21.06.2012 00:11

Descoperiri arheologice importante în comuna Potlogi

Descoperiri arheologice importante în comuna Potlogi
Galerie foto

❚ Restaurarea Palatului Brâncovenesc, construcție de o deosebită frumusețe ce datează din sec. al XVII-lea, presupune – obligatoriu – cercetări arheologice preliminare, pentru nu se distruge eventualele informații istorice ❚ Astfel, în apropierea Palatului, au fost descoperite fragmente ceramice geto-dacice din secolele III î.Hr și I d.Hr., dar și alte așezări din secolul IV d. Hristos

 

În afară de Palatul Brâncovenesc și Biserica Brâncovenească, ambele datând de la sfârșitul secolului al XVIIlea, comuna Potlogi se mândrește și cu un alt reper național- „căminul casei pictorului Nicolae Grigorescu născut în satul Pitaru”, după cum ne-a precizat primarul Nicolae Catrina. Pitaru, satul natal al pictorului Nicolae Grigorescu, a luat acest nume de la fostul proprietar din sec. al XVIII-lea, C. Nevciulescu pitarul. Istoricul dr. Nicolae Stoicescu menționează că marele pictor „s-a născut la 15 mai 1838, într-o cameră de serviciu a conacului lui Filip Lenș. În centrul satului, la răscrucea cu drumul comunal ce conduce spre cătunul Nucet – Vlăsceni, se află bustul pictorului executat de sculptorița Zoe Băicoianu, dezvelit în 1957”.

 

O altă informație deosebit de importantă, subliniată de edilul șef, este că recent arheologi ai Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște au început cercetările în zona monumentelor istorice, aflate pe Lista Patrimoniului Cultural Național. Contactat, arheolog dr. Petre Diaconescu ne-a precizat că se efectuează o „cercetare arheologică preliminară, conform contractului de restaurare a Palatului Brâncovenesc, pentru a nu se distruge eventuale informații arheologice și istorice”.

 

Trebuie să precizăm că aceasta este de fapt o „descărcare de sarcină arheologică”, obligatorie prin Legea Patrimoniului Cultural Național. „În apropierea Palatului Brâncovenesc au fost descoperite fragmente ceramice getodacice (sec. III î. Hr. – I d.Hr.) și unele așezări omenești din sec. IV d. Hr.”. Cu alte cuvinte, mărturii arheologice de o deosebită importanță pentru județ și nu numai.

 

 

 

Petre Drăguțoiu | [email protected]