Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.08.2015 00:10

VIDEO și FOTO :: Ieri, la Târgoviște, eveniment național creștin-ortodox înălțător


A A

Pelerinaj copleșitor la moaștele Sfântului Ierarh Nifon

Pelerinaj copleșitor la moaștele Sfântului Ierarh Nifon

❚ Evenimentul de ieri a marcat împlinirea a șase ani de la aducerea și așezarea, pentru totdeauna, a moaștelor Sfântului Ierarh Nifon în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, completate în acest an cu o nouă donație din partea starețului Mănăstirii Dionisiu din Muntele Athos ❚ Săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată de ÎPS Mitropolit Nifon, într-un impresionant sobor de preoți, împreună cu starețul grec al Mănăstirii Dionisiu ❚ Printre pelerini am remarcat și prezența a numeroase oficialități centrale și locale, care s-au alăturat numărului impresionant de enoriași din Dâmbovița și din județele învecinate, veniți să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Nifon ❚ Organizarea cu totul remarcabilă din Parcul Mitropoliei a dat o dimensiune națională copleșitoare evenimentului creștin-ortodox

ANDREI VASILIU


 

Biserica lui Hristos din Arhiepiscopia Târgoviștei s-a îmbrăcat ieri în straie de sărbătoare cu prilejul prăznuirii primului sfânt canonizat la români – Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. Numărul impresionant de enoria și din Dâmbovița și din județele învecinate, care au venit să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Nifon de la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște, ca și organizarea cu totul remarcabilă din Parcul Mitropoliei au dat o dimensiune națională copleșitoare evenimentului creștin-ortodox.

Pelerinajul de ieri a marcat împlinirea a șase ani de la aducerea și așezarea, pentru totdeauna, a moaștelor Sfântului Ierarh Nifon în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, completate în acest an cu o nouă donație din partea starețului Mănăstirii Dionisiu din Muntele Athos, care a participat la slujba arhierească oficiată ieri de Înalt Preasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei.

Printre pelerini am remarcat și prezența a numeroase oficialități centrale și locale: Vicepremierul Gabriel Oprea - Ministrul Administrației și Internelor, Ministrul Educației - Sorin Câmpeanu, Secretarul de Stat pentru Culte - Victor Opaschi, Prefectul județului - Ioan Marinescu, Primarul interimar al Târgoviștei - Cristian Stan, parlamentari, șefi de partide politice, consilieri județeni și locali, directori ai instituțiilor deconcentrate, oameni de cultură și de presă, comandanții de arme ai județului, primari dâmbovițeni și numeroși oaspeți din țară și din străinătate.

 

Pelerinajul Tinerilor a prefațat ceremoniile de ieri

Evenimentul de ieri a fost precedat luni seară, în prezența și sub coordonarea ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, de Vecernia solemnă de la Catedrala din Târgoviște și de Pelerinajul Tinerilor. Peste 2.000 de tineri din cadrul comitetelor de tineret parohial, studenți teologi, elevi seminariști, membri A.S.C.O.R., elevi ai unor școli târgoviștene, dar și credincioși din parohiile municipiului Târgoviște au luat parte la eveniment împreună cu preoții lor parohi, purtând în procesiune racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon prin Centrul Istoric al Târgoviștei.

Cu această ocazie, ÎPS Părinte Mitropolit Nifon a acordat și diplome speciale unor elevi din eparhie, care s-au remarcat cu rezultate foarte bune la Olimpiada Națională de Religie din acest an școlar.

 

Starețul Dionisiu Petros, de la Muntele Athos:

„Sfântul Nifon să binecuvânteze și să sprijine poporul român”

Săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată de ÎPS Mitropolit Nifon, într-un impresionant sobor de preoți, împreună cu starețul grec al Mănăstirii Dionisiu din Sfântul Munte Athos, care a primit cu această ocazie distincția Crucea Valahă. Atmosfera înălțătoare a slujbei arhierești a fost amplificată, ca de obicei, și de corala catedralei mitropolitane din Târgoviște, dirijată de Mihail Vlădăreanu.

La sfârșitul slujbei arhierești, pelerinii au primit mesajul emoționant al starețului grec Dionisiu Petros din Sfântul Munte Athos:

„Astăzi vă exprimăm, Înalt Preasfinția Voastră, mulțumirile noastre fierbinți pentru ivitația onorantă de a fi prezenți la sărbătorile organizate aici în cinstea Sfântului Ierarh Nifon. Este pentru a doua oară când Dumnezeu ne învrednicește să vizităm această Sfântă Arhiepiscopie. Prima dată a fost în anul 2009, în timpul sărbătorilor de așezare a Sfântului Neagoe, domnitor al Vlahiei și ucenic al Sfântului Nifon, în calendarul Bisericii Noastre Ortodoxe, când am și adus, de la Mănăstirea Dionisiu din Sfântul Munte Athos, Sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon pentru a fi așezate, pentru totdeauna, în această sfântă catedrală mitropolitană. Urăm ca Sfântul Nifon să binecuvânteze și să sprijine poporul român, iubitor de Dumnezeu și drag nouă. Înalt Preasfinției Voastre mulțumim din nou și de nenumărate ori pentru invitația Voastră binevoitoare și atât de onorantă și să vă rugați pentru strângerea legăturilor de aproximativ un deceniu între Sfânta Arhiepiscopie a Târgoviștei și Sfânta Mănăstire Dionisiu, prin vizite numeroase atât aici, la Târgoviște, cât și la mănăstirea noastră, în Sfântul Munte. Prezența mănăstirii noastre aici este și va fi permanentă, fiind exprimată prin prezența părticelelor din Sfintele moaște ale Sfântului Nifon, care se află în acest sfânt locaș, pe care mănăstirea noastră le-a dăruit cu toată bunăvoința, spre binecuvântarea și sfințirea binecuvântatului popor de la Târgoviște”.

 

ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei:

„Mesajul sărbătorii de astăzi este să fim împreună

în comuniune de iubire cu Dumnezeu”

Ca de obicei, în astfel de împrejurări, predica Înalt Preasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, a produs o emoție profundă în rândul celor prezenți prin mesajul cald, dar ferm, despre importanța educației creștine în familie, în școală și în societate ca o înaltă formă de respect și pioșenie față de dăruirea sfinților părinți, modele de viață duhovnicească, de sacrificiu pe altarul credinței ortodoxe și truditori întru îndreptarea moravurilor.

„Biserica este factorul de stabilitate, care unește întotdeauna, ea armonizează, dă sens vieții prin învățătura de credință. Cei care nu au bunăvoință față de Biserică, aceia sunt cei care dezbină. Ori Biserica este cea care adună, ea nu risipește. Astăzi, dumneavoastră sunteți cu miile aici. Aceasta înseamnă că sfinții totdeauna ne îndeamnă să știm cum să fim solidari, cu comunitatea noastră, cu societatea noastră. Sfinții sunt modele pentru noi și ne îndeamnă să fim în comuniune cu ei, pentru că sunt mijlocitorii noștri spre tronul cel ceresc. Dumnezeu cel lăudat este Cel care ne arată cum să fim în comuniune de iubire unii cu alții. Iată care este învățătura de astăzi. Pelerinii toți vin cu aceeași aspirație de ideal întru învățătura și trăirea Mântuirii lui Hristos și întru aspirațiile neamului românesc, pentru care Biserica a fost stâlpul de dezvoltare și de soliditate. Sfântul Ierarh Nifon a fost un model extraordinar de blândețe, dar și de fermitate. Uneori trebuie fermitate în fața răului. Iată de ce, iubiții mei, trebuie să înțelegem că astăzi virtuțile creștine trebuie dobândite de tineretul nostru în școlile noastre, pentru că sunt virtuțile care îl înnobilează pe om și înnobilează societatea omenească. Sunt ale adevărului, dreptății, speranței. Desigur că iubirea este cea mai mare virtute care domnește peste toate. Pentru că acolo unde este iubire, este colaborare între frați, este întrajutorare reciprocă. Unde există ură, acolo este neînțelegere, minciună. De aceea mesajul sărbătorii de astăzi este să fim împreună în comuniune de iubire cu Dumnezeu, care se manifestă prin strălucirea sa prin sfinții săi în lume și-n univers. Iată de ce sărbătoarea de astăzi este minunată”, a transmis Înalt Preasfințitul Părinte, care a oferit apoi „Diploma de Excelență Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești” unui număr de 11 olimpici dâmbovițeni.

 

Crucea Valahă pentru vicepremierul Gabriel Oprea

Sabia lui Ștefan cel Mare și Sfânt pentru ÎPS Nifon Invitat la evenimentul de la Târgoviște a fost și viceprim-ministrul și ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Oprea, care s-a rugat alături de pelerini. La evenimentul organizat la reședința mitropolitană, vicepremierul Gabriel Oprea a primit în cadru festiv distincția „Crucea Valahă”, înmânată de însuși ÎPS Nifon.

La rândul său, viceprim-ministrul Oprea i-a dăruit Înaltpreasfinției Sale o sabie, replică a celei purtate de domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. În alocuțiunile care s-au ținut cu acest prilej, a fost subliniat faptul că Biserica și Armata au reprezentat întotdeauna doi piloni importanți ai ființei neamului românesc și ai credinței ortodoxe.

 

Mobilizare exemplară a autorităților

A impresionat profund în acest an și organizarea evenimentului în Parcul Mitropoliei, astfel încât miile de pelerini s-au putut bucura, în timpul rugăciunii, de umbra și răcoarea binefăcătoare a arborilor monumentali. Grija Arhiepiscopiei s-a văzut și în numărul impresionant de scaune aduse pentru pelerini, asigurarea apei și a punctelor de prim ajutor.

Au contribuit la organizarea de excepție Instituția Prefectului, Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria municipiului Târgoviște, Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Basarab I” Dâmbovița, Inspectoratul Județean de Jandarmi, filiala județeană a Crucii Roșii, Poliția Locală și Garnizoana Târgoviște.

Galerie foto pe pagina noastră de facebook

 

 

Sfântul Ierarh Nifon, reorganizatorul din temelii

al vieții bisericești și sprijinitor al tiparului

În fiecare an, la 11 august, Arhiepiscopia Târgoviștei îl sărbătore ște pe Sfântul Ierarh Nifon, exemplu ales de sfințenie, păstor înțelept și blând, duhovnic bun și om de cultură. Răspunzând r u g ă m i n ț i i vo i evo d u l u i muntean Radu cel Mare, Sfântul Ierarh Nifon a fost cel care a reorganizat viața bisericească din Țara Românească și a sprijinit folosirea tiparului în promovarea valorilor Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.

La data de 26 septembrie 2009, acum 6 ani, odată cu canonizarea locală a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, prin grija ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, au fost aduse și depuse în Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, spre marea bucurie a dâmbovițenilor, dar și a zecilor de mii de pelerini.

 

 

Apariții editoriale remarcabile

La finalul predicii sale mobilizatoare și înălțătoare, ÎPS Nifon a anunțat și două evenimente editoriale remarcabile, în semn de omagiu adus de editura Arhiepiscopiei Târgoviștei în fiecare an primului centru tipografic existent pe teritoriul țării noastre. În prezentarea celor două cărți, cităm din precuvântările ÎPS Nifon:

 

„Răspuns împotriva Catehismului calvinesc”

Erudit teolog al veacului său, Ierarh luminat și înțelept, Mitropolitul Varlaam este una din cele mai importante și glorioase personalități ale istoriei noastre bisericești, care a dăltuit, în veacul său, un monument arhicunoscut al mărturisirii ortodoxe de credință, intitulat Răspuns împotriva Catehismului calvinesc. Slujitor al unității neamului românesc, Mitropolitul Varlaam este cel care a îndemnat pe Voievodul Vasile Lupu al Moldovei să se împace cu Matei Voievod Basarab al Țării Românești, iar ca rod al acestei reconcilieri istorice românești, cei doi voievozi îi vor multumi lui Dumnezeu, cu recunoștință, ctitorind câte o maiestuoasă mănăstire, fiecare în țara celuilalt.

Astfel, Vasile Lupu (1634-1653) a ctitorit Mănăstirea Stelea din Târgoviște, pe locul unde tatăl său zidise vechea Mănăstire Stelea, dovadă că părintele său își așteaptă slăvita Înviere în ctitoria voievodală a fiului său, iar Matei Basarab (1632- 1654) a edificat Mănăstirea Soveja. Sf. Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, a fost unul dintre cei mai aprigi și neobosiți apărători ai Ortodoxiei, care nu s-a mulțumit doar să se opună calvinismului, care dorea să se extindă și în Țările Române, ci a combătut erorile lui doctrinare, printr-o învățătură creștină ortodoxă autentică, solidă și bine argumentată, în monumentala lucrare Răspuns împotriva Catehismului calvinesc, apărută după întrunirea Sinodului de la lași, din anul 1645, care a reunit ierarhii moldoveni și pe cei munteni.

În drumul său la Târgoviște, în cetatea istorică a tiparului românesc, Mitropolitul Varlaam a găsit Catehismul calvinesc, operă de propagandă, în limba română, a principilor calvini maghiari din Transilvania, și găsind-o „Plină de otravă sufletească”, a hotărât să înlăture această primejdie pentru credința românilor scriind inspirata și de mult folos duhovnicesc și misionar lucrare Răspuns împotriva Catehismului calvinesc, prima operă teologico-polemică de la noi, editată de tipografi târgovișteni și răspândită în toate provinciile românești, contribuind la unitatea spirituală și culturală a neamului nostru.

 

„Molitfelnicul lui Dimitrie Liubavici”

Istorica Cetate de Scaun munteană, reședință voievodală și mitropolitană, are marele merit de a fi cel dintâi loc de pe teritoriul țării noastre și din tot spațiul ortodox, unde s-a tipărit, așa cum se cunoa ște, prin strădania leromonahului Macarie, prima carte, și anume, Liturghierul din anul 1508. Dimitrie Liubavici, iscusit maestru tipograf, a venit în Țara Românească la chemarea voievodului Radu Paisie (1535-1545), nepotul voievodului Radu cel Mare (1495-1508) și ginerele Sf. Voievod Neagoe Basarab (1512-1521), cu deosebite preocupări artistice, culturale și spirituale.

Curajosul tipograf Dimitrie Liubavici este important pentru misiunea eclezială, căci și-a dat seama că tiparul este un extraordinar instrument de răspândire a valorilor evanghelice, iar înzestrarea cu carte a bisericilor și mănăstirilor este o amplă operă misionară și o formă de rezistență culturală la ofensiva religioasă musulmană a puterii otomane a timpului. El este important și pentru faptul că a format, pentru prima dată, ucenici români, ale căror nume ni s-au păstrat, Petre și Oprea, iar prin intermediul celui deal doilea, a deprins această artă voievodul tiparului românesc, Diaconul Coresi, cel care va înfăptui, prin intermediul tiparului, unitatea culturală a tuturor românilor.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale