Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.12.2011 00:04

Ce interese ascund afacerile cu bani publici în familia Nașului PDL, Florin Popescu?


A A

Conversia acțiunilor la PROCOR, un semnal de alarmă

Conversia acțiunilor la PROCOR, un semnal de alarmă

❚ După dezvăluirile din presă - în 2011, cumpărătorul acțiunilor familiei Popescu&fiii și-a vândut acțiunile, iar noul acționariat poate intra în... anonimat în megaafacerea Popescu + Procor cu acțiuni la purtător ❚ Monitorul Oficial din 22.08.2011 consemnează că la SC PROCOR SA a avut loc conversia acțiunilor nominative (adică a acțiunilor înregistrate la Registrul Comerțului) în acțiuni la purtător (adică acțiuni care pot asigura anonimatul acționarilor) ❚ În cazul acestor acțiuni la purtator nu există nici o înregistrare cu privire la acționar și cel care se află în posesia fizică a certificatului de acționar este proprietarul ❚ Astfel de companii reprezintă mijloace excelente pentru primirea, deținerea și transferul averii în mod anonim ❚ Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), din care fac parte 34 de state din întreaga lume (inclusiv SUA, Germania, Austria, Marea Britanie, dar și instituții precum Comisia Europeană), nu mai permite societăților comerciale să opereze cu acțiuni la purtător pe teritoriilor lor

 

 

Pentru firma PROCOR, reprezentată cu puteri depline de Nicolae Popescu, tatăl președintelui CJ Dâmbovița, Florin Popescu, această decizie ar putea însemna o provocare pentru presă și chiar pentru organele de cercetare ale statului. Asta pentru că în Uniunea Europeană, din care face parte și țara noastră, societățile cu acțiuni la purtător reprezintă un semnal de alarmă pentru oricine lucrează într-o instituție care se ocupă cu anchetarea fraudelor economice. Aceeași lege a societăților comerciale permite transferul liber al acțiunilor la purtător de la o persoană la alta, fără a fi necesară înregistrarea tranzacției, sau numele celui care le preia, în registrul acționarilor și deci nici în Registrul Comerțului sau în Monitorul Oficial al României. De fapt, se menționează chiar și în Hotărârea PROCOR din 1.08.2011: „Art. 11. În conformitate cu dispozițiile art. 99 din Legea nr. 31/1990 dreptul de proprietate asupra acțiunilor la purtător emise de S.C. PROCOR - S.A. se va transfera prin simpla tradițiune a titlurilor de acțiuni”. Adică aceste acțiuni, spre deosebire de cele nominative, nu sunt legate de o anumită persoană fizică, putând fi deci tranzacționate oricând, așa cum, spre exemplu, ai da cuiva o bancnotă de 10 de lei. Cine o bagă în buzunar devine proprietarul ei. Iar PROCOR a dorit să fie clar menționată această prevedere a legii. Din nou se observă, PROCOR a lucrat ca la carte. Ceea ce atrage însă atenția autorităților asupra acestui fel de societăți este posibilitatea de a păstra sub anonimat acționariatul.

 

 

U.E. a editat un manual despre anonimatul acționariatului

și despre tehnicile de spălare de bani

prin utilizarea improprie a titlurilor la purtător

 

Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a editat chiar un manual despre tacticile de spălare de bani, alături de alte tipuri de fraude economice, și a dedicat un capitol întreg… societăților cu acțiuni la purtător! Este vorba despre „Manualul de instruire privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului” și a fost realizat printr-un proiect cu fonduri europene de tip PHARE, supervizat și editat de către Dl Giuseppe Lombardo, Lider de Proiect al Statului Membru, și de căre Dl Massimo Nardo, Manager al UIC, cu ajutorul D-nei Valeria Roversi (UIC), și cu contribuția Dl Nicolae Craiu (Membru al Plenului ONPCSB), Dl Cornel Moldoveanu (ONPCSB), Dra Laura Banu (ONPCSB) și Dl Piero Ricca (UIC). Este menționat în acest manual, negru pe alb, că „Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI) a elaborat «Cele 40 de Recomandări GAFI», care reprezintă un ghid cuprinzător în vederea combaterii spălării banilor. (…) Recomandările 10 și 11 impun, în mod special, o obligație instituțiilor financiare de a-și identifica clienții. (…) Totuși, în unele cazuri, și procedurile adecvate de identificare pot prezenta unele probleme. Cea mai sensibilă problemă este reprezentată de (…) societățile comerciale ce permit crearea unor forme de companii în care este posibil anonimatul acționariatului sau în care este dificilă depistarea adevăratei identități a beneficiarilor; există riscul de utilizare improprie a unor mijloace de folosire a societăților și a titlurilor la purtător”.

 

 

Societățile cu acțiuni la purtător, în cartea

Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

 

De asemenea, tot în „Manualul de instruire privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului”, realizat de Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, la capitolul despre societățile cu acțiuni la purtător, sunt menționate următoarele: „Certificatele de acționar sunt documente care dovedesc dreptul de proprietate asupra companiei. În majoritatea țărilor, deținătorul de acțiuni este înregistrat și orice transfer de acțiuni către o altă persoană trebuie să fie înregistrat într-un registru oficial. Totuși, unele jurisdicții oferă posibilitatea deținerii sau transferului acțiunilor într-o formă «la purtător». Aceste acțiuni la purtător conferă drepturi de proprietate asupra companiei mai mult decât deținerea actuală a acțiunilor. În cazul acestor acțiuni la purtator nu există nici o înregistrare cu privire la acționar și cel care se află în posesia fizică a certificatului de acționar este proprietarul. De aceea, este probabil ca adevăratul proprietar al companiei să nu apară în nici o evidență a companiilor sau guvernamentală. Atunci când identitatea acționarilor nu este înregistrată la emiterea și transferarea unei acțiuni, dreptul de proprietate este anonim. Astfel de companii reprezintă mijloace excelente pentru primirea, deținerea și transferul averii în mod anonim. Mergând mai departe, se arată faptul că acțiunile la purtător, în anumite jurisdicții, reprezintă, în special, un instrument util în crearea schemelor internaționale de spălare a banilor. (…) Un număr de state membre GAFI au evidențiat utilizarea cu rea credință a acțiunilor la purtător și nu mai permit societăților comerciale să opereze cu astfel de instrumente pe teritoriile lor. (…) Aceste acțiuni pot fi, de asemenea, utilizate, conform unor surse, pentru ascunderea proprietății în scopul optimizării fiscale.”

 

 

Conversia în acțiuni la purtător, cea mai nouă modă

în firmele PDL, cu Theodor Stolojan printre consultanți

 

Presa națională a dezbătut subiectul conversiei acțiunilor din tip nominativ în tip „la purtător”, observând că tot mai mulți lideri ai actualei puteri apelează la această manevră pentru a trece în anonimat acționariatul firmelor. Astfel, ziarul „Bursa” notează cazul liderului PDL Sulfina Barbu. Publicația a dezvăluit că în anul 2009 „Sulfina Barbu, fostul ministru al mediului, și Silvian Ionescu, fost comisar al Gărzii de Mediu, au decis să-și transforme firma de consultanță KVB Ecomomic SRL în SA, cu acțiuni la purtător. Firma celor doi politicieni PD-L a fost implicată, în ultimii doi ani, în două scandaluri de presă, după ce un cotidian central a dezvăluit că ar fi întocmit raportul de mediu pentru cartierul rezidențial pe care controversatul afacerist Costică Constanda intenționa să-l construiască în Parcul Bordei, dar și că ar fi fost implicată într-un caz suspect de fraduare a unor fonduri europene (…) În țara noastră, există câteva sute de societăți care au optat pentru emiterea de «acțiuni la purtător ». În ultimii ani, potrivit datelor noastre, tot mai multe companii au ales să-și transforme acțiunile nominale, în acțiuni la purtător”. Târgovișteanul Theodor Stolojan, bun prieten și mentor politic al președintelui PDL și al CJ Dâmbovița, Florin Popescu, s-a aflat printre primii consultanți ai unor firme care au ales conversia în acțiuni „la purtător”: „printre primele companii care au optat pentru această formă de organizare au fost unele firme ale grupului Tofan, unde actualul lider PD-L, Theodor Stolojan, a figurat drept consultant”, mai spune ziarul Bursa.

 

 

Dezvăluirile din „Jurnal de Dâmbovița” despre afacerile din familia PDL cu banii publici au declanșat valuri de intimidări, amenințări, insulte și agresiuni repetate ale jurnaliștilor ARTPRESS cu Poliția Locală: „La conferințele de presă chemăm pe cine dorim. Mă preocupă soarta voastră, a ta, a mamei tale și a tăticului tău, doamna Alina Mavrodin și domnul Teodor Vasiliu. Vă recomand să mergeți la un psiholog și un psihiatru, având în vedere stresul la care sunteți supuși” (10 sept. 2009 – declarația președintelui CJD, Florin Popescu, după o așa-zisă conferință de presă la sediul PDL, în care a interzis accesul jurnaliștilor ARTPRESS folosindu-se de Poliția Locală)

 

 

vă invităm să citiți și celelalte episoade ale anchetei:

POPESCU + PROCOR, PUTERI DEPLINE LA BANII PUBLICI

Afacerea PROCOR + Popescu = profit record în anul electoral 2009: 16,8 miliarde lei

Afacerile PROCOR, garantate de firmele familiei Popescu

Megaafacerea Popescu + PROCOR cu acțiuni la purtător

 

 

 

 

 

Andrei Vasiliu | [email protected]



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale