Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.03.2014 07:20

Directorul DSVSA, dr. Sandu Tolea, avertizează că în ciuda acțiunii de anihilare a rețelei de evaziune fiscală și comerț cu carne alterată,


A A

"Mafia cărnii nu a fost destructurată 100%"


Împânzit de focarele evaziunii și ale comerțului clandestin cu carne, județul Dâmbovița este o provocare permanentă în activitatea de control a inspectorilor DSVSA

❚ “Am anihilat rețeaua de la Corbii Mari. Dar iată că astăzi, după aproape un an, o parte dintre firmele care se ocupau cu acest comerț ilicit au fost găsite din nou cu probleme” ❚ “În județul Dâmbovița, inspectorii sanitar-veterinari în procent de 90% își fac datoria” ❚ “Atrag atenția că de fiecare dată când voi prinde un fir vizavi de ceea ce înseamnă evaziune în domeniul sănătății și siguranței alimentare, nu voi precupeți nici un efort pentru destructurarea acestor acțiuni”

interviu cu dr. Sandu Tolea, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița

 

ANDREI VASILIU


 

Rep.: Aș vrea să vorbim despre descinderile făcute în județul Dâmbovița în problema mafiei cărnii, care au vizat o fraudă de peste 80 milioane de euro în toată România. Ați fost luat prin surprindere de această acțiune sau, dimpotrivă, ați fost printre promotorii ei la nivelul județului?

Sandu Tolea: N-aș vrea să mă laud, dar pot să spun că fac parte din promotorii acestei acțiuni, alături de foarte multe alte instituții ale statului. În județul Dâmbovița a fost un singur depozit verificat de speciali știi DIICOT, dar verificările au fost în vederea depistării evaziunii fiscale. În județul Dâmbovița, inspectorii sanitar-veterinari în procent de 90% își fac datoria.

În aceste depozite mici, din punct de vedere sanitar-veterinar lucrurile stau bine. Produsele au fost în termen, produse etichetate, carne și produse din carne care proveneau din unități autorizate, dar din punct de vedere al documentelor, se pare că specialiștii DIICOT au găsit probleme de evaziune fiscală, ceea ce nu intră în dreptul instituției pe care o conduc.

 

“DSVSA București nu și-a făcut datoria”

Rep.: În această anchetă cum a decurs colaborarea dintre dumneavoastră ca instituție și celelalte autorități: poliția, jandarmeria, procurorii DIICOT?

S.T.: Dacă discutăm strict despre ultima problemă, unde au avut loc descinderi ale DIICOT, instituția DSVSA nu a fost implicată, cum nu a fost implicată nici DSVSA București. În Dâmbovița negăsindu-se produse care nu erau expirate sau care nu erau conforme pentru a fi puse pe piață, DSVSA nu a mai fost chemată. Pot să spun însă că și înainte, și după aceste controale, colegii mei, medici veterinari, au fost și au verificat toate unitățile care comercializează produse de origine animală. Prin ceea ce facem noi, menținem statusul de sănătate a animalelor, iar prin menținerea acestuia, și statusul de sănătate a populației. Cine își permite să se joace cu sănătatea oamenilor, ca cei pe care i-am văzut în București? Pot să să fiu un pic răutăcios și să acuz inclusiv instituția omologă din București că nu și-a făcut datoria. Într-adevăr, nu avem suficienți oameni în instituție pentru a planta în fiecare depozit câte un medic veterinar sau câte un asistent veterinar care să supervizeze această activitate. Odată cu intrarea în UE, pe legislația comunității europene, care din punct de vedere sanitar-veterinar este armonizată aproape 90%, responsabilitatea primară revine producătorului și comerciantului. Ca instituție nu trebuie decât să-l verifici dacă el respectă legea, iar atunci când nu respectă legea să aplici cuantumul amenzilor prevăzute de lege.

Zi neagră pentru mafia cărnii: în paralel cu descinderile procurorilor DIICOT, au fost controlați de DSVSA toți comercianții cu produse de origine animală

 

Rep.: Unii dintre ei tot încearcă să se strecoare, tot vă dau niște bătăi de cap. Unde ați găsit probleme în județ?

S.T.: Să știți că probleme am găsit anul trecut. O mare problemă a fost la Corbii Mari, unde exista un loc de sacrificare și comercializare a cărnii de bovină, de vită. Toată acțiunea am făcut-o împreună cu Inspectoratul de Poliție și cu toate forajele pe care le-am făcut, am mers până la capăt. În urma verificărilor a ieșit o evaziune fiscală de vreo 28 de miliarde. O societate comercială sacrifica animale a căror carne era transportată în București, am găsit carne și la Cluj. Vă aduceți aminte episodul cărnii de cal găsită pe malul lacului Târnița din Cluj. O parte din acea carne provenea chiar din această măcelărie clandestină de la Corbii Mari. Am anihilat acea rețea. Dar iată că astăzi, după aproape un an, o parte dintre firmele care se ocupau cu acest comerț ilicit au fost găsite din nou cu probleme.

 

“În Târgoviște nu s-au găsit produse expirate”. Dar...

Rep.: Cum vă ajutați cu cei pe care îi aveți în subordinea DSVSA Dâmbovița în depistarea acestor probleme? Înțeleg că există o responsabilitate foarte mare a inspectorilor care trebuie să depisteze aceste probleme în teritoriu. Înțeleg că și la depozitele, chiar dintre cele vizate de recenta anchetă, sunt medici veterinari care trebuie să verifice. Care este mecanismul de control?

S.T.: În Târgoviște există o circumscripție a controlului alimentelor. Medicul veterinar de aici are obligația să-și facă un program săptămânal, în baza acestui program el trebuie să treacă măcar o dată sau de două ori prin aceste depozite. Noi avem avantajul că avem mai puține depozite în oraș sau chiar în județ. La nivelul județului, în fiecare oraș avem medic veterinar cu circumscripție de verificare a alimentelor. Plus la asta, județul este împărțit în 8 circumscripții zonale, unde mai avem câte un medic veterinar zonal, care are atribuții de control pe ceea ce înseamnă siguranța și securitatea alimentară. Aceștia trebuie să meargă la aceste unități și să verifice corectitudinea datelor din facturi, din declarațiile de conformitate, depozit, să vadă dacă marfa este depozitată, congelată, să verifice temperatura. La nivelul instituției avem serviciul de inspecție, de igienă și siguranța alimentară. Zilnic facem 1-2 echipe și îi trimit în diverse puncte. Ei fac nota de control și așa gestionăm și avem o evidență clară a tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere al siguranței alimentare în județul Dâmbovița. În toată acțiunea care a fost la nivel național, în Târgoviște nu s-au găsit produse expirate. Noi cerem un pic de sprijin și de la consumatori, care pot să se uite pe etichetă și să vadă dacă produsul este în termen, să verifice temperatura frigiderului, iar dacă constată o neregulă, să apeleze DSVSA și să anunțe un inspector. Astfel faci un bine mai multor oameni, ferindui de pericol.

 

Rep.: La un momet dat puterile consumatorului se opresc, pentru că așa cum a fost și în cazul anchetei, unii mai schimbă etichetele, prelungesc perioada de valabilitate. De acolo intervine autoritatea DSV. Cum controlați acest fenomen?

S.T.: În astfel de cazuri trebuie să vezi efectul de trasabilitate, adică să știi de unde provine produsul. Acesta are o serie care este europeană. Cu ajutorul acesteia poți compara eticheta, care se vede dacă este schimbată sau este originală. Ea trebuie să corespundă cu declarația de conformitate, cu datele din factură și cu toate documetele care însoțesc transportul. În cazul în care se încearcă evaziune fiscală și a venit mașina doar cu un document de însoțire pe care îl rupe când ajunge la destinație, atunci este foarte greu să-ți dai seama de unde provine. Asta este prima noastră misiune. Nu te poți juca cu sănătatea oamenilor.

 

“Zonele rău famate: Puțu cu Salcia, Corbii Mari, Fântânele,

Vulcana Băi, Vulcana Pandele”

Rep.: În județul Dâmbovița, unde au fost cele mai mari probleme privind condițiile în care a fost ținută carnea?

S.T.: Problema cea mai mare a fost la Corbii Mari. Mai avem probleme în zonele rău famate cum sunt cele de la Puțu cu Salcia, Fântânele, Vulcana Băi, Vulcana Pandele. Pe cei care se aprovizionează i-am atenționat și le-am spus mereu să cumpere produse numai din locuri autorizate, supervizate de medici veterinari.

 

Rep.: Care ar fi cel mai mare pericol care poate apărea dacă marfa nu este cumpărată din astfel de locuri?

S.T.: Cel mai mare pericol este toxiinfecția alimentară. Am văzut atâtea cazuri. Chiar și în școli au fost atâtea toxiinfecții alimentare provocate de laptele alterat. Uneori, toxiinfecțiile alimentare pot fi fatale dacă nu sunt tratate din timp. Tocmai pentru a evita astfel de situații, menirea noastră este să fim mereu în teritoriu și să facem tot ce ne stă în putință ca să menținem statusul de sănătate al județului și siguranța alimentelor.

 

Rep.: Care ar fi concluzia dvs în urma acestei acțiuni privind destructurarea rețelei care a fraudat cu 80 de milioane de euro statul român?

S.T.: Eu spun că este un început. Nu s-a destructurat în totalitate această mafie, sunt 100% convins. Dar atrag atenția, pe această cale, că de fiecare dată când voi prinde un fir vizavi de ceea ce înseamnă nu evaziune fiscală financiară, ci pot să spun evaziune în domeniul sănătății și siguranței alimentare, nu voi precupeți nici un minut și nici un efort să ducem la bun sfârșit destructurarea acestor acțiuni și a acestor activități ilegale.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de valu la 20.03.2014 18:07

la nucet draghici marius si ciungu adrian taie la greu vaci si porci !


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale