Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.11.2014 00:19

Editorial


A A

Roșu, verde și albastru

Roșu, verde și albastru

ALINA MAVRODIN VASILIU


Votul de duminică a colorat harta României în roșu-albastru și-un pic de verde în buricul țării. Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia l-au votat masiv pe Victor Ponta, în timp ce Banatul și Ardealul par să-l vrea musai președinte pe Klaus Werner Iohannis. Când vorbesc despre Ardeal, iau în calcul și voturile maghiarilor din Covasna și Harghita, cele două fiefuri verzi ale UDMR.

Acestea, ca de obicei, sunt și la guvernare, și-n opoziție. De astăzi, calculele politice și politicianiste vor fi mai reci, mai dure și mai antipatice ca oricând! Cei mai mulți dintre analiștii, sociologii și politologii cu ștate vechi în istoria democratică a alegerilor prezidențiale din România se declară foarte rezervați în privința câștigătorului din 16 noiembrie. Asta deși există un avantaj net al candidatului PSD-UNPRPC, Victor Ponta. Este însă evident că cele trei partide ale alianței de stânga nu vor reuși să-și vadă candidatul instalat în funcția de președinte al României dacă nu vor fi deschiși la colaborări.Vom vedea, de exemplu, în zilele următoare, dacă sugrumatul USL va da semne de viață și-n practică, nu doar în declarații. Semnalul cel mai convingător în acest sens va fi dat de rezultatul negocierilor dintre echipele lui Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu. În caz că orgoliile din Alianța PSD-UNPR-PC vor cântări mai mult în decizia finală decât declarațiile candidatului Victor Ponta despre necesitatea resuscitării USL-ului, care ar impune în fapt declararea de îndată a tandemului Ponta-Tăriceanu, nu este exclus să ne trezim cu Klaus Werner Iohannis președinte al României.

Dacă vorbim despre județul Dâmbovița, asta ca să paștem iarba pe care o cunoaștem, putem spune că rezultatele scrutinului de duminică sunt bune, dar nu pe măsura așteptărilor. Dacă e s-o spunem pe-aia adevărată, cred că și liderii PSD sunt cam dezamăgiți, chit că a câștigat Victor Ponta peste 50% în Dâmbovița, având în vedere sumele uriașe pe care Guvernul Ponta le-a alocat acestui județ. Ele au venit fie pentru investiții într-o infrastructură bugetofagă, fie pentru a suporta din banii publici corecțiile de milioane de euro aplicate ca sancțiuni pentru ilegalitățile fostei administrații PDL în gestionarea abuzivă a proiectelor europene. Cu toate acestea, pentru reprezentanții fostei puteri, încolonați în spatele lui Klaus Werner Iohannis, Monica Macovei și Elena Udrea, rezultatele votului nu au fost pe măsura jafului bugetar clientelar și nici a corupției dovedite nu doar de presă, ci și de organele abilitate. Or fi scorurile lui Victor Ponta mari și pe alocuri foarte mari în Dâmbovița, dar le găsesc surprinzător de mari și pe ale celor care, în numele „dreptei”, doresc să revină la putere cu „al lor” Klaus Werner Iohannis.

Pe de altă parte, toată zbaterea asta ideologică, atât de falsă într-o țară sufocată ani de-a rândul de corupție patronată politic, nu putea să nu fie exploatată electoral. Astfel că DNA-ul, cu ale sale arestări spectaculoase, cu care a băgat mortu-n casele multor politicieni, a reușit să deturneze campania prezidențială de la rosturile ei democratice, transformând-o într-o vânătoare de vrăjitoare. Așa că mulți au făcut ciocu’ mic și s-au târât când pe burtă, când pe spate prin tranșeele penale din ultima perioadă, speriați de-atâta „dreptate” și „normalitate” năvălite peste ei ca un bumerang, pe filiera Justiției. Nu sunt puțini nici cei care au refuzat să mai iasă la vot după eșecul dubios al USL-ului regizat de Crin Antonescu.

Dezamăgirile sunt uriașe și în tabăra acelor gazetari care au suportat prigoana politică a ultimilor ani de pe urma anchetelor de presă și a dezvăluirilor incendiare despre dosare grele de corupție. Acestea au rămas neatinse de același DNA, altfel harnic cu adversarii politici ai autointitulatului protector al Justiției independente din Palatul Cotroceni, cu câteva excepții care întăresc regula. Rezultatele votului însă nu lasă dubii în legătură cu succesul nesperat al strategiei electorale cu proptele penale de „reclădire a dreptei”, în ciuda votului masiv pentru candidatul stângii. Acesta nu este însă și suficient pentru a-l declara de pe acum câștigător. Așa că harta României, cea colorată în roșu, verde și albastru duminică seara, ar putea arăta cu totul altfel peste două săptămâni. De soarta negocierilor, de calitatea dezbaterilor publice, dar și de temperarea aroganțelor politice depinde succesul celui care își va pune harta în cui în biroul Pre- ședintelui României.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Moldova cu inimă, minte și literatură
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale