Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.08.2022 00:15

Cărți. Idei. Sensuri


A A

"Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie"


Acest volum este dedicat binecredinciosului voievod Matei Basarab, cel care a creat „cea mai națională epocă în istoria noastră” și „cea mai frumoasă epocă de prosperitate a țării”, cum spunea Mihai Eminescu, sau „un alt Mihai Voievod”, cum a mai fost denumit.

Important promotor al autenticei spiritualități ortodoxe, Matei Voievod Basarab a fost unul dintre marii protectori și sprijinitori ai culturii românești, important ctitor de biserici din trecutul nostru, și un destoinic și înțelept susținător al tipăririi de carte, căci, prin bunăvoința lui, tiparul s-a reîntors la Târgoviște cu ajutorul Mitropolitului român Petru Movilă al Kievului (1635). S-a remarcat, asemenea bazileilor bizantini, prin sprijinirea Ortodoxiei universale, aprofundarea spirituală, ctitorirea a numeroase locașuri de cult, înflorirea culturală și artistică, dezvoltarea economică și rezistență politică, precum și prin aprofundarea juridico-legislativă, pentru că lui i se datorează introducerea, la noi, a primei legislații scrise, prin intermediul „Pravilei mici” (tipărită la Mănăstirea Govora, 1640) și a „Îndreptării legii” (Târgoviște, 1652).

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în Precuvântarea volumului, că: Înflorirea culturală și aprofundarea spirituală din timpul lui Matei Basarab a dus la închegarea unei adevărate școli artistice, fără de care nu ar fi fost posibilă marea dezvoltare a culturii din timpul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, chiar a celebrului stil brâncovenesc, și nici apariția Bibliei de la București în timpul lui Șerban Cantacuzino (1688)”.

Acest volum, ce cuprinde, în cele 500 de pagini ale sale, studii ale unor personalități importante, de pe plan național și local, cu privire la viața și activitatea voievodului Matei Basarab, se constituie într-un omagiu pe care Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, la inițiativa Mitropolitului Nifon, i-l aduce marelui voievod, cu prilejul celor 390 de ani de la urcarea sa pe tronul Țării Românești.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

„Tezele ar putea să fie eliminate de tot din programă”
Pescuirea minunată
Infrastructură sportivă și educațională în dezvoltare la Raciu
Inspectorul școlar general, despre bursele de studii la clasa a V-a
Răvășitul oilor, la mare căutare și în acest an
Răvășitul oilor, „unul dintre festivalurile emblemă ale județului Dâmbovița”!
Inspectorul școlar general, despre proiectul pilot al evaluării digitalizate
Sfânta Cruce - nădejde spre mântuire
Proiectul Erasmus "Science is cool"
Sesiuni de informare pentru elevii de gimnaziu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Valorile în care credem

Desigur, a discuta despre valori pare ceva banal, într-o lume în care sursele de informare ne invadează parcă prea mult viața. De multe ori, cuvintele seci ocupă spațiu public, iar fără să ne dăm seama preluăm automat expresii pompoase, fără a le trece suficient prin filtrul gândirii personale.

Teoretic, într-o lume utopică, avem anumite valori care ne veghează existența. Astfel, putem să... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter






Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale