20.08.2014 00:19

21 august, 88 de ani de la nașterea marelui violonist Mihai Constantinescu

❚ Remarcat și îndrumat chiar de George Enescu, dâmbovițeanul născut la Pucioasa a intrat într-o nemeritată uitare ❚ El a avut privilegiul de a concerta între anii 1942 și 1945 alături de „divinul Enescu”, așa cum îl numea pe mentorul său ❚ Pe lângă muzică, Mihai Constantinescu a mai avut o mare iubire, poezia

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Mihai Constantinescu (21 august 1926, Pucioasa – 25 februarie 1987, București), violonist de talie mondială, a absolvit liceul în orașul natal de la poalele Patranei și apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, fiind remarcat și îndrumat chiar de George Enescu, cel cu care dâmbovițeanul Mihai Constantinescu a concertat între anii 1942-1945 și pe care tânărul violonist îl numea „divinul Enescu”.

{GOOGLE_AD_BOX1}

„Tânărului Mihai Constantinescu, urându-i să ajungă acolo unde marele său talent ne dă speranțe că va ajunge”, spunea George Enescu. Și, evident, Mihai Constantinescu nu a dezamăgit.

Adolescentul care obținea la 15 ani „Premiul european pentru vioară” (anul 1941) la Festivalul Internațional de la Weimer, localitatea în care și-a scris creațiile și a fost înmormântat marele Goethe, a devenit un violonist virtuos, unul dintre cei doi mari violoniști importanți ai României postbelice (alături de Ion Voicu).

Pe lângă vioară, Mihai Constantinescu a mai avut o mare iubire: poezia. Debutul său literar a avut loc în anul 1968 în revista „Tomis”, iar cel editorial cu volumul „Izvorul nopților albe” (Editura pentru literatură, București).

Au urmat volumele „La porțile cuvântului” (Editura Cartea Românească, București, 1975), „Liman virtual” (Editura Cartea Românească, 1983) și antologia lirică „Poarta cuvintelor”, îngrijită de Ion Potopiu, care l-a cuprins și pe Mihai Constantinescu.

Iată cum se autodefinea în câteva versuri: „Așa îmi este felul: să mă căznesc pe creste/ Gonit mereu de furii ca tragicul Oreste/ Și când la urmă, Charon îmi va întinde puntea/ Vreau pulberea de stele să-mi umezească fruntea”.