Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.10.2015 00:25

La cea de-a 48-a ediție a Festivalului Național de Interpretare a Romanței de la Târgoviște,


A A

"Crizantema de Aur" 2015, succes înfloritor


TEODOR VASILIU


Festivalul Național de Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur” a devenit, de sâmbătă, a 48-a filă din istoria sa plină de succese și emoții. Efortul organizatorilor, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgovi ște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, a fost răsplătit cu ropote de aplauze trei seri la rând, semn că dragostea pentru romanță este în floare.

În ziarul de vineri v-am relatat deschiderea fastuoasă a festivalului, în decorul floral și atmosfera poetică realizate de scenograful și regizorul festivalului, Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra”. Spun dintru început că merită felicitări întregul colectiv al teatrului târgovi ștean, care a muncit zi și noapte cu talent și dăruire pentru reușita acestei ediții. Standardele de calitate artistică au fost ridicate foarte sus în acest an și datorită prezenței în calitate de coproducător al Televiziunii Române, care a revenit la sărbătoarea romanțelor de la Târgoviște după o lungă absență cauzată de experimentele nepermise la care a fost supus festivalul în perioada fostei administrații PDL.

Premiul special al Primăriei și Consiliului Local Târgoviște a fost înmânat Cristinei Dan de primarul Cristian Stan (PSD)

Astfel, ediția din acest an va intra prin implicarea TVR în casele a milioane de români din țară și din străinătate, cărora le-a lipsit de pe micile ecrane Festivalul „Crizantema de Aur”, putând fi urmărit în curând atât la TVR 2, cât și la TVR 3, TVR Internațional, TVR HD și TVR Moldova. Din acest punct de vedere, festivalul s-a bucurat de o promovare fără precedent, prin zeci de spot-uri publicitare și prin prezența în emisiuni a unora dintre vedetele invitate pe scena târgovișteană. De asemenea, tot la capitolul reușitelor trebuie inclus și parteneriatul cu Radio România, care timp de o săptămână a promovat intens romanța românească și festivalul târgovi ștean pe posturile sale, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical și Antena Satelor. Producătorul TVR 2 Maria Tănase Marin, care a condus cu profesionalism și discreție echipa televiziunii publice, ne-a transmis că Festivalul „Crizantema de Aur” din acest an va fi difuzat în perioada imediat următoare, după o nouă promovare a romanței și, evident, a Târgoviștei, pe aceleași canale ale Televiziunii Române.

Premiul special al CJD a fost înmânat lui Adrian Stănilă de președintele Adrian Țuțuianu (PSD)

La rampă, orchestrele și prezentatorii

Ediția din acest an a avut mai multe noutăți aplaudate la scenă deschisă de public, dar și de echipa televiziunii. Una dintre ele a fost spectacolul în spectacol pe care l-au făcut în toate cele trei seri actorii Miruna Ionescu și Silviu Biriș, în calitate de prezentatori, dar și de interpreți de romanțe, readucând în scenă cu mult farmec un stil de prezentare poetică și ludică de care târgovi ștenilor le era dor. Tinerii prezentatori, aflați pentru prima dată pe scena „Crizantemei de Aur”, au fost amfitrionii serilor de concurs, dar și ai Galei Laureaților, fiind răsplătiți la scenă deschisă cu aplauze călduroase. Este o dovadă că organizatorii și producătorul TVR Maria Tănase Marin au fost inspirați cu această formulă de prezentare poetică, muzicală, ingenuă și dezinvoltă.

Partea a doua a concertelor, dedicată recitalurilor, l-a readus la rampă, pentru a doua oară la „Crizantema de Aur” pe îndrăgitul prezentator Octavian Ursulescu, ale cărui portrete făcute vedetelor au fost inconfundabile și răsplătite cu aplauze pe măsură. O altă noutate a ediției a fost revenirea pe scena târgovișteană, după mulți ani, a orchestrei „Dor Românesc”, dirijată de Ștefan Cigu, recunoscută în țară și în străinătate pentru măiestria cu care acompaniază interpreții de romanțe, care la această ediție i-a acompaniat pe toți invitații în recital. Ne-am reîntâlnit și în acest an cu orchestra „Romanticii”, dirijată de Dan Ardelean, cea care i-a însoțit muzical pe toți concurenții, împărțind cu aceștia aplauzele și emoțiile, atât în primele două seri de concurs, cât și la Gala Laureaților.

Juriul festivalului

Juriul festivalului a reunit nume importante de pe scena muzicală românească: dirijorul Voicu Enăchescu - președinte, realizatorul TV Florentina Satmari, compozitorul Jolt Kerestely, muzicologul Leonid Gorceac (R. Moldova), interpreta Matilda Pascal Cojocărița, soprana Daniela Vlădescu, tenorul Florin Georgescu, realizatorul de emisiuni la Radio România - Adriana Florentina Mihai și Mihail Vlădăreanu - dirijorul Coralei Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, membri.

Concursul de interpretare

Au urcat pe scena festivalului, râvnind la Trofeul „Crizantema de Aur”, 16 concurenți din toate colțurile țării și din Republica Moldova, aleși după 3 preselecții. I-am anunțat pe fiecare dintre ei în numerele precedente ale ziarului, iar astăzi se cuvine să-i prezentăm pe laureații acestei ediții, nu înainte de a ne exprima speranța, pentru a nu știu câta oară, că preselecțiile vor fi mai riguroase și se vor desfășura în principalele regiuni ale țării cu o promovare corespunzătoare. Altfel există riscul să urce în fiecare an cam aceiași concurenți pe scena festivalului de romanțe de la Târgoviște. Regulamentul festivalului va trebui să fie îmbunătățit, în sensul profesionalizării organizării, a selecțiilor și a rigorilor artistice la care trebuie să se supună concurenții, inclusiv în privința ținutei și apariției lor scenice. A fost bine primită ideea regizorului Mihai Constantin Ranin de a i se acorda fiecărui concurent diploma de participare, monografia „Istoria Crizantemei de Aur” și bineînțeles, câte o crizantemă.

Laureații ediției a 48-a

Trofeul „Crizantema de Aur” - Rodica Seling Pop (Zalău). Premiul I - Andrei Ștefăneț (Chișinău). Premiul al II-lea - Ionuț Boancheș (Constanța), Premiul al III-lea - Ilie Costandache (Botoșani), Premiul special al Primăriei și Consiliului Local Târgoviște - Cristina Mihaela Dan (Dâmbovița), Premiul special al Consiliului Județean Dâmbovița- Adrian Ioachim Stănilă (Brașov), Premiul special „Daniela Vlădescu”- Cristina Mihaela Dan (Dâmbovița).

Invitați în recital

În ziarul nostru de vineri i-am prezentat pe invitații care au susținut recitaluri în prima seară a festivalului, joi, 22 octombrie a.c.: Tatiana Jacot (R. Moldova) - Trofeul 2014, Domnica Dologa - Trofeul 1998, Nicolae Furdui Iancu, duo Valentin Albeșteanu (vioară) - Valentin Cucu (pian) și, în final, Maria Buză cu taraful George Pătrașcu. Au fost recitaluri, așa cum spuneam, foarte apreciate de spectatori și cu siguranță vor produce multă bucurie viitorilor telespectatori ai TVR. Seara de vineri i-a adus la rampă în recitaluri pe Ina Cristea (Iași) cu un superb medalion Titel Popovici din Trofeele Creației sale, pe târgovișteanul Bogdan Hrestic - premiul I în anul 2003 cu un recital emoționant de romanțe îndrăgite, Mioara Manea Arvunescu - Trofeul 1993, solistă a Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” din București, care a oferit spectatorilor un buchet frumos de romanțe clasice și populare, iar ultima parte a serii a fost dedicată compozitorului Paraschiv Oprea, dintre ale cărui creații premiate la Crizantema de Aur au cântat cu mult succes Carmen Rădulescu și Florin Georgescu.

Sâmbătă seara, după Gala Laureaților, a urmat un regal muzical ale cărui ecouri nu s-au stins nici până acum, grație invitaților în recitaluri. Concertul a fost deschis de Alina Mavrodin cu un emoționant recital de romanțe și cântece de altă dată, constituit într-un omagiu dedicat marilor compozitori români care au onorat și scena „Crizantemei de Aur”. După o îndelungată absență de pe scena festivalului, a cărei laureată a fost în 1992, la ediția internațională, secțiunea șansonetă, Alina Mavrodin a copleșit publicul cu un recital extraordinar, sensibil, dramatic și emoționant. Aplauzele călduroase s-au stins abia după ce îndrăgita mea interpretă le-a oferit spectatorilor celebra șansonetă „Je ne regrette rien”. Recitalul sopranei Daniela Vlădescu a readus în scenă gingășia și farmecul romanței într-un aplauze binemeritate, semn că spectatorilor le-a lipsit și Daniela Vlădescu în ultimii ani pe scena romanței.

A urmat recitalul Matildei Pascal Cojocărița, care realmente a electrizat publicul cu romanțe mai vechi și mai noi, precum și cu frumoase cântece de petrecere dragi românilor, pe care spectatorii le-au aplaudat îndelung. Aceștia au primit, prin generozitatea artistei, câte un album „Melodii de-atunci… cântate acum”, editate într-un tiraj special pentru ediția din acest an a festivalului „Crizantema de Aur”. Finalul ultimei seri i-a readus la rampă cu aplauze la scenă deschisă pe tinerii actori Miruna Ionescu și Silviu Biriș, într-un medalion dedicat marelui compozitor târgoviștean Ionel Fernic, creator al unor romanțe nepieritoare.

Trofeul „Crizantema de Aur” - Rodica Seling Pop

Evenimente în foaier

În pauzele din cele trei seri de festival, foaierul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște, transformat într-un rai autumnal de crizanteme, a fost gazda unor evenimente editoriale și muzicale prețioase, al căror amfitrion a fost Octavian Ursulescu: Lansarea monografiei ”Istoria Crizantemei de Aur” – ediție revizuită și adăugită, autor Teodor VASILIU; Prezentare albume în format DVD și CD ale Coralei Catedralei Mitropolitane din Târgoviște; Lansarea cărții „Titel Popovici, album de amintiri“, autor Octavian URSULESCU; Jolt KERESTELY, lansarea cărții „O viață pentru cântec” și 2 CD-uri, autor Oana GEORGESCU; Matilda PASCAL COJOCĂRIȚA - Lansare CD - „Melodii de-atunci... cântate acum”; Daniela VLĂDESCU - Lansare CD - cele mai frumoase cântece, de la clasic la modern - „Christmas feeling”.

Gong final

În ropote de aplauze, orchestra „Dor Românesc” și dirijorul Ștefan Cigu au încheiat cea de-a 48-a ediție a Festivalului Național de Interpretare „Crizantema de Aur”. Ecourile ei vor fi retrezite în curând de difuzarea festivalului pe TVR 2 și de emisiunile speciale pe care Televiziunea Română și Radio România le vor dedica în continuare evenimentului muzical de la Târgoviște, care își pregătește deja buchetele de romanțe pentru ediția a 49-a din 2016 și pentru semicentenarul din anul 2017.

Vox public: „Această ediție a fost mai frumoasă ca oricând”

􀁺 „Mi-a plăcut foarte mult concursul de interpretare. Este o ediție foarte reușită a «Crizantemei de Aur»”. 􀁺 „Iubesc foarte mult romanța, vin în fiecare an, dar anul acesta totul este extraordinar de frumos.” 􀁺 „Sunt încântată de festival, am fost și la alte ediții. Aceasta însă a fost mai frumoasă ca oricând, decorul este minunat, artiștii – cei din concurs cu emoții evidente, iar în ceea ce privește a doua parte a spectacolului, este superb.” 􀁺 „Eu am fost solistă vocală în România, am venit special din Germania pentru acest festival. Sunt plecată de 43 de ani din țară. Sunt fericită că se mai menține în oraș acest festival. Este foarte frumos că mențineți tradiția”. 􀁺 „Sunt o iubitoare a romanței, vin cu plăcere să le ascult atât pe cele cântate de cei care concurează, cât și de invitații în festival. Asistăm cu plăcere la lansările de carte din foaier și ne simțim minunat. De data asta organizatorii s-au întrecut pe ei, totul este frumos: decorul, acvariile cu peștișori, totul este minunat”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale