Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



06.12.2017 00:20

Astăzi, mare sărbătoare creștin-ortodoxă


A A

Sfântul Nicolae, pilda unei umanități profunde

Sfântul Nicolae, pilda unei umanități profunde

Calendarul Sfintei noastre Biserici adăpostește în paginile sale foarte mulți sfinți. Poate cel mai cunoscut dintre ei este Sfântul Nicolae. Așteptat de toți copiii, Moș Nicolae, cum i se mai spune, vine, fără a fi văzut, pentru a aduce daruri tuturor. A dărui, fără ca stânga să știe ce face dreapta, este dimensiunea fundamentală a viețuirii creștine. Sfântul, a cărui viață este puțin cunoscută, nu s-a remarcat prin impresionante opere teologice, ci printr-un fel de a fi care i-a conferit darul facerii de minuni din partea Mântuitorului Hristos.

Întreaga lui viață stă sub semnul extraordinarului și iese din firescul lucrurilor, dezvăluind un om care și-a asumat temeinic identitatea de creș- tin. Aș aminti modul minunat prin care a ales să ajute cele trei fete ale unui om ce pierduse întreaga avere și se gândea să supraviețuiască sacrificând castitatea propriilor fiice. Înțeleptul ierarh face dovada cunoașterii nevoilor reale ale turmei sale și se face binefăcătorul nevăzut al acestor oameni aflați la ananghie. Această faptă l-a consacrat drept sfântul a cărui bunătate se manifestă discret și constant. Și după trecerea sa în veșnicie, continuă să fie prezent în copilăria fiecăruia dintre noi, de-a lungul veacurilor. Este cunoscut ca făcător de minuni și mulți creștini își pun speranța în ajutorul său grabnic. Nu de puține ori, sfântul i-a salvat pe cei care i-au cerut ajutorul cu credință. Viețuirea sa aspră, postul și rugăciunea, smerenia și milostenia îi definesc personalitatea complexă. Numele său se leagă și de Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), unde a avut o atitudine tranșantă în privința Ortodoxiei, apărând dogma Sfintei Treimi, chiar dacă nu era un teolog în sensul clasic al cuvântului. Foarte multe biserici sunt ocrotite de acest sfânt și, de asemenea, foarte mulți creștini poartă numele de biruință al acestui sfânt mistuit de o râvnă asemenea Sfântului Prooroc Ilie. Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, s-a dovedit un înțelept păstor al Bisericii lui Hristos, apărând dreapta credință, hrănindu-i duhovnicește pe credincioși cu Cuvântul și aducând la credință pe foarte mulți păgâni. Chipul blând și bun din icoană ne privește și ne învață să fim alături de cei aflați în suferință. Ne arată că putem face lumea mai bună atunci când dăruim dezinteresat și când urmăm lui Hristos și celor care I-au bineplăcut prin fapta cea bună a milosteniei. Credincioși sau nu, sfântul ne oferă pilda unei umanități profunde și a unei sensibilități aparte. Trăitor la cumpăna veacurilor IV și V, într-o vreme tulbure din punct de vedere politic și religios, el deschide calea unor sfinți de talia lui Ioan Gură de Aur sau Vasile cel Mare, amândoi arhiepiscopi și personalități exemplare în ceea ce privește activitatea filantropică a Bisericii. Nu ne-a lăsat niciun cuvânt de învățătură scris, dar ne-a îmbogățit cu modelul unei vieți puse în slujba aproapelui. Oamenii simpli au simțit în el ajutorul lui Dumnezeu, Cel ce pe toate le rânduiește spre folosul duhovnicesc al tuturor. Și pentru că este o zi atât de cunoscută, o zi în care copilașii își pun de cu seara, încrezători în ajutorul sfântului, încălțările la ușă pentru a primi daruri, urăm tuturor un călduros „La mulți ani!”

Preot prof. Alin Marian Pleșa, Parohia Gura Ocniței



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Studente ale UVT, "Moș Crăciun" pentru 30 de copii
Regele Mihai I, pomenit la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Dealu
Regele Mihai I și Târgoviștea
ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, la Moscova
Sfântul Apostol Andrei - pescarul de oameni -, cel întâi chemat
Festivități de Ziua Națională a României
ACTIVITĂȚI DEDICATE CENTENARULUI MARII UNIRI ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI
"România Mare - un vis devenit realitate"
Evenimente editoriale târgoviștene la Târgul Internațional de Carte "Gaudeamus"
Zilele Bibliotecii Județene "Ion Heliade Rădulescu"

Editorial

Neliniștea lui herr președinte...

GEORGE COANDĂ


... care în acest an este evidentă mai mult ca oricând, ar trebui să dea serios de gândit tuturor românilor. Se pare că este vorba de o spaimă care i-a furat liniștea sufletească și somnul, și anume că, peste doi ani, s-ar putea să nu mai calce la Palatul Cotroceni. Și asta pentru că, deocamdată, este clar ca lumina zilei că nu are la îndemână o forță politică aptă să îl...

[citește tot...]


Follow artpress_tgv on Twitter





Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale