Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro23.09.2013 08:18

VIDEO :: Din Dâmbovița, liderul PSD Bruxelles privește spre oportunitatea anului 2019: președinția Uniunii Europene


A A

„Trebuie să pregătim România pentru o normalitate europeană”

„Trebuie să pregătim România pentru o normalitate europeană”

❚ „Perioada 2014-2020 este foarte importantă pentru că în 2019 România va deține președinția Uniunii Europene. Trebuie să arătăm că știm să activăm în clubul european în care am fost primiți” ❚ „Prin înființarea PSD Bruxelles am deschis un nou canal de comunicare politică între românii din diaspora și cei din capitala europeană” ❚ „Vă spun, în premieră, că avem un consilier român, Gabriela Mara, în administrația publică din Bruxelles” ❚ „Oana Antonescu (n.red.: europarlamentar PDL) este mai puțin prezentă, nu am urmărit-o foarte mult și nu aș putea să-i dau un calificativ. Probabil este un lup tânăr”

 

 

ANDREI VASILIU


 

 

interviu în exclusivitate cu dr. Dan Luca,

președintele PSD Bruxelles

Rep.: Ce a stat la baza înființării filialei PSD Bruxelles, ce reprezintă ea și cum ajută activitatea acesteia la conectarea României la capitala europeană?

- În 2008, discutând foarte mult cu prieteni și colegi din Bruxelles, am înțeles dimensiunea partidelor politice în afara teritoriului național. Așa că am vorbit cu laburiștii britanici, cu partidul socialist din Franța, cu SPD-ul german, cu PSOE-ul din Spania și am înțeles că există filiale ale acestor partide la Bruxelles, în capitala Europei. Având o deschidere foarte bună din partea liderilor PSD din acea perioadă, dl Zgonea era secretar general, iar dl Titus Corlățean era eurodeputat, am reușit să impunem, și credeți-mă, nu a fost ușor, să deschidem filiale ale PSD în afara teritoriului României și, bineînțeles, o filială foarte puternică la Bruxelles. Ce face o filială? Se organizează precum un partid politic și vreau să vă spun, în premieră, că avem un consilier român, Gabriela Mara, în administrația publică din Bruxelles, candidând pe listele partidului socialist belgian, cu care lucrăm foarte bine. Practic am deschis un nou canal de comunicare politică între românii din diaspora și cei din capitala europeană, un oraș atipic. Din afara României am încercat să găsim beneficiile și valoarea adăugată ale acestui proiect. Lucrăm foarte bine cu PSD România, cu liderii de la București, dar și cu membrii din teritoriu, ați fi surprinși să aflați cu câte filiale ale partidului colaborăm. Lucrăm foarte bine cu partidele socialiste din Belgia și cu filialele din Bruxelles ale altor partide. Acest triunghi de coordonare ne dă posibilitatea să intrăm în foarte multe jocuri politice și să creăm foarte multe contacte pe toate cele trei paliere.

 

 

„În 2019 România va deține

președinția Uniunii Europene, este extraordinar”

Rep.: Cum colaborați cu europarlamentarii români PSD și ce anume v-a mulțumit din activitatea lor? Ce ați avea să le reproșați și cum și-ar putea îmbunătăți activitatea?

- Lucrăm foarte bine cu europarlamentarii români ai PSD, organizăm împreună 3-4 evenimente pe an, majoritatea derulându-se în Parlamentul European. Invităm eurodeputați și nu doar de la PSD, ci și de la PNL și PDL. Acolo ei sunt o familie mare care apără interesele și drepturile României. Nu aș vrea să intru pe anumite evaluări nominale, deoarece cred că sunt relative, ci aș vrea să vorbesc mai mult despre rolul eurodeputatului. Acesta este mai mare decât al unui ales local, regional sau național. Eurodeputatul este un diplomat al României. Pe lângă activitatea tehnică pe care o desfășoară în comisiile de specialitate sau în comisii bilaterale, eurodeputatul participă în delegații internaționale și interacționează cu sectoare industriale din diferite țări. El este ca un misionar, care trebuie să europenizeze România. Sunt unii care au avut o activitate remarcabilă, notorie, din punctul meu de vedere, alții care au fost mai discreți, iar alții au avut și unele probleme de justiție, din câte am observat. Partidele politice trebuie să se gândească la o evaluare a lor, foarte pragmatic, dar mai ales la potențialul candidaților. Perioada 2014-2020 este foarte importantă pentru că în 2019 România va deține președinția Uniunii Europene. Este extraordinar ce ni se va întâmpla. Putem vedea ce președinție bună au avut polonezii, cehii, chiar și slovenii. Haideți să pregătim această țară pentru a intra într-o normalitate europeană. Trebuie să arătăm că știm să activăm în clubul european în care am fost primiți.

 

„La Bruxelles nu este atât de articulată dorința de coabitare”

Rep.: Funcționează și la Bruxelles conceptul de coabitare din România? Cum colaborați cu eurodeputații PDL de Dâmbovița, Theodor Stolojan și Oana Antonescu?

- La nivelul Bruxelles-ului nu este atât de articulată această dorință politică de coabitare. Însă europarlamentarii interacționează între ei, discută, călătoresc uneori în aceleași avioane, nu în scandal. De multe ori, observați că la nivel național și local sunt promovate unele dispute personale, iar apoi îi găsim pe respectivii eurodeputați împreună la aceeași masă și nu ne mai surprinde. În legătură cu cei doi europarlamentari, personal îl cunosc pe domnul Theodor Stolojan, care încă se bucură de notorietatea din țară ca prim-ministru, având și o pregătire tehnică în domeniul finanțelor și este o voce respectată când participă în comisiile de specialitate.

 

Rep.: Iar Oana Antonescu este fiica fostului vicepreședinte PDL al Consiliului Județean Dâmbovița, Marin Antonescu, foarte bun prieten cu domnul Traian Băsescu, a cărui fiică este la rândul ei în Parlamentul European.

- Nu am văzut-o în vreun scandal până acum și consider că asta este bine. Colega respectivă, Oana Antonescu, este mai puțin prezentă, nu am urmărit-o foarte mult și nu aș putea să-i dau un calificativ. Probabil este un lup tânăr, să-i zic așa.

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Proiectul european - atacat la „baionetă”

În ultimii ani, proiectul european a fost atacat la "baionetă" de o serie de crize majore suprapuse, care intră în competiție pentru resurse și pentru atenția decidenților și a cetățenilor deopotrivă. Fiecare dintre aceste crize a pus la încercare coeziunea, solidaritatea și capacitatea de răspuns a UE, dar, în același timp, a oferit oportunități de învățare și de... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale