Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.09.2016 00:25

Critici comune sindicate - politicieni la adresa guvernului de tehnocrați


A A

Fierbere pe Ordonanța 20/2016

Fierbere pe Ordonanța 20/2016
Categoria de personal contractual trebuie urgent inclusă în OG 20. În funcție de rezultatul discuțiilor de la nivel guvernamental, se vor decide pașii sindicali viitori

❚ „Omiterea” personalului contractual din administrația publică locală din prevederile actului normativ a dus la o discriminare și la nemajorarea salariilor acestei categorii, acuză și Sindicatului Funcționarilor Publici Dâmbovița ❚ De altfel, acesta a trimis deja la Federația Sindicală Națională propunerile dâmbovițene de corectare a OG 20 care privește salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ordonanță ce va intra cât de curând la negociere, după ce a adus tensiuni majore în sistem ❚ Inechitățile făcute de tehnocrați în sistemul bugetar prin adoptarea Ordonanței 20 sunt puse la zid și de lideri ai PSD Dâmbovița: secretarul executiv Alexandru Oprea acuză că Guvernul a găsit soluții de finanțare pentru mărirea salariilor în ministere, dar pentru angajații primăriilor care se ocupă cu aceleași lucruri a „aruncat pisica” în cârca primăriilor

ANA MARIA POPESCU,

VIRGIL VOINESCU

 


 

Ordonanța Guvernului nr. 20/2016 este supusă criticilor sindicatelor din administrația publică locală, atât din plan national, cât și din județ, din Dâmbovița, potrivit viceliderului Sindicatului Funcționarilor Publici din Administrația Locală Dâmbovița, Emil Pleșa, fiind deja formulate și remise către federația sindicală propuneri de îmbunătățire a ordinului guvernamental. Totodată, subiectul va fi discutat, în perioada imediat următoare în cadrul unei întâlniri oficiale între lideri sindicali și cei ai Guvernului.

„Reprezentanții la vârf ai sindicatelor din administrația publică locală au solicitat Guvernului și vor avea o întâlnire în perioada imediat următoare. Sindicatele dâmbovițene din administrația locală deja au înaintat Federației Naționale a Funcționarilor Publici atât nemulțumirile privind documentul (Ordonanța 20/2016), cât și propuneri vizavi de îmbunătățirea acestui act oficial”, ne-a declarat viceliderul sindical.

Nemulțumirea cea mai mare a sindicaliștilor dâmbovițeni privind Ordonanța 20 este faptul că personalul contractual nu se regăsește în prevederile acesteia.

„Este discriminare, pentru că nefiind inclus în Ordonanța 20/2016, personalul contractual din administrația publică locală nu beneficiază de salariu majorat. În consecință, noi, sindicali știi dâmbovițeni din administrația publică, atragem atenția că, legat de prevederile Ordonanței 20/2016 privind personalul contractual din administrația publică locală, există o plafonare, ceea ce este de neacceptat. Le este blocat accesul spre o creștere salarială. Dacă se dă deoparte din salariul unui angajat contractual sporul de vechime, ceea ce rămâne este mai puțin decât salariul minim pe economie”, a susținut Emil Pleșa.

Propunerea sindicatelor este de corectare a Ordonanței 20 prin includerea categoriei de personal contractual din administrația publică locală în prevederile documentului. Pentru aceasta sunt așteptate discuțiile cu reprezentanții Guvernului și, în funcție de rezultatul ce se va obține, se va decide poziția sindicală de urmat.

Alexandru Oprea demască „inechități” și „șmecherii” cu OG 20

Guvernul de tehnocrați a fost din nou criticat de liderii dâmbovițeni ai PSD! De această dată, critica nu vizează absorbția de fonduri europene, ci inechitățile făcute de tehnocrați în sistemul bugetar odată cu adoptarea Ordonanței 20 care privește salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Alexandru Oprea, susține că dacă pentru salariații din ministere și din instituțiile publice Guvernul a găsit rapid soluții de finanțare pentru mărirea salariilor, pentru angajații primăriilor care se ocupă cu exact aceleași lucruri nu s-a sinchisit să găsească fonduri, ci a lăsat tot „necazul” în cârca conducerii unităților administrativ teritoriale, care sunt cu mâinile legate și asta pentru că în primării majoritatea posturilor sunt blocate sau sunt funcții unice, iar posibilitățile de creștere a salariilor sunt aproape inexistente.

În condițiile actuale, secretarul executiv al PSD Dâmbovița, susține că este greu să-i faci să înțeleagă pe funcționarii publici din unitățile administrativ teritoriale care muncesc pe rupte în compartimentele ce privesc fonduri europene că, teoretic, au dreptul la mărirea de salariu, dar practic acest lucru este greu de realizat întrucât ei nu au „norocul” să lucreze în sistemul public central, chiar dacă uneori munca depusă de ei este superioară față de serviciile prestate de salariații din ministere și instituții publice de stat.

„S-a creat o inechitate în sistemul bugetar prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanței 20 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Dacă pentru instituțiile centrale, pentru ministere, s-au identificat soluții, s-au identificat fonduri și a fost prevăzut clar în prevederile Ordonanței faptul că se măresc salariile cu 70% pentru cei care lucrează la fonduri europene, s-a indicat și suma, pentru cei care lucrează în administrația publică locală a spus să se găsească soluții de a fi plătiți, fără a se preciza însă nici cuantumul, nici modalitatea, s-a spus doar că trebuie să fie la nivelul unor funcții similare, și aici intervine șmecheria din Ordonanță, existente la nivelul aparatului propriu a respectivei unități administrativ teritoriale. ªtiți foarte clar că unitățile administrativ teritoriale, în speță o primărie de comună, are undeva la 17-25 de funcții existente, or foarte multe dintre acestea sunt funcții unice și nu poți, neavând element de referință, ca persoanei în cauză să îi mai pui vreun leu la salariu pentru că nu ai element de comparație, element de raportare. Ne trezim în acest mod cu o anumită inechitate legată de faptul că, dacă sunt unității administrativ teritoriale mai mari și în care, să zicem, au avut două funcții iar pe una în decursul timpului a reușit să o plătească mai bine, iar una o avea la nivelul minim sau mediu, acum o poate egala, dar dacă nu are decât o singură funcție, cum sunt cele de jurist sau expert în achiziții publice și așa mai departe, omul acela este obligat sau este condamnat să rămână cu salariul pe care îl are de ani de zile încă mulți ani de acum încolo. Deci se produce o inechitate la nivelul administrației publice locale, au semnalat acest lucru și sindicatele și este normal să cunoască aceste lucruri și să le înțeleagă și personalul din administrația publică locală. Acest Guvern tehnocrat nu a făcut nimic, deși în angajamentele acestui Guvern a existat faptul că va promova foarte repede o lege privind salarizarea persoanelor din sistemul bugetar. Iată că a trecut mai bine de 10 luni și nu avem această lege și, în opinia mea, nici nu se va produce prea curând o astfel de inițiativă legislativă”, a declarat secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Alexandru Oprea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale