Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.08.2014 00:19

Aniversări dâmbovițene


A A

21 august, 88 de ani de la nașterea marelui violonist Mihai Constantinescu

❚ Remarcat și îndrumat chiar de George Enescu, dâmbovițeanul născut la Pucioasa a intrat într-o nemeritată uitare ❚ El a avut privilegiul de a concerta între anii 1942 și 1945 alături de „divinul Enescu”, așa cum îl numea pe mentorul său ❚ Pe lângă muzică, Mihai Constantinescu a mai avut o mare iubire, poezia

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Mihai Constantinescu (21 august 1926, Pucioasa – 25 februarie 1987, București), violonist de talie mondială, a absolvit liceul în orașul natal de la poalele Patranei și apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, fiind remarcat și îndrumat chiar de George Enescu, cel cu care dâmbovițeanul Mihai Constantinescu a concertat între anii 1942-1945 și pe care tânărul violonist îl numea „divinul Enescu”.

„Tânărului Mihai Constantinescu, urându-i să ajungă acolo unde marele său talent ne dă speranțe că va ajunge”, spunea George Enescu. Și, evident, Mihai Constantinescu nu a dezamăgit.

Adolescentul care obținea la 15 ani „Premiul european pentru vioară” (anul 1941) la Festivalul Internațional de la Weimer, localitatea în care și-a scris creațiile și a fost înmormântat marele Goethe, a devenit un violonist virtuos, unul dintre cei doi mari violoniști importanți ai României postbelice (alături de Ion Voicu).

Pe lângă vioară, Mihai Constantinescu a mai avut o mare iubire: poezia. Debutul său literar a avut loc în anul 1968 în revista „Tomis”, iar cel editorial cu volumul „Izvorul nopților albe” (Editura pentru literatură, București).

Au urmat volumele „La porțile cuvântului” (Editura Cartea Românească, București, 1975), „Liman virtual” (Editura Cartea Românească, 1983) și antologia lirică „Poarta cuvintelor”, îngrijită de Ion Potopiu, care l-a cuprins și pe Mihai Constantinescu.

Iată cum se autodefinea în câteva versuri: „Așa îmi este felul: să mă căznesc pe creste/ Gonit mereu de furii ca tragicul Oreste/ Și când la urmă, Charon îmi va întinde puntea/ Vreau pulberea de stele să-mi umezească fruntea”.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale