Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.11.2015 00:25

Ecouri dâmbovițene la tragedia din București


A A

România, în trei zile de doliu național

România, în trei zile de doliu național
Compasiune: Sute de dâmbovițeni au donat sânge pentru răniții din București

❚ În urma cumplitului incendiu produs în ultima seară a lunii octombrie în Clubul Colectiv din București, unde concerta trupa rock „Goodbye to gravity”, bilanțul este cutremurător: 30 de morți și peste 140 de răniți, dintre care 80 în stare critică și gravă ❚ Peste 400 de persoane se aflau în incinta transformată într-un cavou colectiv după vâlvătaia pornită de la câteva artificii, clubul nefiind autorizat pentru niciun fel de spectacol pirotehnic ❚ Toboșarul trupei Chrom Dioxid din Târgoviște, Cristi Filipescu, este unul dintre răniții în incendiul din clubul bucureștean; Cristi era spectator, iar acum este internat într-un spital din Capitală, potrivit primelor date, cu arsuri pe 40% din suprafața corpului, însă cu semne de ameliorare vizibilă, după cum au transmis prietenii prin intermediul rețelelor de socializare ❚ Solidaritate și umanitate în județ: Centrul de Transfuzii Târgoviște a lucrat non stop în weekend, dâmbovițenii răspunzând apelului de a dona sângele atât de necesar sutelor de răniți ce vor intra în operații complicate

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

România, în stare de șoc, după tragicul incident petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, 30/31 octombrie a.c., în Clubul Colectiv din București. În incendiul de proporții provocat de la artificii și petrecut în timpul unui concert rock al trupei „Goodbye to gravity”, bilanțul este cutremurător: au murit arși 27 de tineri în primele ore, iar ieri alte trei persoane aflate în stare foarte gravă în spitalele din Capitală au decedat. Dintre aceștia, doi sunt membri ai trupei amintite. Totodată, 184 de persoane au fost transportate inițial la spitale din București, 146 au rămas internate și, din păcate, potrivit informațiilor furnizate în presa națională de ministrul Sănătății, 80-90 dintre răniți sunt în stare gravă și critică, medicii și autoritățile așteptându-se ca numărul deceselor să crească.

Totodată, ministrul Sănătății a dat asigurări că se dispune de tot ce este necesar pentru tratamentul pacienților. Clubul Colectiv funcționa într-o fostă hală a Fabricii „Pionierul” din sectorul 4 al Capitalei. Focul a pornit de la câteva artificii care au aprins buretele de pe un stâlp de susținere, iar flăcările s-au extins cu repeziciune la tavan, și în câteva secunde, au provocat un incendiu puternic, cu fum gros înecăcios, care a dus la decese prin intoxicare și arsuri foarte grave. Oamenii s-au călcat în picioare în disperarea de a se salva din iadul dezlănțuit în club, iar faptul că nu a existat decât o ușă de evacuare, și aceea se pare foarte îngustă, cealaltă ușă fiind legată cu un lanț, a dus la o tragedie de proporții. Primele date au arătat că patronii clubului nu au avut autorizație pentru spectacole pirotehnice, iar Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru omor calificat și distrugere calificată.

Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia și constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorități, fiind necesară și alocarea de resurse logistice suplimentare, se arată într-un comunicat al Parchetului General, citat de Agenția Agerpres. Guvernul s-a reunit de urgență în ședință sâmbătă, la prânz, pentru declararea doliului național timp de 3 zile (31 octombrie, 1 și 2 noiembrie a.c.) Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta țin permanent legătura cu Ministerele Sănătății și al Afacerilor Interne, cu secretarul de Stat Raed Arafat și cu directorii spitalelor de urgență din București. Mesaje de condoleanțe și de ajutor au fost transmise din țară și din străinătate, președintele Românei, premierul, Comisia Europeană, Patriarhia Română, Casa Regală a României, lideri politici români și europeni și-au declarat compasiunea și disponibilitatea de a oferi ajutor. Potrivit MAI, peste 500 de forțe - pompieri, jandarmi, polițiști și echipaje medicale - au intervenit pentru salvarea de vieți omenești și stingerea incendiului.

Solidaritate și umanitate și la Târgoviște

În urma cumplitului incident din București, există și o victimă din Târgoviște: toboșarul trupei Chrom Dioxid, Cristi Filipescu, este unul dintre răniții în incendiul din clubul bucureștean. Cristi era spectator la concertul trupei „Goodbye to gravity”, iar acum este internat într-un spital din Capitală. Potrivit primelor date, se pare că artistul are arsuri pe 40% din suprafața corpului. Din fericire, ieri, prietenii lui Cristi au transmis prin intermediul rețelelor de socializare că starea lui se ameliorează vizibil. Ieri, sute de persoane au luat cu asalt Centrul de Transfuzii Târgoviște și au donat sânge pentru sutele de răniți din București. S-au lansat campanii de donare pe rețeaua de socializare facebook, dar s-a răspuns și apelului medicilor din Capitală.

Dâmbovițenii nu au rămas indiferenți la sfâșietoarea suferință prin care trec victimele și familiile acestora, iar angajații Centrului de Transfuzie au avut și ieri program normal, anunțând că acesta se va prelungi oricât de mult va fi nevoie, până când fiecărei persoane care s-a prezentat la donare i se va preleva sângele atât de așteptat în unitățile sanitare din Capitală. Potrivit conducerii Centrului, condițiile pentru a putea dona sânge sunt: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, donatorul să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, lăuze, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Cele mai cerute grupe de sânge folosite pentru răniții în urma tragediei înregistrate sunt 0 negativ și pozitiv, A2 pozitiv, B pozitiv, AB4 pozitiv. Totodată, Centrul de Transfuzii din Târgoviște a pregătit și a trimis spre Capitală, cu ambulanțele, pungi cu plasmă din toate grupele de sânge, iar Centrul de Transfuzii din București urmează să le distribuie. Donatorii ne-au declarat ieri că sunt conștienți că gestul lor este foarte important, având în vedere că mulți dintre răniți urmează să fie supuși unor intervenții chirurgicale, iar rezervele de sânge sunt extrem de necesare.

Mesaje de compasiune și de susținere ale autorităților din Dâmbovița

● „În aceste zile cumplite, în care România este în doliu național, Instituția Prefectului Dâmbovița transmite condoleanțe familiilor celor ale căror vieți s-au încheiat tragic, în noaptea de 30 spre 31 octombrie a.c., la Clubul Colectiv din București. Dumnezeu să-i odihnească, iar părinților, prietenilor, rudelor să le dea putere să suporte cumplita pierdere! În aceste momente foarte grele, transmitem gânduri de sănătate și compasiune celor care se zbat între viață și moarte pe paturile de spital, iar personalului medical și medicilor care îi monitorizează și depun toate eforturile pentru a-i salva, le transmitem să aibă putere și rezistență în această luptă grea pentru salvarea de vieți omenești”, a transmis ieri Ioan Marinescu, prefectul județului Dâmbovița

● „În aceste zile de doliu național, mă alătur tuturor românilor și transmit condoleanțe familiilor și rudelor victimelor tragicului eveniment care a avut loc în noaptea de 31 octombrie, în clubul din București. Dumnezeu să-i aibă în paza Sa! De asemenea, celor care au fost răniți le doresc sănătate și putere de a lupta pentru viața lor, transmițându-le gândurile noastre de solidaritate și compasiune. Mulțumesc, în numele dâmbovițenilor, tuturor acelora care au depus toate eforturile pentru salvarea și ajutorarea victimelor și îndemn la decență, spirit civic și respect pentru suferința provocată de o asemenea tragedie”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița și al PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis instrucțiuni către toate misiunile diplomatice ale României să deschidă cărți de condoleanțe în memoria celor care și-au pierdut viața în incendiul din București. Astăzi este a treia zi de doliu național în România.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale