Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.07.2015 00:17

Sindicaliștii de la Automecanica Moreni spun că le-ar lua 6 luni să pregătească achizițiile în cazul unei comenzi


A A

"Putem produce 52 de transportoare pe an"


❚ „Automecanica nu execută transportorul TBT singură, ci îl face împreună cu Agenția de Cercetare pentru Tehnologii Militare” ❚ „Produsul se livrează beneficiarilor fără documentație” ❚ „Salariile celor din uzină sunt foarte mici. În momentul de față, salariul mediu net în Automecanica Moreni este de 1.300 de lei. Nu vorbim aici de salariul pe care îl are directorul general”

interviu cu Constantin Bucuroiu, liderul Sindicatului „Dreptatea” din SC Automecanica SA Moreni

VIRGIL VOINESCU


Rep.: Dacă Automecanica Moreni ar primi un contract substanțial de transportoare, undeva la câteva zeci sau mai mult, ce ar presupune pentru uzină execuția?

- Noi spunem că dacă un beneficiar ar solicita un număr de transportoare, din momentul în care se semnează contractul, timp de 6 luni de zile, noi vom face pregătirea, din punct de vedere al achiziției, de materiale necesare. Din momentul acela, deci după 6 luni, facem contractări la furnizori. Ținem cont că unii sunt noi. Dintre cei tradiționali, unii au dispărut. Una e să stai în stand-by de 25 de ani ca societate care a colaborat cu noi și alta e să o luăm de la capăt și să colaborăm cu un furnizor nou. Pregătirea durează ceva timp. Deci, 6 luni ne trebuie acum să pregătim achizițiile ce trebuiesc făcute pentru execuție. După cele 6 luni, putem produce 52 de transportoare pe an în formula actuală, adică lucrând cu numărul de salariați pe care îi avem în momentul de față în uzină. Dacă cineva ar dori un număr mai mare de transportoare pe an, atunci ar trebui să venim cu personal suplimentar, adică să angajăm.

 

Rep.: De ceva vreme se discută despre noul produs, Transportorul Blindat pentru Trupe (TBT) și părerile sunt împărțite referitor la execuție. Concret, vorbim de un produs deloc simplu, deci ce presupune realizarea lui?

- Desigur, după cum ați remarcat, vorbim de o execuție deloc simplă. Atunci trebuie să se știe că Automecanica nu execută acest produs singură. Automecanica îl face împreună cu Agenția de Cercetare pentru Tehnologii Militare. Noi lucrăm împreună cu ei. Ei ne sprijină. Ei fac o parte din documentație, noi facem cealaltă parte. Noi în momentul de față am făcut Faza I.

 

„Ministerul Economiei și ROMARM trebuie să ne dea bani.

Nu au făcut-o”

Rep.: Cum ați reușit? Cu ce bani?

- Cu fonduri alocate de la Ministerul Apărării, care ne-a dat primii bani pentru Faza I și deja este completă. Și Ministerul Economiei și ROMARM trebuie să ne dea bani. Nu au făcut-o. Așa că am mers din surse proprii al uzinei și am făcut ceva și din Faza a II-a – o testare. Am făcut-o pe banii noștri. Dar ne-am oprit. Nu avem finanțare. Așa stau lucrurile și este bine să fie cunoscute exact. Și ca să fiu bineînțeles, produsul se livrează beneficiarilor fără documentație. Nu ne permite legea să prezentăm documentația, nici completă, nici parțială, la nimeni. Și ministrul, dacă vrea să o vadă, are nevoie de o aprobare specială.

 

„Comenzile civile ne asigură existența”

Rep.: Dacă producția militară nu există, cum ați reușit să supraviețuiți?

- Noi anul acesta am trăit numai pe producția civilă. Au fost și sunt comenzi civile și acestea ne asigură existența. Și mai trebuie spus că salariile celor din uzină sunt foarte mici. În momentul de față, salariul mediu net în Automecanica Moreni este de 1300 de lei. Nu vorbim aici de salariul pe care îl are directorul general. Pentru directorul general, salariul este făcut de către minister și de ROMARM București. Directorul general are într-adevăr un salariu mare. Directorul executiv nu are la fel. De ce este așa poate să știe și să spună chiar ministerul. Directorul general are contract de mandat pe care îl semnează cu ministrul Economiei, cel care îl poate și revoca. Și ar mai trebui făcută precizarea că între a se zugrăvi un birou și a plăti salariile angajaților, prioritate o are plata salariilor.

 

Nota redacției: Potrivit propriei declarații de avere, directorul general Ioan Manu a încasat în 2014 venituri anuale de 553 milioane lei vechi, de aproape 4 ori mai mare decât salariul mediu net exprimat de liderul sindical. Și de 1000 de ori mai mult decât prețul pentru 2 găleți de vopsea lavabilă și un trafalet...



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale