Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.12.2017 00:25

Semnat ieri la Consiliul Județean Dâmbovița


A A

Proiect de 20 milioane lei pentru Curtea Domnească

Proiect de 20 milioane lei pentru Curtea Domnească

❚ Banii provin în cea mai mare parte din fonduri europene, iar proiectul are o perioadă de implementare de 43 de luni ❚ El vizează conservarea, restaurarea și protejarea celor patru obiective de patrimoniu ale ansamblului monumental: ruinele bisericii paraclis, Turnul Chindiei, Biserica „Sf. Vineri” Domnească mică și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”

ANA MARIA POPESCU

 


 

Ieri, în Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița, în cadrul unui moment festiv, s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Impulsionarea dezvoltării Județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, un proiect extrem de important pentru județ și municipiul Târgoviște, care are o valoare de 19.787.516,94 lei, din care 16.682.818,85 lei reprezintă fonduri nerambursabile, iar 2.551.489,94 lei bani de la bugetul de stat. Prin această investiție se urmărește valorificarea durabilă a Ansamblului Monumental „Curtea Domnească”, respectiv se vor realiza lucrări de conservare și protejare a unor obiective de patrimoniu, precum ruinele bisericii paraclis, Turnul Chindiei, Biserica „Sf. Vineri” Domnească mică și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”. Proiectul are o perioadă de implementare de 43 de luni și vizează conservarea, restaurarea și protejarea celor patru obiective de patrimoniu ale ansamblului monumental, dar și valorificarea durabilă a Ansamblului Curtea Domnească din Târgoviște, prin crearea Circuitului Turistic al Capitalelor Țării Românești și organizarea de evenimente culturale, educaționale și sociale. Contractul de finanțare a fost semnat de directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, însă la eveniment au mai participat și vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, preot Ionuț Ghibanu, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, secretarul județului, Ivan Vasile Ivanoff, consilieri județeni, oameni de cultură, arhitecți, reprezentanți ai Unității de Implementare a Proiectului.

Proiectul a obținut 90 de puncte din 100 posibile

„Contractul de finanțare pe care l-am semnat este încununarea eforturilor derulate de echipa de la Consiliul Județean în urmă cu un an, când proiectul, după ce a fost depus în apel concurențial, a fost selectat de AMPOR, obținând 90 de puncte din maximul de 100 de puncte. Acest proiect este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritată 5. Prin implementarea acestui proiect, onoranta sarcină de a cinsti memoria marilor noștri înaintași ne revine astăzi nouă tuturor, pentru că aici la Târgoviște istoria este un patrimoniu comun al întregii Românii. Astăzi vorbim de restaurarea Curții Domnești, despre imaginea și puterea monumentelor celui mai amplu spațiu aulic de la sud de Munții Carpați. Vorbim despre o istorie reală, fascinantă, măreață și tragică totodată, ca și viața celor care și-au dus zilele între zidurile Palatului Domnesc. Peste Curtea Domnească au trecut peste șase secole de istorie, timpul a trecut necruțător, iar vechile ziduri medievale necesită imperioase intervenții de conservare și restaurare. Prin proiectul al cărui contract de finanțare l-am semnat demarăm restaurarea a patru importante monumente aflate în incinta Curții Domnești, și anume Biserica Mare Domnească zidită de Petru Cercel în anul 1584, Biserica Paraclis zidită spre mijlocul secolului al XV-lea, Biserica Sf. Vineri, tot din secolul al XV-lea și Turnul Chindiei ridicat în aceeași perioadă. Aceste monumente presupun intervenții complexe în ceea ce privește procesul de conservare, restaurare, iar experții angajați în acest proces au competența de a duce la bun sfârșit sarcina lor. Consiliul Județean Dâmbovița se angajează să sprijine eforturile tuturor celor implicați în acest proiect de importanță națională și, de ce nu, europeană. Spun europeană, pentru că Târgoviștea a fost în Evul Mediu una dintre capitalele recunoscute din Europa. Sperăm că nu s-a uitat acest lucru pe care noi astăzi încercăm să-l facem vizibil prin monumente, cultură și tradiție. Importanța istorică a monumentelor târgoviștene, subliniată permanent de arheologi, istorici și arhitecți, reprezintă un îndemn în plus pentru o mai bună păstrare a lor, însă Curtea Domnească are mai multe monumente care și ele la rândul lor trebuie restaurate. Cred că nu greșesc afirmând cu tărie că Istoria este elementul definitoriu al Târgoviștei. Anul viitor sărbătorim Centenarul Marii Uniri din 1918. Să ne aducem aminte, în preajma acestui uriaș eveniment, pe care avem obligația să nu-l marcăm cu festivisme, ci să-l consolidăm ca pe un reper ferm al conștiinței de neam, că Unirea de la 1600, înfăptuită de Mihai Viteazul, a fost gândită aici, la Târgoviște, reședința sa și capitala țării sale. Ne dorim ca restaurarea acestor monumente să fie o reușită și să ne onoreze pe toți. Ne dorim ca, în acest loc atât de vizitat toți cei care poartă numele de români să se simtă acasă”, a declarat președintele Consiliului Județean, Alexandru Oprea.

Autoritățile și Arhiepiscopia Târgoviștei, apreciate de conducerea ADR Sud Muntenia

„Este un moment important și pentru Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă în care istoria își găsește, din păcate, din ce în ce mai puțin loc în orarul elevilor, copiiilor noștri. Traversăm o perioadă în care în care valorile naționale, sentimentul apartenenței la acest măreț popor ne sunt centrifugate de te miri cine, de te miri unde și, de aceea, orice preocupare de a păstra aceste valori în conștiința publică este binevenită. În acest context se înscrie și proiectul pe care cu bucurie îl semnăm astăzi (n.n. ieri) și care, împreună cu alte proiecte, îi conferă Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia calitatea de depozitar al unui patrimoniu național inestimabil. Remarc și apreciez, ca întotdeauna, preocupările constante și susținute ale administrației publice dâmbovițene, alături de Arhiepiscopia Târgoviștei și, personal, ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon – pentru conservarea acestui patrimoniu și pentru transmiterea lui generațiilor care vor veni, ca un dar modest cu ocazia centenarului Marii Uniri, pe care ne dorim cu toții ca, într-o adevărată uniune în cuget și-n simțiri, să-l sărbătorim anul viitor. Încă o dată, vreau să felicit toată echipa Consiliului Județean Dâmbovița pentru că a ajuns până aici, iar din partea Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia vă asigur că aveți tot sprijinul pentru a duce la bun sfârșit acest minunat proiect!”, a declarat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat.

Moment important pentru Târgoviște

„Este un moment important pentru Târgoviște. Este vorba de un proiect care vizează conservarea și reabilitarea Complexului Național Muzeal Curtea Domnească dar, dincolo de acest aspect, ne dă prilejul să vorbim despre istorie și despre imensul patrimoniu cultural și spiritual pe care îl are Târgoviștea. Mă bucur că un proiect de o mare valoare va contribui la dezvoltarea municipiului Târgoviște din punct de vedere turistic. Așadar, vreau să felicit și eu Consiliul Județean Dâmbovița pentru acest proiect și să îi urez succes în implementare, pentru că a muncit mult pentru a se ajunge la semnarea contractului de finanțare. Desigur, o activitate deosebit de importantă va fi desfășurată după momentul semnării contractului de finațare și eu am convingerea că va fi încununată de succes.”, a adăugat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

„Pentru Arhiepiscopia Târgoviște este un moment foarte important”

„Trăim momente istorice, momente de aleasă bucurie, pentru că participăm la semnarea acestui contract deosebit de important. Pentru Arhiepiscopia Târgoviște este un moment foarte important din punct de vedere spiritual, pentru că discutăm despre reabilitarea a două biserici, este important și pentru că după ce Curtea Domnească a apărut la Târgoviște, în secolul al XVI-lea, și reședința mitropolitului s-a mutat de la Curtea de Argeș la Târgoviște. ÎPS Nifon, în anul 2005, alături de prefectul de atunci, a mers la Ministerul Fondurilor Europene pentru a se asigura de faptul că primul proiect de reabilitare a Curții Domnești va fi finanțat. Transmit un mesaj de felicitare și de binecuvântare din partea ÎPS Nifon pentru toți cei care au lucrat la acest proiect deosebit de important pentru care s-a semnat contractul de finanțare”, a subliniat vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, preot Ionuț Ghibanu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale