Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.10.2014 00:16

Chinuiți în 2013 de ploi, grindină și inundații,


A A

Agricultorii calamitați, cu... ochii-n soare de un an

Agricultorii calamitați, cu... ochii-n soare de un an
În 2014 lucrurile s-au schimbat: impozitul se plătește, iar cei care au avut calamități beneficiază de programul de minimis. Dar agricultorii păgubiți în 2013 rămân doar cu legea, fără normele de apli

❚ Bătaie de joc sau criză de amnezie la cel mai înalt nivel? Actul normativ pentru scutirea de impozit cu procentul calamității există, dar nici până azi nu au venit normele ❚ „Oamenii primesc înștiințări de plată pentru 2014 și suntem în situația în care au bani de recuperat de la Finanțe, dar nu-i pot recupera, pentru că nu au apărut normele”, semnalează directorul Camerei Agricole Dâmbovița ❚ Fără normele de aplicare, nimeni nu știe ce trebuie să conțină dosarul, așa că... fermierii n-au decât să aștepte ❚ Între timp, anul 2014 a fost și el dezastruos pentru agricultură, însă s-au introdus ajutoarele de minimis, și aici fiind o problemă majoră: deși a distrus culturi întregi, atacul bolilor și al dăunătorilor nu este considerat calamitate

interviu cu Ion Oprea, directorul Camerei Agricole Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: S-au rezolvat problemele semnalate de agricultorii calamitați anul trecut, în sensul de a fi scutiți de impozit?

- Este vorba despre actul normativ care prevedea ca cei care au avut calamități să fie scutiți de impozit cu procentul calamității. Ne referim la anul 2013. Însă nici până la acest moment nu au venit normele. Oamenii primesc înștiințări de plată pentru 2014 și suntem în situația în care ei au bani de recuperat de la Finanțe, dar nu-i pot recupera, pentru că nu au apărut normele. Există și posibilitatea ca Finanțele, pentru impozitul din 2014 pe care oamenii nu-l plătesc pentru că au de recuperat, să plătească penalizări, ceea ce nu-i în regulă. Așteptăm să iasă normele. În 2013, am avut probleme cu calamitățile în zona Bărbulețu-Râu Alb. Acei oameni trebuie să-și recupereze sumele. Neavând normele de aplicare, dosarul nu se știe exact ce trebuie să conțină, cu toate că în actul normativ scrie că trebuie să fii producător, să ai asigurare, să fii plătitor de normă de venit, să depui cerere și să ai proces- verbal de la Comisia ISU.

 

Rep.: Cum au primit agricultorii reducerea normelor de venit în 2014?

- Putem să spunem că impozitele pe 2014 sunt reduse, în unele cazuri chiar cu două treimi. De exemplu, la pomi, din cei peste 8 milioane lei/hectar s-a redus impozitul la 2,3 milioane lei/hectar (cu CAS cu tot). La fel s-a întâmplat și la legume. Impozitele s-au redus substanțial la aproape toate culturile, astfel încât ele nu mai reprezintă o povară pentru agricultori. Noi nu am zis niciodată că nu vrem să plătim. Numai că la unele produse impozitul era destul de mare în 2013. Acum s-au reglat lucrurile, astfel încât în 2014 ele sunt la un nivel acceptabil.

 

Rep.: Când se stabilesc normele de venit?

- La începutul fiecărui an. Există o formulă prin care se iau producția pe ultimii trei ani, prețul mediu...

 

Rep.: Sunt persoane care confundă impozitul pe venit cu ajutorul de minimis?

Nu are legătură programul de minimis, care a apărut în urmă cu câteva zile, cu impozitul pe venit. Impozitul se plătește, iar cei care au avut calamități beneficiază de acest program de minimis. Deci nu se scade din impozit. Impozitul se plătește la Finanțe, iar pentru ajutorul de minimis cei calamitați depun dosarele la primării, iar acestea, la rândul lor, la Direcția Agricolă. Dacă pentru 2013 a avut legătură, în sensul că se reduce impozitul, pentru 2014 nu au nici o legătură. Este adevărat, 2014 a fost un an atipic, în sensul că toată agricultura a fost calamitată. Numai că atacul de boli și dăunători nu este considerat calamitate. Aici este mare problemă la plantațiile pomicole, la cartofi, unde au fost mari probleme din cauza bolilor. Ele nu au putut fi ținute sub control din cauza timpului nefavorabil, cu foarte multe ploi. Au fost loturi întregi unde producțiile s-au apropiat de zero. În acest caz o să intervină, în anii următori, fondul mutual.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale