Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro26.03.2020 00:20

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ)Dâmbovița, despre problema elevilor care nu mai primesc hrana de la școală


A A

Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"

Criza COVID-19 a lăsat elevii fără

VIOLETA STANCIU

 


 

Pandemia de coronavirus (COVID 19), care a dus la suspendarea cursurilor școlare, dar și a altor activități economice, i-a lăsat pe unii elevi, în special pe cei din mediul rural și din zonele defavorizate, fără tradiționalul „lapte și corn”, produse consumate de cei mai săraci copii ai județului! În județ a început să funcționeze, dar numai la nivel de pilot, și Programul „Masa caldă” de care beneficiază o singură unitate de învățământ din județul Dâmbovița. Este vorba de Școala Râncaciov- Dragomirești, unde este foarte adevărat că abandonul și absenteismul școlar s-au redus foarte mult după ce s-a introdus această masă caldă, care este de fapt... o gustare rece, dar destul de consistentă. „Programul «Laptele și Cornul» există fără întrerupere de când s-a inventat, iar «masa caldă» există de când a fost introdusă ca școală pilot la Școala Râncaciov- Dragomirești. Anul acesta au mai fost introduse două, dar nu cred că s-au finalizat procedurile în sensul că trebuiau alocați bani către consiliile locale respective, făcute achiziții de către primării, dar nu am mai apucat să facem asta... pentru că lista fusese aprobată acum o lună și ceva. În momentul de față ce se întâmplă la noi în județ se întâmplă evident în toată țara, că dacă nu vin copiii la școală nu avem cum să le dăm cornul și laptele... În al doilea rând... și dacă am fi în program normal și copilul lipsește de la școală nu i se acordă aceste produse, pentru că prezența la școală este condiție obligatorie. Prin urmare, noi nu avem evidența copiilor săraci din județ, nu putem să facem anchete sociale la Inspectoratul Școlar. Probabil că jumătate din copiii județului or fi sărmani, și poate că pentru un sfert dintre ei laptele și cornul sunt importante. Situația copiilor sărmani mai repede se poate reduce dacă am face noi liste cu rechizitele școlare gratuite care se dau la început de an și care se dau în funcție de sub un venit minim, care este foarte jos. Aceștia să zicem că sunt cei mai oropsiți, dar nici acolo nu bag mâna în foc pentru că nu toată lumea își face dosar pentru rechizite”, ne-a declarat prof. Sorin Ion, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița.

Programul Masa Caldă... de cinci ori mai scump

„O masă caldă, da, este mult mai utilă pentru elevii noștri. Experiența de la Școala noastră pilot de la Dragomirești Râncaciov este grăitoare în sensul acesta. Acolo nu e o masă caldă, dar e un șnițel, e un fruct, adică e ceva consistent și acolo abandonul și absenteismul s-au redus foarte mult după ce s-a introdus această masă caldă, dar acolo programul e de câțiva ani de zile, de prin 2015 - 2016. Dacă sar da tuturor la modul acesta, da, numai că acela costă de cinci ori mai mult decât Programul «Lapte și Corn». Un lapte și un corn costă 1,6 lei – 2 lei cât este alocat prin program, pe când masa caldă costă în jur de 8 lei. Este totuși greu de crezut că se va putea generaliza proiectul așa de curând. Au fost 50 de școli din țară în programul pilot, anul acesta s-a ajuns la 150 de școli, dar gândiți-vă că școli în țara asta sunt zeci de mii. Nu poți decât ca experiment să vezi ce se întâmplă”, ne-a declarat inspectorul general școlar al IȘJ Dâmbovița, prof. Sorin Ion.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare
Continuă investițiile în infrastructură la Răcari


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)

Câțiva, tot cu… pornire patriotică, au contrareplicat că, asta e, suntem membri în cea mai puternică alianță militară a planetei, că avem, ca atare, obligații și că suntem apărați de NATO. Care NATO, pe pământ românesc, are desfășurate mii de trupe sub diferite steaguri, și că, dacă Ucraina se va prăbuși, vai și amar va fi de UE invadată de Armată Roșie.

Dar, dincolo de tonul ușor ironic, mai... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale