteaptă vaccinurile pentru copii

Medicii de familie așteaptă vaccinurile pentru copii
Galerie foto

❚ Președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu, consideră că prioritatea nr. 1 la ora actuală este aducerea vaccinului Hexacima (cu șase vaccinuri, inclusiv cel antihepatitic B), „dar asta nu înseamnă că celelalte nu au prioritate”, fiind vorba despre vaccinul RRO pentru copiii de 5 ani și Detraxim-ul (împotriva difteriei și tusei convulsive)

Interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: La nivelul județului Dâmbovița, cum stăm cu vaccinarea copiilor? Ce vaccinuri lipsesc în momentul de față din cabinetele medicilor de familie și care este situația restanțierilor?

- La ora actuală, pentru luna mai, nu a venit nici un vaccin la DSP Dâmbovița! Nu am fost anunțați în acest sens, deși noi am întrebat. Ca restanțieri pot să vă spun că nici luna trecută nu am avut vaccinul RRO pentru copiii mai mari, pentru cei mici a fost... Când spun copii mai mari mă refer la cei care au peste 5 ani și care trebuie să facă a treia doză. Avem restanțieri și la vaccinarea împotriva difteriei și a tusei convulsive, la hexacima (care are șase vaccinuri incluse). De asemenea, lipsește și detraximul care se face la 6 ani. Sper ca până la sfârșitul acestei luni să vină vaccinurile pentru că am văzut că decidenții noștri, inclusiv primul ministru și ministrul Sănătății, și-au dat seama că este o problemă gravă. Complicat este și faptul că nu mai există vaccinul antihepatitic B care se face copiilor în maternitate. Puține spitale și maternități din țară l-au mai avut pe stoc și l-au făcut copiilor. În aceste condiții, pentru că nu s-a mai adus și nu mai există posibilitatea să se aducă, se face Hexacima la două luni. Deci sunt copii care s-au născut în ultimele 2 - 4 luni care nu au primit vaccinul antihepatitic B în maternitate și trebuie să facă Hexacima. Eu cred că prioritatea nr. 1 la ora actuală este aducerea vaccinului Hexacima, mai ales că sunt copii care nu au fost vaccinați antihepatită B, dar asta nu înseamnă că celelalte nu au prioritate. Până la data de 10 mai a.c., în DSP Dâmbovița nu existau vaccinuri aduse, dar din câte am înțeles, s-a promis că se vor aduce. Poate că nu se vor mai exporta vaccinurile, așa cum s-a făcut cu RRO. Nu știu și nu mă interesează, dar de ce trebuie să vină din afară după care să iasă din nou în afară? Ce se spune că oricum se vinde mai bine afară nu e treaba mea, însă important pentru noi toți, indiferent de statutul social, economic, politic, este că trebuie să înțelegem că imunizarea este o problemă națională. Copiii trebuie să fie vaccinați pentru că ei sunt viitorul țării.

Rep.: Deci trebuie să se pună un accent mult mai mare pe profilaxie?

- Nu trebuie să uităm, fiecare dintre noi, că vaccinarea înseamnă prevenție, deci profilaxie, iar profilaxia este mama sănătății pentru generațiile viitoare. Copiii, la ora actuală, sunt mult mai puțini, nașterile sunt mult mai puține... Până în 1990 aveam mai mulți copii și nu se punea problema de lipsă de vaccinuri și în nici un caz nu se punea problema antivaccinării, a părinților care refuză vaccinarea.

Rep.: Când ați primit ultima dată vaccinuri la cabinetul dumneavoastră?

- Luna trecută ne-au dat Hexacima, prima dată doar trei doze, în condițiile în care erau restanțieri. La sfârșitul lunii, au venit și celelalte doze pentru copiii care nu au fost prinși. Vaccinul RRO, luna trecută, a venit pentru copiii care erau la vârste mici, dar nu și pentru cei de 5 ani care acum sunt restanțieri. Nici Detraxim-ul (vaccinul împotriva difteriei și tusei convulsive) nu a venit luna trecută și la fel avem restanțieri.