Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro21.06.2012 00:11


A A

Descoperiri arheologice importante în comuna Potlogi

Descoperiri arheologice importante în comuna Potlogi
Palatul Brâncovenesc

❚ Restaurarea Palatului Brâncovenesc, construcție de o deosebită frumusețe ce datează din sec. al XVII-lea, presupune – obligatoriu – cercetări arheologice preliminare, pentru nu se distruge eventualele informații istorice ❚ Astfel, în apropierea Palatului, au fost descoperite fragmente ceramice geto-dacice din secolele III î.Hr și I d.Hr., dar și alte așezări din secolul IV d. Hristos

 

În afară de Palatul Brâncovenesc și Biserica Brâncovenească, ambele datând de la sfârșitul secolului al XVIIlea, comuna Potlogi se mândrește și cu un alt reper național- „căminul casei pictorului Nicolae Grigorescu născut în satul Pitaru”, după cum ne-a precizat primarul Nicolae Catrina. Pitaru, satul natal al pictorului Nicolae Grigorescu, a luat acest nume de la fostul proprietar din sec. al XVIII-lea, C. Nevciulescu pitarul. Istoricul dr. Nicolae Stoicescu menționează că marele pictor „s-a născut la 15 mai 1838, într-o cameră de serviciu a conacului lui Filip Lenș. În centrul satului, la răscrucea cu drumul comunal ce conduce spre cătunul Nucet – Vlăsceni, se află bustul pictorului executat de sculptorița Zoe Băicoianu, dezvelit în 1957”.

 

O altă informație deosebit de importantă, subliniată de edilul șef, este că recent arheologi ai Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște au început cercetările în zona monumentelor istorice, aflate pe Lista Patrimoniului Cultural Național. Contactat, arheolog dr. Petre Diaconescu ne-a precizat că se efectuează o „cercetare arheologică preliminară, conform contractului de restaurare a Palatului Brâncovenesc, pentru a nu se distruge eventuale informații arheologice și istorice”.

 

Trebuie să precizăm că aceasta este de fapt o „descărcare de sarcină arheologică”, obligatorie prin Legea Patrimoniului Cultural Național. „În apropierea Palatului Brâncovenesc au fost descoperite fragmente ceramice getodacice (sec. III î. Hr. – I d.Hr.) și unele așezări omenești din sec. IV d. Hr.”. Cu alte cuvinte, mărturii arheologice de o deosebită importanță pentru județ și nu numai.

 

 

 

Petre Drăguțoiu | [email protected]Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Ziua Sfinxului
Vernisajul și premierea câștigătorilor Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”
A.S.C.O.R. are un nou consiliu director
Despre bogăție și mântuire
Combaterea traficului de persoane, în vizorul polițiștilor
Eveniment special pentru Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu”
Vernisajul expoziției „Corina Chiriac. Istoriile unei mari artiste”
Marș de protest împotriva violenței în familie
„Starea de bine ca politică de management”
Un gând pios și plin de recunoștință pentru Maica Domnului


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

De la Marea Unire la Marea Dezbinare

Îndeobște, la Ziua Națională se scriu editoriale festive, se pune în valoare semnificația acestui eveniment cu rezonanță profundă în istoria neamului, se exaltă eroismul celor ce s-au jertfit pe Altarul Patriei pentru Independență, libertate și suveranitatea națiunii și așa mai departe pe aceeași coardă encomiastă.

Și, într-adevăr, dacă este a ne... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale