Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
21.06.2012 00:11
Descoperiri arheologice importante în comuna Potlogi

Palatul Brâncovenesc
❚ Restaurarea Palatului Brâncovenesc, construcție de o deosebită frumusețe ce datează din sec. al XVII-lea, presupune – obligatoriu – cercetări arheologice preliminare, pentru nu se distruge eventualele informații istorice ❚ Astfel, în apropierea Palatului, au fost descoperite fragmente ceramice geto-dacice din secolele III î.Hr și I d.Hr., dar și alte așezări din secolul IV d. Hristos
În afară de Palatul Brâncovenesc și Biserica Brâncovenească, ambele datând de la sfârșitul secolului al XVIIlea, comuna Potlogi se mândrește și cu un alt reper național- „căminul casei pictorului Nicolae Grigorescu născut în satul Pitaru”, după cum ne-a precizat primarul Nicolae Catrina. Pitaru, satul natal al pictorului Nicolae Grigorescu, a luat acest nume de la fostul proprietar din sec. al XVIII-lea, C. Nevciulescu pitarul. Istoricul dr. Nicolae Stoicescu menționează că marele pictor „s-a născut la 15 mai 1838, într-o cameră de serviciu a conacului lui Filip Lenș. În centrul satului, la răscrucea cu drumul comunal ce conduce spre cătunul Nucet – Vlăsceni, se află bustul pictorului executat de sculptorița Zoe Băicoianu, dezvelit în 1957”.
O altă informație deosebit de importantă, subliniată de edilul șef, este că recent arheologi ai Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște au început cercetările în zona monumentelor istorice, aflate pe Lista Patrimoniului Cultural Național. Contactat, arheolog dr. Petre Diaconescu ne-a precizat că se efectuează o „cercetare arheologică preliminară, conform contractului de restaurare a Palatului Brâncovenesc, pentru a nu se distruge eventuale informații arheologice și istorice”.
Trebuie să precizăm că aceasta este de fapt o „descărcare de sarcină arheologică”, obligatorie prin Legea Patrimoniului Cultural Național. „În apropierea Palatului Brâncovenesc au fost descoperite fragmente ceramice getodacice (sec. III î. Hr. – I d.Hr.) și unele așezări omenești din sec. IV d. Hr.”. Cu alte cuvinte, mărturii arheologice de o deosebită importanță pentru județ și nu numai.
Petre Drăguțoiu | [email protected]
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți - 2023Mobilități ERASMUS+ la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”
Întristarea unui bogat
Niciun liceu cu 0% promovabilitate la Bac nu va mai avea clasa a IX-a
Autoritățile locale, preocupate de modernizarea unităților de învățământ
Singurătatea în bogăție
Hramul seminarului teologic ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur”
Performanță deosebită pentru târgovișteanul Darius Andrei Butuligă
UVT, între cele 8 centre regionale de orientare în carieră
Târgul regional de știință „CODE kids fest” Dâmbovița 2023 și-a desemnat câștigătorii
Editorial
„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)

A se lua seama, cu toată seriozitatea, la ceea ce s-a întâmplat, fără să fie o întâmplare câtuși de puțin, în San Francisco, la Summitul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, de pe la mijlocul lui noiembrie 2023. Ne oferă, dacă nu avem mintea năucă, ci gata să facă un minim efort de a înțelege „mersul lumii”, o perspectivă a unui orizont geopolitic de pe care s-a ridicat un colț al... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
