Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro22.04.2024 00:17

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?

Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?

DAN LUCA


Punctul zero al politicilor europene este dificil de identificat, fie că este în cabinetele celor mai influente state membre, Germania și Franța, fie că este o idee care pornește de la societatea civilă – și nu este scopul analizei – mai ales că traseul de la o idee la document legislativ publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene trec mulți ani și multe mandate de ministru al Energiei, chiar și de comisar european.

Dar nu numai dimensiunea politică și instituțională trebuie avută în vedere atunci când se vrea un tablou complet al peisajului politicilor europene. Reprezentanții industriilor vizate de schimbările legislative și ai organizațiilor guvernamentale care militează, în mod tradițional, pentru impunerea de reglementări mai stricte, monitorizează permanent, intervin sau propun permanent inițiative în interesul activității lor.

Există practic trei categorii de persoane influente la nivelul politicii de energie. Policy markers/instituții: Comisarul european, Kadri Simson, în strânsă legătura cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, Cristian Bușoi, în cooperare cu ceilalți eurodeputați din această comisie parlamentară; Miniștrii energiei din cele 27 de membre UE; Liderii de comisii din parlamentele naționale ale celor 27 de țări membre UE; Stakeholderii/industrie: Reprezentanții industriei, în special cei grupați în jurul federațiilor europene: Eurelectric și Eurogas; Stakeholderi/societatea civilă: Organizațiile nonguvernamentale, dar și think takurile din domeniul energiei.

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.
Dorul toxic după imperiul defunct (III)
Dorul toxic după imperiul defunct (II)
Dorul toxic după imperiul defunct (I)
Proiectul european - atacat la „baionetă”
Educația europeană - prioritate strategică a noii Comisii Europene?
Pieri-vor românii? (II)
Pieri-vor românii? (I)
Pe cine trimitem la Strasbourg?
Euro-orașul 2040


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale