Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.05.2015 00:18

Astăzi, mare sărbătoare creștin-ortodoxă


A A

Înălțarea Domnului, pomenirea Eroilor Neamului

Înălțarea Domnului, pomenirea Eroilor Neamului

La 40 de zile după Înviere, biserica creștină sărbătorește Înălțarea la cer, ultimul eveniment din activitatea pământească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Nașterea și Înălțarea sunt cele două punți care leagă creatura de Creator, pământul cu cerul, care împacă pe credincios cu Dumnezeu.

Cele două evenimente alcătuiesc axa creștinismului și calea de lumină pe care trebuie să mergem mărturisind pe Hristos, ca Domnul și Stăpânul lumii. Timp de 40 de zile, de la Sfintele Paști, Iisus se arătase de mai multe ori Apostolilor Săi, vorbindu-le de Împărăția lui Dumnezeu și convingându-i de realitatea Învierii Sale. Sosise timpul să se întoarcă iarăși la Tatăl Său și să primească cununa luptelor Sale, precum și cinstea biruinței Sale. Aceasta este taina pe care a explicat- o ucenicilor Săi în ajunul morții Sale, când le-a zis: „Ieșit-am de la Tatăl și am venit în lume, iar acum las lumea și mă întorc la Tatăl”.

În a 40-a zi de la Înviere, se arătă din nou ucenicilor și îi mustră pentru ultima oară, pentru că au fost așa de zăbavnici și s-au îndoit de Învierea Sa, chiar și după mărturia celor ce L-au văzut înviat. Le-a spus apoi că toate cele scrise despre El în lege, în psalmi și în prooroci s-au îndeplinit întocmai și că așa trebuie să se întâmple, amintindu-le încă o dată că le va trimite putere de sus prin Duhul Sfânt. După aceea a ieșit cu ei împreună și cu ceilalți care erau de față și au străbătut împreună străzile Ierusalimului, conducându-i în Betania, la casa lui Lazăr, a Martei și a Mariei, acolo unde Prea Sfânta Fecioară Maria, cu multe persoane credincioase, aștepta venirea Fiului Său. Iată că s-au găsit cu toții și o mare bucurie a cuprins inimile tuturor. Mântuitorul Iisus Hristos le-a mulțumit apoi tuturor celor care au fost alături de El în timpul vieții Sale și mai ales în timpul patimilor.

Evenimentul înălțării, odată cu semnificația sa teologică, ne atrage atenția cu două precizări făcute de evangheli ști: prima - aceea că în timp ce se înălța la cer, Mântuitorul îi binecuvânta pe cei de față, iar a doua precizare - că după Înălțarea Domnului, ucenicii s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Așadar, ultima imagine rămasă în mintea apostolilor a fost aceea în care Mântuitorul binecuvântează, aceasta fiind expresia iubirii lui Dumnezeu față de lume, iubire manifestată prin întrupare, jertfă, moarte și înviere. Hristos este exemplul suprem al iubirii și nu se putea despărți altfel de cei ce l-au urmat, decât lăsându-le acest dar al binecuvântării. Lumea toată a rămas cu această binecuvântare, care se revărsa prin ucenicii Mântuitorului, până la sfârșitul veacurilor.

A doua problemă semnalată de evangheliști este întoarcerea ucenicilor în Ierusalim cu bucurie mare. În general, despărțirile provoacă tristețe, chiar lacrimi, însă în cazul de față nu a fost așa. Într-adevăr, pe toți care împlinesc învățăturile Sale, Hristos îi trage la Sine. În umanitatea sa, Mântuitorul ne-a cuprins pe toți și implicit pe toți ne trage spre El. Pentru poporul nostru, Praznicul Înălțării este cu atât mai important cu cât în această zi, în biserica de pe tot cuprinsul țării, se face pomenirea Eroilor, a tuturor celor ce și-au sacrificat viața pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru apărarea credinței ortodoxe strămoșești, pentru păstrarea independenței și demnității neamului nostru românesc. Tot astăzi biserica îi prăznuiește pe Sfinții Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena.

La mulți ani tuturor sărbătoriților!

 

Preot Constantin Rădulescu, Parohia Vișinești



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale