Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro23.04.2024 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

La limita guvernării europene

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a precizat Jourová.

În 2019, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să structureze organismul în jurul a opt vicepreședinți, dintre care trei sunt vicepreședinți executivi responsabili pentru cele trei subiecte cheie ale agendei politice – Pactul verde european, digitalizarea și economia. Ceilalți cinci vicepreședinți, inclusiv Jourová, coordonează prioritățile politice specifice.

Cu toate acestea, având în vedere că extinderea UE se așteaptă să fie un lucru concret,  Jourová consideră că nevoia de a schimba mecanismele UE este și mai presantă. Comentând posibila aderare a mult mai multe țări care ar alcătui o Uniune Europeană de 35, Jourova a mai spus că „ideea ca fiecare țară să aibă propriul comisar cu portofoliu este foarte problematică”.

Tratatul de la Lisabona a limitat numărul comisarilor la două treimi din numărul statelor membre UE, cu o rotație egală a comisarilor între toate țările. Însă în 2009, folosindu-și noua putere dobândită de a revizui numărul de comisari, liderii UE de la Consiliul European au decis ca să avem atât de mulți comisari europeni câte state membre există.

Ne așteaptă o varã fierbinte la nivel european. Avem alegerile europene pe 9 iunie, iar apoi întreg mecanismul european de numire a liderilor pe poziții cheie se va declanșa. Comisari europeni din fiecare țară, portofolii influente pentru că aceștia sunt imaginea țării din care provim... aceasta este narativa favorită a formării executivului european.

Mai intervin apoi și familiile politice europene care vor forța o reprezentare favorabilă în special la nivelul comisiilor din Parlamentul European. Iar după ce avem stabilite conducerile acestor structuri interne, se va trece la goana după gestionarea rapoartelor majore. Temele industriale sunt favoritele aleșilor europeni, tocmai pentru a avea un fundament economic mai puternic al proiectului european.

Acest puzzle european este în derulare în fiecare an cu alegeri europene, stabilind practic ecosistemul decizional pentru următorii cinci ani. Este o perioadã de poziționare strategică, urmând ca doar de prin luna ianuarie 2025 să se discute cu adevărat temele de pe agenda europeană.

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.Spitzenkandidat. Episodul 2. Dezbaterea de la Bruxelles.
Dorul toxic după imperiul defunct (III)
Dorul toxic după imperiul defunct (II)
Dorul toxic după imperiul defunct (I)
Proiectul european - atacat la „baionetă”
Educația europeană - prioritate strategică a noii Comisii Europene?
Pieri-vor românii? (II)
Pieri-vor românii? (I)
Pe cine trimitem la Strasbourg?
Euro-orașul 2040


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale