Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.10.2016 00:25

Indiferent pe care dintre propuneri o vor agrea, Legea adoptată în Senat sau Ordonanța de Urgență a Guvernului,


A A

Parlamentarii vor face „curat” în sistemul polițelor RCA

Parlamentarii vor face „curat” în sistemul polițelor RCA
Transportatorii, la un pas să aibă o nouă lege ce va fi aplicată pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto

❚ Promisiunea a fost transmisă din Dâmbovița de senatorul PSD Leonardo Badea, unul dintre inițiatorii legii care vine în beneficiul celor care încheie polițe RCA ❚ Senatorii vor dezbate astăzi și o Ordonanță de Urgență a Guvernului care privește exact aceeași „speță”, Ordonanță întocmită ulterior legii, dar care are aproximativ aceleași prevederi ca și propunerea legislativă a senatorilor ❚ Potrivit senatorului dâmbovițean, ambele variante vor produce modificări importante pe această piață a asigurărilor auto, știut fiind că inechitățile din acest sistem au dus la nemulțumiri uriașe ale transportatorilor

ANA MARIA POPESCU


După ce au adoptat de curând în Senat o lege care privește polițele de răspundere civilă auto, printre ai cărei inițiatori se află și senatorul PSD de Dâmbovița, Leonardo Badea, senatorii vor dezbate astăzi și o Ordonanță de Urgență a Guvernului care privește exact aceeași „speță” și care are aproximativ aceleași prevederi ca și propunerea legislativă a senatorilor. Atât Legea, cât și Ordonanța de Urgență a Guvernului, care sunt de altfel, ca și conținut, asemănătoare vor ajunge însă în cele din urmă pe masa deputaților care vor da un verdict final în ceea ce privește legislația ce va fi aplicată pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto.

Senatul a adoptat Legea privind asigurarea RCA

Cel care se numără printre inițiatorii legii, senatorul Leonardo Badea, susține că, indiferent care propunere legislativă va trece de votul deputaților, ambele sunt în beneficiul celor care încheie polițe RCA și ambele vor produce modificări importante pe această piață a asigurărilor auto întrucât se urmărește altceva decât eliminarea inechităților din acest sistem.

„Am semnat o lege pe care Senatul a adoptat-o, este o Lege privind asigurarea de răspundere civilă auto. Am fost printre inițiatorii acestei legi, Senatul a adoptat-o cu 73 de voturi. Această lege - pe care noi am propus-o și pe care noi am analizat- o în cadrul Comisiei de Buget-Finanțe - urmărea să înlăture decalajele existente pe piața asigurărilor de răspundere civilă din România, acolo unde se știe foarte clar că primele de asigurare erau calculate în mod diferențiat și nu exista un tarif de referință. De altfel, principalul punct al acestei legi pe care noi am propus-o este tocmai acest tarif de referință care să nu mai permită diferențe așa de mari între tarifele care se plătesc de către cei care se asigură prin răspunderea civilă auto. De asemenea, urmărim să facem și piața să reacționeze într-un fel, în sensul că dorim să dezvoltăm instrumente noi, inclusiv instrumentul de compensare directă, pentru că atunci când ai un accident, dacă nu ai compensare directă, va trebui să iei polița celui care este de vină și va trebui să încerci să obții acoperirea daunelor de la o societate cu care tu nu ai contract, prin compensare directă se permite ca tu să te duci la societatea cu care ai contract, iar societățile respective să regleze partea financiară între ele. Acest lucru este unul foarte important, se practică în țări ale Uniunii Europene și este un lucru care ar permite să reducem până la 60 de zile această perioadă în care trebuie să circule documentele. Un astfel de sistem este echitabil și te face pe tine, ca asigurat, să cauți o societate de asigurări bună, să nu te mai duci și să faci o selecție și să cauți una cu prețul cel mai mic pentru că oricum, dacă se întâmplă un eveniment, nu tu te ocupi de poliță, ci se ocupă cel care va primi polița ta”, a subliniat ieri senatorul PSD de Dâmbovița.

Modificări importante propuse în sistemul RCA

Văzând revolta transportatorilor și după ce au constatat că senatorii au fost mai „iuți” și au elaborat un act legislativ care să rezolve inechitățile din acest sistem de asigurări auto, guvernanții au vrut să arate că nu dorm în post așa cum spune lumea, și au întocmit rapid o Ordonanță de Urgență care să rezolve, zice-se, toate problemele conducătorilor și nu numai care sunt obligați să încheie polițe RCA.

„Se pare că această inițiativă pe care noi am avut-o în Comisia de Buget-Finanțe a fost o chestiune care a inspirat Guvernul și, la două zile după ce noi am discutat în Comisie și am aprobat-o în Senat, Guvernul a venit cu o Ordonanță de Urgență care privește tocmai acest contract de răspundere civilă și această Ordonanță are o parte importantă din ceea ce noi am specificat în legea noastră. De asemenea, este foarte important că mâine (n.n. astăzi) pe Ordinea de zi a Comisiei de Buget-Finanțe de la Senat, o să vină această Ordonanță pentru analiză și sunt convins că, neexistând alt interes decât acela de a avea o lege bună, vom reuși să facem o lege bună pentru această piață a asigurărilor în România, să sprijinim și să fim echitabili cu transportatorii, inclusiv cu cei care au capital românesc care până acum erau puși într-un con de umbră și care plăteau mai mult pentru asigurarea autovehiculelor folosite în transport decât alte firme. Dorim ca lucrurile să fie echitabile, dorim să fie un astfel de preț de referință care să se calculeze în baza unor indicatori stabiliți de către ASF, indicatori statistici, indicatori privind categoriile de autovehicule și indicatori privind dauna medie și să reușim să dezvoltăm o astfel de piață, să dezvoltăm afacerile în mod corect pe piața din România. (…) Se dă posibilitatea ca să faci o poliță pentru RCA și pe perioade mai mici, pe o lună spre exemplu, să faci poliță RCA doar atunci când folosești autovehiculul cu pricina și de asemenea poți să ai și cauze de suspendare a contractului de răspundere civilă auto în condițiile în care nu mai folosești autovehiculul respectiv sau au apărut evenimente care te împiedică să îl folosești și atunci este clar că trebuie să ai această posibilitate de suspendare a contractului”, a mai precizat senatorul Leonardo Badea.

Dacă Ordonanța va trece, va merge la Camera Deputaților, care este decizională, la fel ca și legea adoptată în Senat, iar Camera Deputaților va adopta o variantă care să fie integratoare pentru cele două inițiative și care să fie folositoare pentru toți cei care au polițe de răspundere civilă încheiate.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale