Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.07.2017 00:25

Sindicatele "trag cortina"


A A

Sistemul polițienesc, pe un butoi cu pulbere

Sistemul polițienesc, pe un butoi cu pulbere
Sindicatele din sistemul polițienesc încearcă să rezolve problemele multe și grave ale ofițerilor și agenților

❚ „Este inadmisibil ca în județul Dâmbovița aproximativ 46 de polițiști să aibă salariul de bază 1450 de lei. Nu cred că cineva ar lucra pe o asemenea sumă, în Poliție, în alt stat. Numai în România se întâmplă așa ceva, ca polițistul să fie plătit ca un simplu angajat”, ne-a semnalat liderul de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni, Florin Bălan ❚ Cu toate acestea, școlile de poliție se confruntă cu o concurență foarte mare la admitere, însă liderul sindical explică situația: „Da, pentru că nu cunosc sistemul. Sistemul este unul închis. Odată cu apariția sindicatelor, au început să se afle anumite lucruri care erau tabu, iar cei care vin nu știu cum să plece mai repede, mai ales ofițerii”, a mai spus Florin Bălan ❚ În momentul de față, în sistem, așa cum susține liderul sindical, este o „situație jalnică”: 20.000 de posturi neocupate la nivel național, un statut din 2002 care a tot fost peticit și modificat, plin de articole care au fost declarate neconstituționale

VIOLETA STANCIU

 


 

Subfinanțat de ani de zile, sistemul polițienesc din România stă pe un butoi cu pulbere, care poate să explodeze în orice moment! În opinia președintelui sindicatului polițiștilor din județul Dâmbovița, Florin Bălan, totul pornește de la lipsa banilor, dar și de la legislația incoerentă care mai mult îi încurcă decât îi descurcă pe reprezentanții organelor de ordine.

„Așteptările noastre sunt foarte multe ținând cont că sistemul polițienesc este subfinanțat de mulți ani de zile. Acestea au fost prezentate nu numai de sindicatul nostru, ci și de celelalte organizații ale polițiștilor, dnei ministru Carmen Dan, ministrului Muncii și premierului României, Mihai Tudose (...). Este inadmisibil ca în județul Dâmbovița aproximativ 46 de polițiști să aibă salariul de bază 1450 de lei. Nu cred că cineva ar lucra pe o asemenea sumă, în Poliție, în alt stat. Numai în România se întâmplă așa ceva, ca polițistul să fie plătit ca un simplu angajat... Avem 19 ofițeri care au terminat Academia de Poliție și primesc salariul de bază 1450 de lei, care au sarcini complexe, penale, își pun viața în pericol în fiecare zi și noi îi plătim cu un astfel de salariu. Problema este că oamenii când aud așa ceva nu cred”, ne-a semnalat liderul de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni, Florin Bălan.

„Ani de zile nu s-a știut nimic despre sistemul polițienesc”

Cu toate acestea, școlile de poliție se confruntă cu o concurență foarte mare la admitere! În fiecare an, zeci de candidați se bat să ocupe un loc la instituțiile de profil, iar acest lucru denotă faptul că uniforma de poliție continuă să îi atragă pe absolvenții de liceu. Cum explică liderul de sindicat din județul Dâmbovița această situație?

„Da, pentru că nu cunosc sistemul... Sistemul este unul închis... Ani de zile nu s-a știut nimic despre sistemul polițienesc. Odată cu apariția sindicatelor, au început să se afle anumite lucruri care erau tabu, iar cei care vin nu știu cum să plece mai repede, mai ales ofițerii. Aceștia caută soluții cum să fugă din sistem. De aceea și numărul de posturi vacante este foarte mare, peste 20.000 de polițiști. Nu se întreabă cei care ne conduc de ce pleacă din sistem foarte mulți polițiști prin pensionare sau în alte domenii? Pentru că sunt prost plătiți, pentru că nu au o lege care să-i apere și care să fie clară, care să spună cum să acționezi în diverse situații. Noi avem un statut din 2002 care a tot fost peticit, a fost modificat, o serie de articole au fost declarate neconstituționale... Este o situație jalnică, nimeni nu mai înțelege nimic”, a punctat Florin Bălan, președintele sindicatului polițiștilor dâmbovițeni.

Premierul, la discuții cu sindicatele polițiștilor

Luni, 24 iulie, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție din România pentru a discuta despre necesarul de personal și dotarea de care au nevoie polițiștii, precum și despre aprobarea unui Statut al polițistului, care să includă mențiuni cu privire la asigurarea medicală și salarizare. La discuții, șeful Executivului a subliniat că este necesar un Statut al polițistului, elaborat împreună cu reprezentanții structurilor asociative ale acestora, și care să definească foarte clar drepturile și aspectele specifice acestei profesii. Un aspect important s-a referit la modificările ce trebuie făcute cu privire la asigurarea medicală, astfel încât aceasta să fie în concordanță cu riscurile pe care le presupune profesia de polițist. De asemenea, prim-ministrul Tudose a arătat că înțelege solicitările sindicatului cu privire la dotările de care au nevoie polițiștii și va prezenta în scurt timp o soluție, urmare a unei analize cerute ministrului Afacerilor Interne, și care să țină cont de constrângerile bugetare. Iar în ceea ce privește necesarul de personal, premierul a menționat că rolul Comitetului interministerial constituit săptămâna trecută este tocmai cel de a audita posturile din administrație, inclusiv pe cele din poliție, și de a veni cu soluții astfel încât în fiecare domeniu să existe eficiență a personalului. Totodată, prim-ministrul s-a arătat deschis la propunerea reprezentanților Sindicatului de a flexibiliza modul și perioada de școlarizare a agenților de poliție, astfel încât promovarea în carieră să se facă treptat și să se bazeze și pe activitatea practică la locul de muncă.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale