Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.01.2017 00:20

Mai mult stă decât funcționează


A A

Sistemul informatic, "boala" sistemului sanitar

Sistemul informatic,
SIUI întinde la maxim nervii medicilor și ai suferinzilor

❚ Furnizorii de servicii medicale, în special doctorii de familie, au ajuns la limita suportabilității cu sistemul informatic și funcționarea cardului de sănătate ❚ Săptămâna trecută, din nou, sistemul mai mult a stat decât a funcționat, pauzele lungi și dese aducând la disperare cadrele medicale și pacienții ❚ „Așteptam ca acea mentenanță (n.n. despre care însă nu se știe dacă a fost recontractată) să-și facă efectul, ce defecțiune o fi nu e treaba noastră ca medici, nici a pacienților, pentru că este un sistem în care s-au investit bani serioși. Sistemul trebuie să funcționeze, or, vedeți ce se întâmplă”, a semnalat, din nou, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu ❚ În ceea ce privește liniștea pe care încearcă să o inducă medicilor Casele de Sănătate, de la care se tot anunță că se vor prelungi termenele de raportare, dr. Ileana Dumitrescu a dat exemple concrete potrivit cărora aceasta nu este nici pe departe o soluție…

Interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Recent, sistemul informatic și funcționarea cardului de sănătate a ridicat din nou probleme serioase furnizorilor de servicii medicale și implicit medicilor de familie. Concret, ce ne puteți spune de acest lucru?

- Sistemul informatic continuă să ne facă problem, în sensul că merge greu. Însă săptămâna trecută a funcționat cu pauze, mai lungi sau mai scurte, pauze în care sistemul nu a funcționat deloc, nu că a mers mai greu, după care funcționa mai greoi. Sigur că nu este plăcut nici pentru noi, nici pentru pacienți, mai ales că vremea vedeți cum este... Așteptam ca acea mentenanță să-și facă efectul, ce defecțiune o fi nu e treaba noastră ca medici, nici a pacienților, pentru că este un sistem în care s-au investit bani serioși. Sistemul trebuie să funcționeze, or, vedeți ce se întâmplă.

Rep.: Deci sistemul informatic funcționează, dar cu pauze?

- Corect, funcționează cu pauze.

Rep.: Până la urmă, s-a încheiat acel contract de mentenanță de care s-a tot vorbit?

- Nu știu. Înțelesesem, la un moment dat, că da, dar nu știu ce se întâmplă că nu prea se observă. Deci săptămâna trecută au fost perioade în care nu a funcționat deloc, pentru că de exemplu acum merge mai greu, dar merge... Și în urmă cu două săptămâni s-a întâmplat, dar mai greu a fost săptămâna trecută, când parcă a fost și mai rău...

De la derogări până la situația din cabinete, e cale lungă…

Rep.: Pentru aceste perioade de pauză, în care sistemul informatic nu funcționează, primiți derogări de la Casa de Sănătate de prelungire a perioadei de raportare?

- Deocamdată nu. Dar totuși aceasta nu este o soluție. Am avut situația din luna decembrie, când au fost zile și chiar săptămâni când s-a prelungit termenul de raportare... Nu e o soluție pentru că dacă nu merge programul nu poți să-i vezi calitatea de asigurat. Pacientul are un card, dar nevăzându-i calitatea de asigurat, el poate să-mi spună că e asigurat și în realitate să nu fie. Problema este că în momentul în care ai făcut ceva în relație cu Casa de Sănătate unui neasigurat plătești amenzi de nu se mai poate și nu e vina noastră. Deci derogarea nu este o soluție. Este știți cum se spune: pe afară e vopsit gardul… Nu e o soluție atâta timp cât nu poți să lucrezi cum trebuie, iar pe urmă să te penalizeze pentru niște lucruri pentru care nu ai absolut nicio vină. Deci nu e aceasta o soluție să lucrezi fără card, fără să ai datele din program și pe urmă să-ți spună că de fapt ce ai făcut nu e bine și pe urmă urmează penalizarea. Dacă rețeta e un leu, penalizarea, până la momentul când te vede, poate să ajungă la 100 de lei. Au fost situații când medicii de familie au primit notificări pentru niște rețete eliberate pacienților. De exemplu un bolnav de diabet care era pe insulină, care a primit de la diabetolog doar insulina, urmând ca restul să-l dea medicul de familie, care a primit scrisoare medicală în acest sens; în realitate trebuie să elibereze și acest medicament tot medicul diabetolog. Colegul meu bineînțeles că și-a făcut treaba față de pacient, pentru că până la urmă pacientul este cel care suferă, numai că după niște ani, a trebuit să plătească medicamentul, plus penalizarea aferentă, pe 3-4 ani, și astfel de la 1700 lei a ajuns la 4000 de lei. Nu este corect așa ceva. La fel se întâmplă și cu psihoticii, care țin de psihiatrie. Psihiatrii, la fel, dau scrisoare medicală pentru medicamente pe care medicii de familie nu au voie să le prescrie... Or, trebuie să inițieze medicul de psihiatrie, adică prima rețetă s-o dea ei, pentru o perioadă, după care se întoarce la psihiatru, care îl vede, inițiază din nou rețeta și pe urmă continuă medicul de familie, ori pur și simplu sunt medicamente care aparțin numai psihiatrilor. Nu poți să lași un asemenea pacient netratat. Colegii mei au făcut lucrul acesta și au primit iar penalități de ordinul zecilor de milioane de lei vechi. Nu e corect, nu e moral, nu e etic... nu e de nici un fel.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale