Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



05.11.2015 00:25

Efect de domino al tragediei din clubul Colectiv – Ieri…


A A

Guvernul Ponta a demisionat

Guvernul Ponta a demisionat

❚ „Îmi doresc ca viitorul Guvern să fie și mai bun decât cel din ultimii 4 ani. Are o situație mult mai bună, are vistieria plină, nu cum am primit noi atunci când am preluat guvernarea”, a declarat fostul prim-ministru Victor Ponta ❚ Demisia sa a fost urmată și de cea a primarului Sectorului 4 București, Cristian Popescu Piedone, în a cărui rază teritorială se află clubul Colectiv, locul unde în urma unei cumplite tragedii și-au pierdut viața 32 de persoane și alte peste 100 sunt în diferite stadii de gravitate în spitalele din capitală ❚ Demisiile de ieri au fost cerute în stradă, marți seară, de aproximativ 25.000 de protestatari, care au mărșăluit pe străzile Bucureștiului ❚ „Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru”, a mai precizat fostul prim-ministru Victor Ponta

VIOLETA STANCIU,

ANA MARIA POPESCU

 


 

Victor Ponta a prezidat ieri, 4 noiembrie a.c., ultima ședința de guvern, după ce în cursul dimineții a anunțat că demisionează din funcție. Fostul premier a susținut că își dorește la Palatul Victoria un guvern mai bun decât al său:

„Are o situație mult mai bună, are vistieria plină - are plătite salarii, pensii, tot ceea ce trebuie făcut, nu cum am primit noi atunci când am preluat guvernarea. Dacă avem perioadă lungă de instabilitate, se strică absolut tot și de aceea îmi doresc ca toate forțele politice să găsească rapid o soluție stabilă până la alegerile din decembrie 2016”, a declarat Victor Ponta

Acesta le-a mulțumit miniștrilor și secretarilor de stat pentru colaborarea în Guvern și le-a transmis că, în opinia sa, mulți dintre ei ar trebui să-și continue activitatea. Demisia premierului a fost urmată și de demisia primarului Sectorului 4 al Bucureștiului, Cristian Popescu Piedone, sector în a cărui rază teritorială se află Clubul Colectiv, unde, în ultima noapte de octombrie, s-a produs o tragedie cu un bilanț cutremurător: 32 de morți și peste 140 de răniți, dintre care peste 80 se zbat în stare critică pe paturile de spital. Marți seară, peste 25.000 de oameni au ieșit în stradă în București, cerând demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a vicepremierului Gabriel Oprea, dar și a premierului Victor Ponta.

„Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cazul societății și dorința, din nou legitimă, de a avea responsabilități mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă (n.n. clubul Colectiv). Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred că este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă”, a mai declarat premierul.

Victor Ponta și-a exprimat speranța ca gestul său de a-și depune mandatul să satisfacă așteptările celor care au protestat în aceste zile în stradă.

„Niciodată, însă, nu mă bat cu oamenii. Și cred că ar fi o mare greșeală și cred că am avea toți de suferit”, a mai transmis prim-ministrul demisionar, remarcând totodată că justiția va stabili răspunderea juridică în cazul tragediei de la clubul Colectiv, el considerând că principalii vinovați în acest caz sunt „lăcomia și iresponsabilitatea”.

Reacțiile scenei politice

Colegi din PSD și din coaliția de guvernare au apreciat demisia fostului primministru, pe care o consideră un gest de onoare, însă opoziția susține la unison că aceasta a venit prea târziu și cere alegeri anticipate. UNPR a anunțat că susține în continuare coaliția și susține orice soluție politică ce asigură stabilitate, iar președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă în care a precizat că astăzi sau cel târziu mâine vor avea loc consultările cu partidele parlamentare. Propunerea pentru prim-ministru interimar este Mircea Dușa, ministru al Apărării în guvernul demisionar Ponta. Reacțiile politicienilor din Dâmbovița sunt și ele împărțite: colegii social-democrați salută decizia „înțeleaptă și demnă” a lui Victor Ponta, în timp ce opoziția PNL consideră că este tardivă.

„Acum s-a înfăptuit adevărata lovitură de stat”

Ioan Marinescu, prefectul județului Dâmbovița

„Victor Ponta a dat dovadă că este cu adevărat bărbat de stat și că nu vrea să degenereze strada manipulată politic din punctul meu de vedere în evenimente care pot să-l coste pe viitor. Părerea mea este că acum s-a înfăptuit adevărata lovitură de stat pentru că țara mergea bine, nu se putea reproșa absolut nimic Guvernului. Cei care vor să preia puterea prin aceste metode probabil mai târziu vor regreta. Acum, după demisie, se vor aplica procedurile legale, vor veni probabil cei care au condus până în 2012 când țara era prăbușită și o vor prăbuși din nou. Ceea ce a făcut Victor Ponta este un gest de onoare și o responsabilitate de care alții nu au putut să dea dovadă”.

„Această decizie a lui Victor Ponta este tot în interesul României”

Leonardo Badea, senator PSD de Dâmbovița

Este un moment în care trebuie să ne gândim și să ne raportăm la ceea ce se întâmplă, la tragedia care s-a întâmplat în ultimele zile și din punct de vedere politic cred că Victor Ponta s-a raportat nu la ceea ce spun oamenii politici, ci s-a raportat la ceea ce se discută și la ceea ce se întâmplă acum în spațiul public. Este nevoie ca să existe un moment de resetare a modului în care s-a făcut politică în ultimii 25 de ani. Cred că Guvernul Ponta a bifat multe realizări, a avut un program de guvernare coerent, articulat și cred că și această decizie a lui Victor Ponta în calitate de premier este tot în interesul României și în interesul stabilității generale. Va trebui să învățăm ceva din tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă și să înțelegem că politica în România trebuie să se bazeze pe alte reguli, pe alte criterii și pe alt angajament.”

„Premierul a decis să nu lase să escaladeze situația”

Zisu Stanciu, deputat PSD

„Este o decizie plină de înțelepciune pentru că premierul a decis să nu lase să escaladeze situația, așa cum s-a întâmplat în anul 2012, când au fost zile întregi de proteste, cu incidente între jandarmi și demonstranți. Eu zic că este o decizie extrem de înțeleaptă. Este foarte bine că va veni alt Guvern. Dacă actuala coaliție va rămâne unită, premierul va fi tot din partea PSD și așa ar fi normal. Dacă se va încerca o mișcare de uniune națională, de colaborare între partide, se va crea un guvern multipartinic care să ducă până la urmă administrarea țării până la alegerile din 2016”.

„Măsura înțeleaptă a premierului sper să detensioneze situația”

Ionuț Săvoiu, deputat PSD

„Este o acțiune înțeleaptă. Sunt convins că vom găsi soluția în așa fel încât să menținem stabilitatea situației politice într-un moment dificil. Este evident că sunt foarte multe lucruri de făcut în a schimba modul în care se face politică în România și cred că lucrurile sunt în continuă desfășurare. Măsura înțeleaptă a premierului sper eu să detensioneze situația și cred că este foarte important să se ia toate măsurile în așa fel încât să fie salvate cât mai multe vieți omenești din accidentul de săptămâna trecută. Să ne preocupe și acest lucru mai mult decât jocuri politicianiste care încearcă să speculeze pe această dramă a tinerilor... de la clubul de tristă amintire”.

„Tind și eu să cred că aceste evenimente nu au fost întâmplătoare”

Ion Pârgaru, deputat UNPR Dâmbovița

„Este o forțare, dar în același timp este și o demisie de onoare a premierului care în opinia mea nu este vinovat de niciuna dintre faptele care i s-ar pune în cârcă. Poate trebuia să fie mai ferm și să-i demită pe cei care au greșit. Există mai multe comentarii și tind și eu să cred că aceste evenimente nu au fost întâmplătoare, mai ales corelând Clubul Colectiv cu ce s-a întâmplat la Constanța, imediat după aceea. Așteptăm să vedem care vor fi soluțiile alese de coaliția guvernamentală, încă, și ce va face președintele”.

„Cred că PSD a avut suficient curaj ca lucrurile să se întâmple așa”

Vasile Horga, deputat PNL

„Măsura trebuia să fie luată pentru că presiunea socială și mai ales presiunea tinerilor era suficientă ca Guvernul să-și dea seama că nu mai poate să continue în această manieră și că trebuie găsite soluții politice, astfel încât criza prin care trece România de foarte multă vreme să poată să fie într-un fel sau altul eliminată. (...) Atunci când lucrurile sunt așa, cum s-a întâmplat în ultimele zile la noi, s-a discutat foarte mult de corupție în toate domeniile, inclusiv în tragicul accident, atunci evident că această măsură era necesară și cred că PSD a avut suficient curaj ca lucrurile să se întâmple așa. Pentru aceste lucruri trebuie să fim corecți și să credem că au făcut-o cu bună credință”.

„Este meritul tinerilor români, care demonstrează că le pasă”

Iulian Vladu, copreședinte PNL Dâmbovița

„Demisia premierului Victor Ponta este tardivă, provocată de presiunea imensă a străzii. Românii s-au trezit, după ce au suportat o guvernare care nu-i mai reprezintă și care i-a sfidat în toate modurile posibile. Este un moment în care clasa politică trebuie să dea dovadă de respect și de decență, în fața unei națiuni îngenuncheate de durere și de furie. Plecarea din funcții a lui Ponta, Oprea și Piedone este meritul tinerilor români, care demonstrează că le pasă și că nu mai acceptă un sistem corupt care – iată – și-a luat un tribut prea mare! Democrația românească a ajuns – după 26 de ani – la maturitate. Avem obligația să le oferim românilor societatea normală și prosperă pe care și-o doresc. Este o responsabilitate imensă, pe care însă trebuie să ne-o asumăm, cu bună credință și înțelegând mesajul pe care l-am primit”.

„E posibilă organizarea chiar de alegeri anticipate”

Ludovic Orban, copreședinte PNL Dâmbovița

„Cu o întârziere de un an de zile, în sfârșit, Victor Ponta a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă, și anume să-și depună demisia. Din păcate, în toată perioada aceasta, România a suferit și imaginea țării a avut de suferit în plan extern, iar lucrurile pe plan intern s-au degradat. Sunt posibile mai multe soluții, e posibil un Guvern tehnic, care să pregătească alegerile, e posibilă organizarea chiar de alegeri anticipate prin respingerea a două propuneri de premier, care, după părerea mea, ar fi o soluție bună, pentru că ar reseta, practic ar da posibilitatea unui nou început. După moțiunea de cenzură, noi am spus foarte clar că nu mai avem absolut niciun fel de dialog cu UNPR. Este o formațiune toxică, ce întrunește toate păcatele vieții publice, vieții politice din România. După părerea mea, nu mai poate să facă parte din niciun Guvern onorabil”, a declarat Ludovic Orban pentru Agerpres. "Este clar că este toleranță zero față de tot ceea ce înseamnă corupție, clientelism politic, traseism politic, față de toate năravurile care au dominat ultimii 25 de ani. E șansa unui nou început și cred că formațiunile politice, oamenii care sunt implicați în viața publică trebuie să înțeleagă că așa nu mai merge și că trebuie să se schimbe radical, pentru că viața politică nu mai poate să se desfășoare ca până acum”.

„Politic, vom trece cu toții printr-o perioadă grea”

Adrian Rădulescu, fost președinte interimar PMP Dâmbovița

„Dl Victor Ponta a făcut un gest de normalitate. Mai bine mai târziu decât niciodată, dar vom trece printr-o perioadă destul de dificilă ținând cont și de problemele pe care le are dl Oprea cu societatea civilă. Sigur va fi dificil și pentru PNL și pentru PSD să formeze un nou guvern. Din punct de vedere politic, vom trece cu toții printr-o perioadă grea”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Deputatul PSD Dâmbovița, Marian Țachianu vrea să revină la Primăria Braniștea
Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale