Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.11.2014 00:20

Sindicaliștii dâmbovițeni CNS Cartel Alfa trag semnale de alarmă către Guvern și Parlament


A A

Sclavie salarială în UE, cu știința Ministerului Muncii

Sclavie salarială în UE, cu știința Ministerului Muncii
"Jurnalul Național" a publicat numeroase articole despre sclavia salarială din UE, tolerată de Guvernul României

❚ „Dacă un agent de muncă temporară încheie un contract unde se stipulează că pentru fiecare lucrător adus primește lunar 2500-2800 de euro, contractul dintre lucrător și agentul temporar de muncă nu prevede mai mult de 800-900 euro pe lună” ❚ „Cele mai multe semnale au fost trase din Germania” ❚ „Muncitorii trăiesc în niște condiții aproape ca de lagăr, sunt rupți de civilizație, muncesc ore în șir în camere frigorifice la multe grade sub zero” ❚ „Germanii au văzut că asta este o formă de sclavie și au fost foarte revoltați, mai ales când au aflat că la muncitori ajung foarte puțini bani” ❚ „Nu avem ce munci în România, ne ducem pentru 900 de euro chiar dacă intermediarul câștigă de două ori mai mult” ❚ „Oamenii acceptă aproape orice și alimentează această mafie” ❚ „Foarte mulți dâmbovițeni lucrează în industria cărnii din Germania și sunt angajați printr-un agent temporar de muncă de pe raza județului, dar știu că mai există și alții în alte localități din țară” ❚ „Statul român trebuie să-și protejeze propriii cetățeni” ❚ „Contractele ar trebui să fie publice pe site-ul Ministerului Muncii, pentru că sunt autorizați de minister” ❚ „Problema este și lipsa unei reglementări legale din partea legiuitorului” ❚ „Observațiile noastre au fost de a se limita comisionul la 20% pentru agentul de muncă temporară și au fost trimise către toate ministerele, inclusiv către Ministerul Muncii”

 

Nicolae Dragodănescu, vicepreședinte CNS Cartel Alfa DâmbovițaInterviu cu Nicolae Dragodănescu, vicepreședinte CNS Cartel Alfa Dâmbovița

VIRGIL VOINESCU


Rep.: Zilele trecute ne-ați vorbit pe scurt despre drama muncitorilor români plecați la muncă în străinătate. Dați-ne mai multe detalii despre problemele cu care se confruntă ei în Diaspora.

- Această sclavie salarială a început odată cu modificarea Codului Muncii când în reglementarea făcută de „orânduirea” trecută s-a introdus acest agent de muncă temporară. Nu că ar fi o tragedie că avem intermediar pe piața forței de muncă, e necesar, un angajator are nevoie. Necazul este că reglementarea este foarte sumară și permite în momentul de față intermediarilor de forță de muncă să-și pună comisioanele cât vor. Un exemplu vă pot da din relația de muncă din Germania unde se duc foarte mulți lucrători în industria cărnii. Dacă un agent de muncă temporară încheie un contract unde se stipulează că pentru fiecare lucrător adus primește lunar 2500-2800 de euro, contractul dintre lucrător și agentul temporar de muncă nu prevede mai mult de 800-900 euro pe lună în condițiile de muncă normale și poate ajunge în jurul a 1000 de euro pe lună în condiții de sclavie, adică lucrând suplimentar. Cele mai multe semnale au fost trase din Germania. La un moment dat, populația din Germania a fost foarte revoltată. I-au supărat în special românii care acceptă condițiile ce le sunt oferite și care de multe ori sau în toate cazurile sunt degradante.

 

Rep.: În ce sens?

- Trăiesc în niște condiții aproape ca de lagăr, la marginea orașelor, în foste cămine de elevi dezafectate, cu nu știu câte paturi într-o singură cameră. Nu știu decât să se trezească dimineața să meargă la muncă și să revină în locuința oferită de angajator. Sunt rupți de civilizație. Nu știu decât muncă și înapoi, după ce ore în șir muncesc în camere frigorifice la multe grade sub zero. Germanii au văzut că asta este o formă de sclavie și au fost foarte revoltați, mai ales când au aflat că la muncitori ajung foarte puțini bani. Forța de muncă locală primește un dumping din partea românilor care ajung acolo. Normal că un neamț este revoltat când aude că un român se duce să lucreze pe 1000 euro în industria cărnii unde un cetățean german ar câștiga 4-5 mii de euro pe lună. Sunt revoltați cu atât mai mult când află că sunt aduși prin intermediari, pentru că le-au stricat piața de muncă.

 

Rep.: De ce credeți că s-a ajuns aici?

- Problema este lipsa unei reglementări legale. Dacă s-ar fi venit cu o reglementare din partea legiuitorului prin care să se introducă o limită a comisionului pe care să-l furnizeze agentul de muncă ar fi fost ok. Dar în momentul de față muncitorii nici nu știu ce conține respectivul contract. Îl semnează pe un colț de masă, nu citește clauzele, bucuros că pleacă în Germania. Asta este societatea în care trăim. Nu avem ce munci în România, ne ducem pentru 900 de euro chiar dacă agentul intermediar câștigă de două ori mai mult. Este mai puțin important pentru om. Important este să se ducă în Germania, să trimită 300 de euro pe lună să-și țină familia. Aceasta este realitatea.

 

Rep.: Apropo de agenții care intermediază forță de muncă în Germania sau pe alte piețe de muncă din străinătate, ați auzit în țară sau în județ, în afară de ceea ce există prin Agenția de Muncă Națională?

- În Dâmbovița am auzit de un agent economic care trimite frecvent forță de muncă în Germania. Nu cunosc amănunte, dar știu foarte bine că foarte mulți dâmbovițeni lucrează în industria cărnii din Germania și sunt angajați printr-un agent temporar de muncă de pe raza județului. Știu foarte bine lucrul acesta cum știu că mai există și alții în alte localități din țară.

 

Rep.: Ce părere aveți despre drama acestor muncitori traficați practic în străinătate, raportat la banii pe care îi primesc?

- Drama acestor oameni există și cred că avem nevoie de o formă de control asupra dânșilor. Concret, ar fi nevoie ca prin voința legiuitorului să se stipuleze că agentul temporar de muncă nu poate să perceapă un comision mai mare de, să zicem, 20% din cât primește un salariat acolo. Atunci sigur lucrurile s-ar schimba. Agentul dacă ar ști că din 2000-3000 de euro cât primește acolo până la urmă nu poate să ia comision decât 200 sau 300 euro, categoric mai mulți bani ar rămâne pentru salariatul român care va munci acolo. Însă nenorocirea societății în care trăim este că există atât de puțină ofertă de muncă, încât oamenii acceptă aproape orice, gândindu-se că în România nu ar putea câștiga niciodată 900 euro pe lună. Și alimentează această mafie care profită de starea asta de fapt că are nevoie Germania, de exemplu, de forță de muncă.


Rep.: În calitate de lider de sindicat, ați semnalat vreodată această situație politicienilor din județ sau parlamentarilor. Ce v-au răspuns?

- Propunerea Cartel Alfa la nivel central este să rămână reglementarea, însă să fie puse niște praguri, limite la comisioanele pe care le pot primi agenții de muncă. Să nu mai existe secretizarea aceasta în spatele unui contract care trebuie să rămână confidențial între agent și cel care semnează. Statul român trebuie să-și protejeze propriii cetățeni. Ar trebui să fie publice contractele, să le găsim pe site-ul Ministerului Muncii, pentru că sunt autorizați de minister. Agenții de muncă temporară fac niște formalități speciale, sunt autorizați, după care fac această afacere. Este o afacere foarte bună pentru cel care are informația unde trebuie forță de muncă și cât s-ar putea câștiga din această afacere. Până la urmă, forța de muncă a ajuns o marfă, iar cei care știu să vândă ieftin câștigă foarte mulți bani. Este trist, dar acesta este adevărul. Cred că mai au ceva timp actuala clasă politică și actualul guvern să dea dovadă că sunt de stânga și să pună limitare la comisionul celor care practică această sclavie modernă cu trimisul la muncă în străinătate. Un partid politic de stânga trebuie să se aplece asupra lor. Măcar atunci când este la guvernare să dea dovadă că ajută.

 

Rep.: Pe subiectul sclaviei moderne, ați discutat cu ministrul Muncii? Doamna Rovana Plumb este chiar deputat de Dâmbovița. Ce răspuns ați primit?

- Pentru prima dată ne-am întâlnit cu ministrul Muncii în luna noiembrie, înaintea alegerilor prezidențiale. Singura discuție a existat în cadrul comisiei de dialog social. Observațiile noastre au fost de a se limita comisionul la 20% pentru agentul de muncă temporară. Acestea au fost transmise de la noi către Cartel Alfa București și trimise către toate ministerele, inclusiv către Ministerul Muncii.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Comisar european pentru apărare

Invazia rusă din Ucraina are un impact asupra evoluției Uniunii Europene. S-au mișcat multe din punct de vedere al politicii de apărare comună și al producției de armament la nivelul statelor membre.

Alegerile pentru Parlamentul European mobilizează partidele politice în a propune soluții de viitor pentru guvernarea societății europene. Printr-un document strategic, intitulat Manifesto,... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale