Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.06.2016 00:25

Ieri, în cadrul Comitetului de Dialog Civic, directorul interimar al Companiei de Apă Târgoviște a răspuns la întrebări


A A

Prețul apei, în focul dezbaterilor

Prețul apei, în focul dezbaterilor
Reprezentanții vârstnicilor au cerut explicații cu privire la prețurile mari din partea autorităților

❚ Pensionarii dâmbovițeni au cerut explicații cu privire la TVA-ul aplicat atunci când se calculează facturile pentru această utilitate, dar răspunsurile primite nu i-au convins ❚ Directorul CATD a precizat că unitatea are o serie de datorii pe contribuția pe POS, din cauza unor primării și a facturilor neîncasate, toate acestea influențând investițiile, lucrările de reparații, cheltuielile cu mentenanța și cu alte servicii și în final... prețul!

VIRGIL VOINESCU

 


 

Pensionarii dâmbovițeni membri ai Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Dâmbovița au analizat ieri, în ședința de Dialog Civic, prezidată, la început, de subprefectul Ciprian Pasailă și apoi de prefectul Antonel Jîjîie, în prezența directorului Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița S.A. (CATD), Alexandru Oprea, situația costurilor practicate de această societate, ca urmare a nemulțumirilor privind prețul de furnizare.

Pensionarii au sesizat, cu acest prilej, faptul că reducerea TVA-ului de la 24 % la 9% nu a adus la Târgoviște și în județ ieftinirea apei furnizate către populație. Aceștia s-au interesat de modul de calcul, au ridicat problema pierderilor și a neconcordanțelor ce există la citirea instrumentelor de înregistrare a consumurilor, aceste aspecte încărcând facturile lunare plătite de abonați. Directorul Alexandru Oprea a abordat subiectul direct, raportând situația Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița la contextul general al companiilor similare din țară, 43 la număr. Astfel, acesta a spus că „într-un exercițiu de măsurare a performanțelor operatorilor regionali cu cei 43 de operatori existenți la nivel național, Compania de Apă Târgoviște, din punct de vedere al prețurilor, se află pe locul 15 național”, acest aspect demonstrând că nu s-ar justifica acuzația că prețul apei furnizate aici ar fi cel mai ridicat.

„Din punct de vedere al facturii medii, pe proprietate, plătite în județul Dâmbovița, însemnând: prețul pentru apă, pentru canal, (...) Compania de Apă Târgoviște se află la jumătatea clasamentului. Lucrurile acestea reflectă și sunt în strânsă legătură cu puterea de cumpărare a populației și cu gradul de suportabilitate al acelor prețuri”, a declarat Alexandru Oprea.

De asemenea, a adus în fața plenului Comitetului Consultativ de Dialog Civic faptul că unitatea are o serie de datorii pe contribuția pe POS, înregistrate și din cauza unor unități administrativ teritoriale și consilii locale: Târgoviște, Găești, Titu, care nu au virat contribuția proprie. A mai explicat că „la ora actuală sunt facturi neîncasate la nivelul județului de la populație, agenți economici, de aproximativ 180 miliarde lei vechi” și toate acestea însumate „au influență asupra investițiilor pe care operatorul le poate face, a lucrărilor de reparații, a cheltuielilor cu mentenanța și cu alte servicii”.

Pe lângă aceste aspecte, a prezentat și situația rețelelor care nu sunt la nivelul anului 2016, dar și altele care generează costuri și grevează operatorul regional și a sugerat, cu acest prilej, că este bine să fie avute în vedere toate problemele care împovărează activitatea acestui operator. În plus, directorul Companiei a spus că în structura prețului sunt incluse și pierderile tehnologice din rețea, reglementarea fiind conformă cu legea și a accentuat repetând că prețul la apă și la serviciile de canal „nu e nici mai mic, nici mai mare” decât ceea ce „percep alți operatori comparabili regionali”.

„Suntem undeva pe medie în cei 43 de operatori regionali, în primii 15. Din punct de vedere al lungimii rețelelor și al infrastructurii reabilitate, suntem pe locul 7 la nivel național. Din punct de vedere al branșaților, al racordurilor, avem o problemă pentru că suntem undeva pe locul 38, și, de asemenea ca și costuri de operare, prețul plătit este undeva în prima jumătate a clasamentului, ceea ce mă îndreptățește să cred că undeva, cu mici retușuri, Compania de Apă poate fi în primii 10-12 la nivel național”, a conchis Alexandru Oprea, în încercarea de a lămuri pensionarii, care nu s-au lăsat deloc convinși de argumentație și de faptul că TVA de 9% se aplică numai la apa potabilă, aceasta fiind inclusă în categoria alimentelor, mai ales că, spuneau, în prețul apei menajere TVA este de 20% și dă un preț mai mare decât la apa potabilă.

În finalul discuției, reprezentantul Casei Județene de Sănătate Dâmbovița, Cornel Crăciun, a avansat o propunere conformă cu ceea ce există în alte țări europene. Aceasta ar presupune ca apa furnizată să fie trecută ca apă industrială, iar apa potabilă să fie cumpărată din alte surse, astfel costul ar fi considerabil mai mic. Reuniunea de lucru a pensionarilor s-a încheiat cu un moment festiv în cadrul căruia d-lui grl.(r) Pavel Babeu i-a fost înmânată o diplomă pentru activitatea depusă în slujba interesului celor de vârsta a treia.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de cetatean la 30.06.2016 12:08

Targoviste este pe locul 2 dupa Constanta. Vedeti cheltuielile cu personalul si veti vedea de ce acest tarif practicat. Cat priveste datoriile pe programul POS, s-au finalizat in 2014.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale