Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro08.05.2020 08:38

Editorial :: Corespondență de la Bruxelles


A A

Plan Marshall sau Pasăre Phoenix pentru UE?

Plan Marshall sau Pasăre Phoenix pentru UE?

DAN LUCA 


Decriptez anumite semnale care sunt proiectate vizibil în spațiul public european, iar următorul mesaj mă intrigă. „Uniunea Europeană are nevoie de un Plan Marshall pentru relansare economică”.

 

Planul Marshall e menționat la greu de mulți ani, cu mult înainte de criza Corona, și are o conotație particulară, ceva de genul „avem o problemă și cu această abordare rezolvăm totul”. Chiar și la nivelul național sau regional, în UE se folosește acest brand pentru a avea un impact, de multe ori doar mediatic, așa cum a fost cazul Flandrei în 2015 cu faimosul Plan Marshall 4.0.

 

Dacă ne întoarcem însă la cartea de istorie, clarificăm mecanismul de atunci. Planul Marshall (oficial Programul European de Recuperare, ERP) a fost o inițiativă americană adoptată în 1948 pentru ajutor extern către Europa de Vest. Statele Unite au transferat peste 12 miliarde de dolari (echivalentul a peste 128 de miliarde de dolari în 2020) în programele de recuperare economică către economiile din Europa de Vest după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Nu vreau să fiu negativ, dar cu siguranță nu suntem în situația politică și economică de acum 70 de ani, deci nici nu se pune în discuție să avem un ajutor financiar extern, fie el american sau din terțe părți. Întreaga poveste cu Panul Marshall trebuie să evolueze către ceva realist, în direcția unei - mai curând - păsări Phoenix europene. Uniunea Europeană este „adolescentul permanent″ în care trebuie să credem așa cum avem grijă de copiii nostri. Nu putem să-l lăsăm la voia sorții, mai ales acum când proiectele naționaliste prind putere în fiecare ungher de Europă.

 

Soluția unei UE puternice nu poate veni doar de la instituțiile europene sau de la clasa politică. E nevoie de o abordare inclusivă, în care societatea europeană e implicată real în proiect. Media e un partener evident, nu doar din punct de vedere al canalului de comunicare cu cetățenii, dar și din cel al stabilirii pulsului societal. Așa cum proiectul pieții interne sau cel a monedei comune europene au avut ca partener sectorul de afaceri, e nevoie ca proiectul ″Europei reale″ să împuternicească media în a structura și facilita discuția.

 

Între Ziua Presei și Ziua Europei, pe fondul unei crize de identitate pentru Uniunea Europeană, a gândi larg, atipic, e ceea ce dorim. Dacă reușim să clădim împreună o Europă mai bună, mai normală, un proiect comun funcțional, vom rezolva indirect și marea problemă a structurii federative – comunicarea proiectului european cu proprii cetățeni. Acum e momentul perfect pentru a scrie istoria Uniunii Europene cu cetățenii !

 

Dan LUCA este  VP Strategic Innovations a grupului EURACTIV. Conferențiază în universități din Bruxelles și București; fiind și autorul cărții Mapping the Influencers in EU Policies.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

La alegerile locale s-a echilibrat jocul
N-am un răspuns deocamdată
Compatrioți, fiți cu mintea trează!
Campanie pe repede-nainte
Jurnalistul Twitter și finanțarea sa
Război pentru "flacăra albastră" din Marea Neagră? (II)
Război pentru "flacăra albastră" din Marea Neagră?(I)
Curg amenzile de la UE...
Cum abordăm anul politic 2021? (II)
Cum abordăm anul politic 2021?(I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale