Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.06.2015 00:08

Cultura dâmbovițeană sub PSD a rămas la nivelul penal lăsat de PDL


A A

Festivalul "Dracula", manifestare de haită

Festivalul

interviu cu Teodor Vasiliu, jurnalist, doctor în istorie

MIRELA IVAN NOBEL


Rep.: Domnule Vasiliu, Festivalul „Dracula” s-a încheiat. Dar scandalul abia a început. De ce și de la ce a pornit?

- În primul rând, de la disprețul manifestat de organizatori față de adevărul istoric. Pur și simplu nu pot să-l compari pe voievodul Vlad Țepeș cu un vampir maghiaro-secuiesc, atâta timp cât legenda vampirului Vlad Țepeș nu există în folclorul dâmbovițean. Festivalul „Dracula” de la Târgoviște a fost și în acest an copy-paste, că tot e termenul la modă, după alte evenimente „coolturale” la fel de provincial tratate, rețeta și echipa fiind cam aceleași oricum s-ar numi evenimentele. Cu mici „noutăți”…

 

Rep.: Care este noutatea acestei ediții a festivalului?

- Noutatea este că o asociație culturală, abia înființată în iunie anul acesta, de nimeni știută în lumea culturală a județului Dâmbovița, a venit la Târgoviște ca să încaseze multe miliarde din banii publici pentru o șușanea cu pretenții medievale care a trucat istoria românilor. Este o rușine de neacceptat să ne facem părtași, fie și prin tăcere, la „branduirea” cu legende false a istoriei Curții Domnești și, implicit, a Târgoviștei.

Lângă Turnul Chindiei a fost amplasată o scenă pentru concertele rock și o „armată” de tarabe, grătare și corturi. Spectatorii răzleți au „gustat” spectacolul de rock „medieval”, mititeii, prãjelile și gogoșile de tot felul aduse de organizatori… „la botul calului”, chiar lângã ruinurile Curții Domnești

 

Rep.: Știu că aveți termene de comparație…

- Da, au existat până în ’89 montări profesioniste excepționale ale unor piese de teatru istoric pe ruinurile Curții Domnești din Târgoviște. Amintesc doar „Serenada din trecut” de Mircea Dem. Rădulescu - în regia marelui Mihai Dimiu, șeful catedrei de teatru și film a IATC București, „Pohta ce-am pohtit” a scriitorului târgoviștean Constantin Manolescu în colaborare cu Teatrul Național din București și, nu în ultimul rând, Festivalul de Teatru Istoric, care s-a bucurat de mare succes. Toate acestea au fost prezentate cum se cuvine de Televiziunea Română și de presa scrisă a vremii.

 

Rep.: Dumneavostră personal ați întruchipat în aceste montări de succes mai multe personaje istorice. Care roluri v-au marcat cel mai mult?

- Am jucat rolul domnitorului Mihai Viteazul în „Pohta ce-am pohtit”, machiajul fiind realizat de celebrul Jean Romanitza de la Teatrul Național București. Presa vremii a consemnat, în mai 1975, că au fost peste 10.000 de spectatori la Curtea Domnească din Târgoviște. I-am interpretat, în alte montări istorice, și pe Alexandru Ioan Cuza, dar și pe Vlad Țepeș. Țin să precizez că în organizarea acestor mari evenimente erau implicați și consultați specialiști în istorie medievală, personalități locale cu expertiză academică de care nu duce lipsă nici astăzi Târgoviștea. Din păcate, organizatorii Festivalului „Dracula”, mă refer la CJD și Primăria Târgoviște, i-au ignorat.

Teodor Vasiliu în roluri precum Vlad Țepeș, Al.I. Cuza sau Mihai Viteazul, alãturi de alți actori târgovișteni, în spectacolele de teatru istoric montate la Curtea Domneascã din Târgoviște, în anii ’70

 

Rep.: Și nimeni nu s-a gândit apoi să le facă domnitorilor respectivi statui după chipul și asemănarea dumneavostră, așa cum aflăm acum că intenționează autoritățile cu noul „Dracula” de Târgoviște?

- Din păcate, autoritățile astea de tip nou, care pretind că se pricep și la cultură, nu reușesc să iasă din penalul moștenit de la vechea administrație PDL. Fac precizarea că a fost tolerat să funcționeze în Dâmbovița un Centru Județean de Cultură de tip sovietic, pe care administrația PSD l-a moștenit de la Nașul PDL. Mai spun că municipiul Târgoviște este singura reședință de județ din România fără o casă de cultură proprie, fără un cinematograf, iar fostul teatru de vară s-a transformat în cârciuma unui lider UNPR. Brandul „Crizantema de Aur” este și el pe punctul de a se desființa. Dacă mai avem încă Teatrul „Tony Bulandra” și o bucățică de orchestră simfonică, este pentru că am reușit cu greu să le salvez din ghearele unei imbecile și ticăloase „reforme culturale” pornite în vremea Nașului PDL Florin Popescu. Cât despre statui de domnitori cu chipul actorilor care i-au interpretat, asta ar fi expresia prostului gust suprem. Lăsând modestia la o parte, trebuie totuși să reamintesc că sunt inițiatorul Aleii Domnitorilor din Parcul Chindia și mă număr printre fondatorii Teatrului „Tony Bulandra” și ai Filarmonicii „Muntenia”, ultima desființată de PDL și lăsată așa de PSD. Asta ca să respectăm adevărul istoric..

 

Rep.: Păi haideți să-l respectăm până la capăt și să ne spuneți cum a rămas cu vechiul dumneavoastră proiect de turism istoric, cultural și religios la Târgoviște.

- În anul 2000, când eu vorbeam cu însuflețire despre turismul istoric, cultural și religios la Târgovi ște, cei care furau voturile în campania electorală mă ridiculizau și mă prigoneau, personal sau prin interlopi plătiți. După 15 ani, acelea și personaje se trezesc vorbind în public despre turismul istoric, cultural și religios ca despre proiectul lor politic și administrativ. Și apoi i-am văzut implicându-se și personal în niște manifestări grandios bugetate și execrabil organizate printr-o grupare culturală care mă duce cu gândul mai degrabă la o haită.

 

Organizatorii Festivalului „Dracula” 2015 – Consiliul Județean, Primãria Târgoviște și Centrul Județean de Culturã – la aceeași masã cu o asociație culturalã abia înființatã și plãtitã cu 3 din cele 4 miliarde ale festivalului

 

 

Rep.: Cu o astfel de carte de vizită, la care mai adăugăm noi și titlul de doctor în istorie și de pre- ședinte fondator al Trustului de presă ARTPRESS, ați fost invitat de organizatorii Festivalului „Dracula” la vreo discuție pe acest subiect?

- Nu, categoric nu! Țin să mai precizez că am fost și președinte al Comisiei de Cultură, Culte, Patrimoniu la Consiliul Județean Dâmbovița și nici în acea calitate nu eram consultat. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care am demisionat anul trecut. Repet ce-am mai spus: cultura dâmbovițeană este pe mâini proaste de mulți ani, iar eu sunt foarte revoltat și nu accept ca la Târgoviște cultura să devină un fenomen de haită, de clan și de ciolan. Nu mă provocați să spun mai multe… Astăzi, la solicitarea mea, am o întâlnire cu tânărul primar interimar al Târgoviștei, Cristian Stan, și sper să-l întorc din drumul greșit pe care l-au așezat alții.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale