Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.02.2017 00:25

Executivul PSD a făcut deja un prim pas important din programul asumat pe agricultură


A A

Programul pe tomate, primul în ultimii 26 de ani

Programul pe tomate, primul în ultimii 26 de ani
Programul este strict pentru 1000 mp, dacă fermierul are mai puțin, nu intră în program, iar dacă are mai mult, intră doar cu 1000 mp

❚ Pornind de la faptul că România importă masiv roșii, dar în special în perioadele ianuarie – mai și noiembrie – decembrie, Guvernul pune la dispoziția fermierilor unul dintre cele mai simple, benefice și fără birocrație programe ❚ Cei care dețin 1000 mp de solarii sau sere pot accesa programul în câțiva pași extrem de simpli și pot primi de la stat 3000 de euro, un program de minimis care se întinde pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii până la 8 ani ❚ Șeful Direcției Agricole Dâmbovița, Ion Oprea, a ținut să sublinieze că cei care n-au plantat până la acest moment tomatele și deci nu se pot încadra până în luna mai, se pot pregăti pentru noiembrie, iar din județ sunt așteptați legumicultorii din zonele Sârbi Târgoviște, Băleni, Bucșani, Lungulețu și Găești ❚ Un avantaj este că nu i se cere fermierului să facă dovada seminței certificate, ci doar să obțină cantitatea de roșii pe care trebuie s-o vândă, adică un minim de două tone, considerată din start foarte mică pentru cei 1000 mp

VIOLETA STANCIU

 


 

Dezvoltarea producției naționale de tomate! Acesta este un prim important program național demarat de actualul guvern, prin Ministerul Agriculturii și direcțiile de profil din plan județean, prin care se urmărește revigorarea producției autohtone de roșii, și nu numai. Guvernul Grindeanu a plecat de la premisa că România importă foarte mult tomate în perioadele ianuarie - mai și noiembrie - decembrie. Mai mult, țara noastră importă 50.000 tone de roșii/an și exportă doar 3000 tone de roșii anual, ceea ce face ca balanța comercială să înregistreze un deficit de 33 milioane de euro numai pe tomate. Culmea, toate acestea se întâmplă într-o țară cu un potențial agricol extraordinar și cu un pământ de foarte bună calitate, care din grânarul Europei a devenit cea mai săracă țară din UE, adusă în această situație rușinoasă de vânzătorii de neam și țară care s-au tot perindat, timp de peste 26 de ani, la conducerea României.

Acest program poate fi accesat de către orice producător, fie persoană fizică, fie PFA, IAF sau societate comercială

Un prim pas pentru ieșirea din acest impas face acum Guvernul Grindeanu, care a luat deja primele măsuri pentru dezvoltarea agriculturii naționale, dar rămâne de văzut dacă forțele oculte, care nu doresc binele României, ba dimpotrivă ne vor doar ca piață de desfacere, îl va lăsa să-și ducă programul de guvernare până la capăt. Recent directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea a anunțat demararea acestui program și la nivelul județului Dâmbovița, urmând ca în perioada următoare acesta să se extindă și la alte culturi de legume, dar și la fructe și carnea de porc.

„Primul program care a demarat este acesta pe tomate, unde se dă echivalentul a 3000 de euro. Este un program de minimis care se întinde pe 5 ani, cu posibilitatea să se ducă până la 8 ani. Deci se acordă echivalentul a 3000 de euro, pentru 1000 mp de solar sau sere. Orice producător din județ, care deține sau care vrea să facă un solar de 1000 mp cu tomate, poate depune din acest moment la Direcția Agricolă Dâmbovița o cerere, la care se anexează actele necesare. Noutatea este că acest program poate fi accesat de către orice producător, fie persoană fizică, fie PFA, IAF sau societate comercială”, a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița.

Ce trebuie să facă fermierul pentru a intra în program?

„Trebuie să depună o cerere la Direcția Agricolă Dâmbovița, să se înscrie în acest program, după care trebuie să anunțe și Compartimentul de Inspecție al direcției, care se va duce și va controla când plantează roșiile. Deci se va face prima verificare, iar următoarea se va face în momentul când roșiile vor fi înflorite, când încep să lege, după care producătorul vine cu documentele care atestă că a vândut 2 tone de roșii. După ce prezintă această dovadă, a vânzării, la Direcția Agricolă, în câteva zile se deschide finanțarea și se face plata. Acesta este un lucru, care, zic eu, ar trebui preluat și la alte proiecte, nu numai în aceste programe de minimis. Producătorul agricol poate să facă dovada că a vândut roșiile cu orice document și aici ne referim la carnetul de comercializare (acele carnete care ne arată că a vândut direct în piață), facturi (din care să reiasă că a vândut către hoteluri sau alți comercianți). Notabil este acel carnet de comerciant care se ia în calcul ca dovadă a vânzării cantității de 2000 de kg. Această cantitate de 2000 de kg e mult prea puțin pentru 1000 mp, dar s-a mers pe minimul admis, astfel încât să fie ușor de realizat, iar oamenii să ia acești bani. Roșiile trebuie să vină în perioada în care noi nu avem producție, respectiv ianuarie - mai sau noiembrie - 20 decembrie”, a mai precizat Ion Oprea.

„Programul este strict pentru 1000 mp”

De asemenea, reprezentantul Direcției Agricole Dâmbovița a ținut să sublinieze că cei care n-au plantat până la acest moment tomatele și deci nu se pot încadra până în mai, se pot pregăti pentru noiembrie. Chiar dacă județul nostru nu are o tradiție în cultivarea tomatelor, specialiștii Direcției Agricole Dâmbovița se așteptă ca legumicultorii din zonele Sârbi Târgoviște, Băleni, Bucșani, Lungulețu, o parte din zona Găești să fie interesați de acest program.

„Banii îi primesc după ce fac dovada vânzării tomatelor. Nu există niciun fel de restricții, ei trebuie să aibă în Registrul Agricol cei 1000 mp de solar, să vină cu copia de pe buletin și cu adeverința de la Registrul Agricol. Pentru noiembrie cred că vor exista potențiali fermieri care să adere la acest program. Dacă aduc documentele pe 20 decembrie, până pe 27 decembrie, ei trebuie să-și primească banii, pentru că se merge destul de repede. Noi centralizăm săptămânal aceste cereri și le transmitem Ministerului Agriculturii. Un avantaj este că nu i se cere fermierului să facă dovada seminței certificate. Singurul lucru care i se cere este să obțină cantitatea de roșii pe care trebuie s-o vândă, atât. Este un program destul de simplu, iar echivalentul a 3000 de euro nu e de neglijat. Programul este strict pentru 1000 mp, dacă ai mai puțin, nu intri în program, iar dacă ai mai mult, intri în program doar cu 1000 mp Deci, prin această măsură, s-a încercat să se ajute cât mai mulți fermieri”, a conchis directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale