Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro30.09.2013 08:18

VIDEO :: De la Târgoviște, președintele PSD Bruxelles, Dan Luca, îndeamnă la eficientizarea acțiunilor de lobby și promovarea brandului de țară


A A

„România este încă privită ca o periferie de imperiu”

„România este încă privită ca o periferie de imperiu”

❚ Liderul filialei de la Bruxelles a social-democraților români subliniază faptul că apropierea de capitala europeană este adevăratul instrument pentru conectarea României la clubul UE ❚ „Lobby-ul de țară este foarte important la Bruxelles. Trebuie să intrăm în acest malaxor de structură europeană, desigur cu bun simț, și să avem oameni pregătiți, care știu să discute” ❚ „Nu neagă nimeni că sunt interese mari, că trăim în realitatea globalizării. Dar atunci de ce nu jucăm și noi cu interesele în alte țări?” ❚ „Ori trimitem oameni acolo și avem informații la prima mână, ori stăm aici și devenim niște frustrați”

 

ANDREI VASILIU


interviu cu dr. Dan Luca,

președintele PSD Bruxelles

 

prima parte aici: „Trebuie să pregătim România pentru o normalitate europeană”


„Sunt în jur de 100 de evenimente pe zi despre afacerile europene la Bruxelles.

Fiecare creează posibilitatea de a face lobby”

Rep.: Există anumite instrumente pe care europarlamentarii le pot folosi. Unul dintre ele este lobby-ul, asupra căruia ați insistat în editorialele dumneavoastră publicate în „Jurnal de Dâmbovița”. De ce nu știu aleșii români să se folosească atât de bine de instrumentul numit lobby? Îl folosesc doar pentru anumite interese personale?

- Lobby-ul este un instrument pe care toți îl folosim, de când ne plasăm copilul la liceu, până când cumpărăm pâine de la cineva pe care-l cunoaștem. Facem lobby, dar ne e frică să zicem în gura mare. Este o chestie naturală, care se întâmplă în contextul anumitor legi. Iată cum este în Bruxelles-ul european. Sunt 100.000 de oameni care lucrează în acea bulă, fiindcă sunt în Bruxelles, în capitala europeană, în Belgia. 50.000 lucrează în instituțiile europene, restul, în jurul instituțiilor. Și când zic „în jurul”, nu mă refer doar la sectorul privat sau la societatea civilă. Sunt anumite reprezentanțe naționale, așa cum e și reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Germania are acolo 200 de diplomați, Franța – poate doar 150. Există deci aceste reprezentanțe naționale care fac lobby. Lobby-ul de țară este foarte important în acest mediu intercultural. Sunt în jur de 100 de evenimente pe zi despre afacerile europene la Bruxelles. Fiecare eveniment naște o coaliție, responsabilizează și creează posbilitatea de a face lobby, direct sau indirect. Trebuie să intrăm în acest malaxor de structură europeană, desigur cu bun simț, și să avem oameni pregătiți, care știu să discute. Trebuie să vedem că în România există o combinație între voința politică, expertiza tehnică și deschiderea spre alții.

 


Rep.: Cum ne mai putem aștepta să înțeleagă cetățenii de rând care este rostul integrării României în Uniunea Europeană, dacă aleșii nu le oferă un model în acest sens?

- Noi suntem o nație de poeți, așa cum zice românul, ba chiar o nație de filosofi. Noi zicem că dacă ar fi sau n-ar fi. Haideți să o luăm concret. Suntem de aproape 7 ani în Uniunea Europeană. Dacă noi nu înțelegem țesutul european, fibra românească nu va fi performantă. Nu neagă nimeni că sunt interese mari, că trăim în realitatea globalizării. Dar atunci de ce nu jucăm și noi cu interesele în alte țări? Haideți să acceptăm că asta e realitatea și să învățăm să barăm interesele din afară, când suntem blocați la nivel local și național. Haideți să avansăm brandul România, fiindcă suntem încă priviți ca o periferie de imperiu.

 

„Uniunea Europeană e mai mult decât un imperiu, e un club al solidarității”

Rep.: Interesant, nu este prima oară când se vorbește despre Uniunea Europeană ca despre un imperiu.

- Sigur, doar că nu este precum Imperiul Sovietic. Am intrat de bunăvoie, am organizat și un referendum pe tema asta. Românii au beneficii, circulă liberi în spațiul european și lucrează în multe dintre țările europene. Sigur că sunt și nuanțe, anumite blocaje din partea unor țări, dar eu zic că putem face mult mai multe în dimensiunea asta europeană. Eu aș spune că e mai mult decât un imperiu, e un club. Un club al solidarității. Solidaritatea apare atunci când ai o problemă, iar noi avem probleme multe și sectoriale. Dacă avem o problemă mare, trebuie să o împachetăm frumos într-un proiect și să o discutăm cu partenerii noștri din UE, fie la nivel bilateral, fie la nivel european. Sunt programe de ajutoare, programe de suport, programe operațional-sectoriale. Ceea ce ni se reproșează e deschiderea. Noi trimitem o scrisoare, așteptăm trei luni, ei răspund în trei luni… Nu așa se lucrează cu Bruxellesul. Trebuie să fie un flux continuu de informații, prin reprezentanțe.

 

Adevăratele probleme sunt legate de comunicare,

dar mai ales de proximitate

Rep.: Adică problemele se leagă în primul rând de comunicare?

- Da, însă mai ales de proximitate. Spre exemplu, prorectorul de la Universitatea din Madrid, care are aproximativ 100.000 de studenți, mi-a spus că are în permanență 10 persoane la Bruxelles. Asta pentru că derulează programe de cercetare de aproximativ 100-200 de milioane de euro cu Comisia Europeană. Normal că au oameni acolo, să facă proiecte, să facă lobby, să discute și să reacționeze rapid, dacă mai trebuie documente. Trebuie acționat repede. Repede! Nu să stăm să ne sune, să ne trimită pe fax. Ori trimitem oameni acolo și avem informații la prima mână, ori stăm aici și devenim niște frustrați.

 

 
Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Coaliția și-a adjudecat un succes „à la Pirus” (I)

De bună seamă că nu trebuia ca cineva să se îndoiască vreo clipă în privința victoriei Coaliției social-liberale. De bine, de rău, a asigurat o stabilitate economică și a vieții sociale, chiar dacă, nu o dată, a mai dat-o și-n bară, stârnind nemulțumiri în societatea românească. Dar, hai s-o spunem pe-aia dreaptă: românii, prin natura lor, sunt veșnic nemulțumiți.

Poate că e bine, poate că e... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale