Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.11.2015 00:25

Tragedia din clubul Colectiv București nu a scos doar lumea în stradă, ci și la lumină mari probleme administrative


A A

În Dâmbovița: doar 8% dintre școli, autorizate de ISU

În Dâmbovița: doar 8% dintre școli, autorizate de ISU
Dacă până la sfârșitul anului, controalele se vor axa pe obiectivele de alimentație publică, din ianuarie vin la rând primăriile, școlile, căminele culturale sau târgurile

❚ Dintre cele 561 de școli, care au în patrimoniu 718 clădiri, doar 47 au autorizație de securitate la incendiu și 63 au avize de securitate la incendiu, fără să depună până acum toate documentațiile, deși „a trecut și «mama» termenului de depunere”, după cum susține șeful ISU Dâmbovița, col. Mirel Pietreanu ❚ De altfel ieri, prefectul Ioan Marinescu și șeful ISU Dâmbovița au avut o discuție față-n față cu primarii din județ, pe care i-au avertizat că s-a terminat cu metoda „lasă, mă, că merge așa!”, iar de acum îi pasc amenzi uriașe și sigilarea obiectivelor descoperite cu nereguli ❚ „Nu se mai poate! Nu mai există niciun fel de cale de ieșire din lege”, au transmis la unison prefectul și șeful ISU

ANA MARIA POPESCU

 


 

Primarii din județul Dâmbovița, „somați” să intre în legalitate în ceea ce privește autorizarea pentru securitatea la incendiu! Ieri, prefectul județului Dâmbovița, Ioan Marinescu, împreună cu șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița, Mirel Pietreanu, i-au băgat într-o ședință rapidă pe edilii locali pentru a le pune în vedere care sunt noile norme legislative pe linia securității la incendiu apărute după tragicul eveniment din clubul bucureștean Colectiv, unde și-au pierdut viața zeci de tineri după ce în clădirea respectivă a izbucnit un incendiu de proporții. Atât prefectul, cât și șeful ISU i-au anunțat pe primari că s-a terminat cu intervențiile și cu tragerile de timp, de acum se aplică legea ca la carte.

Reprezentantul ISU Dâmbovița a precizat că deja s-a trecut la controale în baruri, restaurante, cluburi, pub-uri, s-au aplicat amenzi usturătoare, unele au fost închise și sigilate până la momentul când vor intra în legalitate. Problema este că nu doar acestea sunt pe lângă lege atunci când vine vorba despre avize și autorizații. În județul Dâmbovița există zeci de instituții de învățământ care nu au autorizații de securitate la incendiu, iar acestea trebuie să intre urgent în legalitate, pentru a nu risca să fie sancționate drastic sau chiar închise.

Avertismentele ISU și ale Prefecturii pentru primari

Prefectul județului și șeful ISU i-au anunțat pe edili că lucrurile nu se vor mai desfășura după ideea „lasă că merge și așa”, pentru că în joc sunt viețile oamenilor.

„Am câteva precizări pe care trebuie să le luăm foarte în serios pentru că la fiecare ședință când mai foloseam câte o situație de genul sau anunțam schimbarea legislației, le luam în râdere sau în derâdere sau ne eschivam de faptul că lasă că o să mai meargă, o să vedem ce o să mai facem... În luna iulie a acestui an, prin Legea 170, s-a modificat Legea 307 privind apărarea împotriva incendiilor, ea a venit și a modificat cuantumul sancțiunilor care se ridică până la 100.000 lei, iar după evenimentul de la Clubul Colectiv din București, Guvernul a emis Hotărârea 915 privind desfășurarea unor controale de specialitate în toate obiectivele de alimentație publică, respectiv baruri, restaurante, cluburi. Începând cu data de 6 noiembrie a.c., cadrele inspecției de prevenire a situaților de urgență desfășoară acțiuni ample de identificare a tuturor operatorilor economici care funcționează fără avizul de securitate la incendiu sau care nu respectă normele, chiar dacă au autorizație. Deja la nivelul județului s-au închis câteva obiective, s-au sigilat, s-au aplicat sancțiunile contravenționale de la 30.000 la 100.000 lei. Interesul nostru nu este nici să amendăm cetățeanul, nici primăriile, interesul nostru a fost din totdeauna intrarea în legalitate. Foarte mulți dintre primari au încercat prin diferite metode să evite aceste avize și autorizații, dar la momentul actual nimeni nu o să mai poată să mai intervină pentru cineva, trebuie să se respecte legea. A apărut și OUG 52/2015 care spune foarte clar că, acolo unde se identifică încălcări grave ale cerințelor esențiale de securitate la incendiu, obiectivul, indiferent de categoria lui, se închide, se sigilează, se aplică sancțiunile contravenționale stabilite în legislație, urmând să fie redeschise la intrarea în legalitate. În aceste două luni cât mai avem până la sfârșitul anului, o să fim axați pe aceste obiective care pun în pericol viața cetățenilor, dar după 1 ianuarie vor fi parcurse toate obiectivele, școli, primării, absolut toate instituțiile unde lucrează cetățeni”, a declarat șeful ISU.

Potrivit col. Mirel Pietreanu, în Dâmbovița sunt 561 de școli, împărțite în 158 de persoane juridice, sunt 718 clădiri în patrimoniul școlilor, dintre care doar 47 au autorizație de securitate la incendiu și 63 au avize de securitate la incendiu, „dar nu s-au depus documentațiile pentru obținerea autorizației și a trecut și «mama» termenului de depunere documentației și ne trezim în fața faptului de a apela la expertize tehnice din punct de vedere al securității la incendiu. Noi nu înțelegem de ce s-au ocolit aceste autorizații, pentru că noi nu percepem niciun leu pentru eliberarea acestora, iar acum dăm în stânga și în dreapta că e de vină ăla sau celălalt. Până acum s-au dat avertismente, acum se va trece la sancțiuni contravenționale. Sfatul meu este ca până vom ajunge să controlăm școlile, depuneți documentațiile ca să nu ajungem la sancțiuni, pentru că atât cât o să fie o amendă vă faceți și «mama» expertizelor și toate documentele ca să intrați în legalitate. Sunt și multe primării construite noi... Ați avut toată înțelegerea, dar trebuie să intrați în legalitate cu toate obiectivele, școală, primărie, cămine culturale, târguri etc. Noi nu venim să vă rugăm, trebuie să intrați în legalitate!”, a mai transmis primarilor șeful ISU Dâmbovița.

„Noi suntem conduși în România de o zicală: «se poate și așa». Iată că am ajuns la momentul în care nu se mai poate. Prefectul capitalei a fost chemat la DNA pentru ce s-a întâmplat în acel club... Nu mai există niciun fel de cale de ieșire din lege. Noi am mers pe ideea de a da avertismente, de a corecta niște lucruri, dar nu mai depinde de niciun prefect, nu mai depinde de om, legea se aplică. Nimeni nu va îndrăzni vreodată să spună «lasă-l domne pe primarul acela că vrea să facă bine»... Nu se mai poate. Mai avem timp câteva luni să rezolvăm problemele. Trebuie privite lucrurile cu seriozitate. A căzut un Guvern și, în cascadă, problemele vor fi foarte mari la nivel de țară, lucrurile se dărâmă”, a declarat prefectul județului, Ioan Marinescu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale