Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro09.10.2019 09:00

Comunicat de presă ::


A A

Festivalul „Crizantema de Aur”, ediția a 52-a, 2019

Festivalul „Crizantema de Aur”, ediția a 52-a, 2019

COMUNICAT DE PRESĂ


Ref.: Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”, ediția a 52-a, 2019, cu tema „Comori ale Romanței – patrimoniul poetic și satul românesc”

 

Vă facem cunoscut că, în perioada 17-19 octombrie 2019, se va desfășura în municipiul Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cea de-a 52-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de aur”.

Evenimentul este dedicat celebrării prin Romanță a Patrimoniului poetic național și Anului omagial al satului românesc. Organizatorii sunt preocupați de promovarea Romanței, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, în vederea înscrierii acesteia în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, procedură care se desfășoară în prezent la Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Organizatorii acestei ediții sunt: Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în co-producție cu Televiziunea Română și în parteneriat cu Radio România.

Evenimentul se desfășoară la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova, precum și în redifuzare pe TVR Internațional și TVR Moldova.

 

NOUTĂȚILE EDIȚIEI A 52-A ȘI EVENIMENTE ASOCIATE FESTIVALULUI

 • Programul Național de Concerte „Comori ale Romanței” - sub patronajul CNR UNESCO, eveniment asociat Festivalului Național „Crizantema de aur” 2019. Concertele se desfășoară în zone istorice din România și Republica Moldova, în perioada 19 octombrie - 15 decembrie 2019, la Târgoviște, Cluj, Chișinău, Iași, Craiova, Constanța și București. Programul este destinat promovării Romanței - gen muzical de patrimoniu al culturii naționale - și se desfășoară cu participarea laureaților Festivalului „Crizantema de aur”, alături de alți mari interpreți de romanțe din România și din Republica Moldova.
 • „Satul Românesc în istoria Romanței” – masă rotundă dedicată dezbaterilor și celebrării prin romanță a Anului omagial al satului românesc. Evenimentul se va desfășura vineri, 18 octombrie 2019, ora 10.00, la „Casa Romanței” din Târgoviște, spațiu muzeal unic în România dedicat istoriei și promovării Romanței - ca gen muzical de patrimoniu - și Festivalului Național „Crizantema de aur”. Participă reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Național al Patrimoniului, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Federației Europene și Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, invitați speciali ai centrelor culturale și instituțiilor muzicale din țară care organizează festivaluri și concerte de romanțe, membrii juriilor, compozitori și interpreți de romanțe din țară și din străinătate, reprezentanți ai organizatorilor festivalului. Organizator: Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.
 • „Patrimoniul poetic al romanței” – omagierea, prin micro-recitaluri de romanțe, precum și prin lansări discografice și editoriale, a creațiilor marilor poeți români ale căror versuri au adus celebritate pentru numeroase Romanțe. În program:
 • Eurostar - casa de discuri a romanței românești - participă cu stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romanțe și de muzică românească.

a.)Dublu CD „Târgoviște - romanță nouă” – selecție de romanțe celebre interpretate de mari artiști români

b.)CD cu romanțe vechi românești – Alexandru Arșinel;

c.)CD „Pur și simplu... Sergiu Cioiu” – patrimoniul poetic și muzical românesc.

 • Cartea „Romanța cantabile și muzicală din poezia eminesciană” – carte și culegere muzicală asociată, care conține 45 de partituri de romanțe pe versurile poetului național Mihai Eminescu. Antologia, dedicată comemorării a 130 de ani de la moartea poetului, este realizată de Marian Niță, reputat profesor, scriitor și laureat al Festivalului Național „Crizantema de aur”, pe care îl recomandă o amplă activitate editorială dedicată cercetării Romanței ca fenomen muzical și poetic emblematic pentru cultura națională.
 • Programul Național „Tinerețea Romanței” – s-a desfășurat astfel:
 • Organizarea a 7 preselecții regionale în România și Republica Moldova pentru identificarea și selecționarea de tineri interpreți pentru finala Concursului de Interpretare al Festivalului – s-a desfășurat în perioada mai-iunie 2019.
 • Organizarea la Târgoviște a Academiei „Tinerețea Romanței” - ateliere de Romanță pentru pregătirea interpreților selecționați în cadrul preselecțiilor regionale – s-a desfășurat în perioada 3-6 septembrie 2019.
 • Organizarea Concertului „Tinerețea Romanței” la „Casa Romanței” din Târgoviște, cu participarea tinerilor interpreți selecționați și pregătiți pentru etapa finală a Concursului de Interpretare – a avut loc în data de 6 septembrie 2019.
 • Omagiu corifeilor romanței – eveniment realizat cu sprijinul Fundației „Henry Mălineanu” cu scopul promovării creației celebrului compozitor român Henry Mălineanu, precum și a altor mari compozitori ai generației sale. Eveniment realizat la Teatrul „Tony Bulandra” și la „Casa Romanței” din Târgoviște, pe toată durata festivalului și va fi continuat în cadrul Programului Național de Concerte „Comori ale Romanței”, în perioada 19 octombrie – 15 decembrie 2019.
 • Alte lansări editoriale și discografice:
  • Broșuri și alte materiale dedicate promovării Romanței și a Festivalului Național „Crizantema de aur”

 

SINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”

- 17-19 octombrie 2019 – 

 • Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 52-a, va fi transmis integral în direct pe postul TVR 3 și TVR Craiova în perioada 17-19 octombrie 2019, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Festivalul va fi redifuzat pe TVR Internațional și TVR Moldova, conform programărilor TVR. Posturile TVR 2 și TVR 3, precum și posturile regionale ale TVR, vor difuza emisiuni speciale cu selecțiuni din programul festivalului. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 18.00, Gala Laureaților Concursului de Interpretare și Creație, precum și concertele extraordinare din programul festivalului;
 • Ediția a 52-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe patru mari secțiuni, astfel:
 • Concursul de Interpretare;
 • Concursul de Creație;
 • Concertul extraordinar „Comori ale Romanței”, recitaluri, microrecitaluri și medalioane tematice;
 • Evenimente asociate festivalului.
 • Concursul de Interpretare: participă 20 de concurenți selecționați în urma a 7 preselecții regionale, realizate în perioada mai-iunie 2019, în România și în Republica Moldova;
 • Regulamentul oficial al festivalului prevede și în acest an ca toți concurenții de la secțiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs și o romanță dintre cele lansate și premiate la concursurile de Creație ale Festivalului Național „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor, pentru creșterea calității artistice a Concursului de Interpretare și pentru promovarea noilor creații de romanțe;
 • Concursul de Creație va îmbogăți patrimoniul muzical național cu 14 romanțe în primă audiție, selectate în urma preselecțiilor naționale realizate la București în colaborare cu UCMR și la Chișinău în colaborare cu UMM;

Joi, 17 octombrie și Vineri, 18 octombrie 2019, se vor desfășura Concursurile de Interpretare și de Creație, urmate de:

 1. Micro-recitaluri susținute de laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur”: susținute de tineri laureați ai Festivalului „Crizantema de aur” din România și Republica Moldova: Nicoleta Vasile; Alina Ureche; Daiana Berbec; Andrei Cocârlea; Theodora Manolache; Doru Pantazi; Vasilica Tătaru; Mădălin Băldău.
 2. Recitaluri și medalioane tematice, dedicate celebrării patrimoniului romanței și creației marilor compozitori români de romanță: Alexandru Arșinel; Domnica Sorescu; Marius Mitrofan; Constantin Florescu; Bogdan Hrestic; Aurel Niamțu; Ioana Purcăruș (Dumitrescu).

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, vor avea loc:

 1. Gala Laureaților Concursului de Interpretare și Concursului de Creație;
 2. Recital Alina Mavrodin Vasiliu: „Romanțe de aur” lansate la concursurile de Creație ale festivalului.
 3. Concertul extraordinar „Comori ale Romanței”, cu participarea unor mari interpreți de romanțe din România și Republica Moldova: Matilda Pascal-Cojocărița, Florin Georgescu, Daniela Vlădescu, Sergiu Cioiu, Paula Seling și Grupul „Brio Sonores” Chișinău.

În concert: „Poeme printre romanțe” cu actorul Silviu Biriș și harpista Cristina Munteanu.

 • Acompaniază orchestrele „Dor românesc” - dirijor Ștefan Cigu și
  Romanța” - dirijor Lucian Vlădescu;
 • Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreți de romanță și din personalități ale vieții muzicale din România și Republica Moldova.
 • Juriul Concursului de Creație va fi format din renumiți compozitori români din România și Republica Moldova, desemnați de UCMR și UMM.
 • Prezentatori: 
 • Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu;
 • Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

Co-producător: TVR.

Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR.

Scenografia: Alin Gavrilă.

Producător TVR al evenimentului: Maria Tănase Marin.

Direcția artistică: Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Sponsorii ediției a 52-a a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”:

 • Sponsor oficialCOTNARI;
 • SponsoriFundația „Henry Mălineanu”; Eurogas Prescom SRL ; Adelle Style.

 

Primarul municipiului Târgoviște
Daniel Cristian Stan

 


Persoana de contact: Alina Mavrodin Vasiliu, Director artistic al Festivalului „Crizantema de Aur” Târgoviște, 2019.
Tel.: 0722/335.013. E-mail: [email protected]  și  [email protected]Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Admitere exclusiv online la Universitatea "Valahia" din Târgoviște
Se redeschid muzeele Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște
Proiect european de amploare la UVT
Preselecții regionale ONLINE pentru Festivalul Național de Romanțe "Crizantema de aur"
MARȘUL PENTRU VIAȚĂ 2020 ONLINE ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI
145 de tablete în valoare de 126 000 lei dăruite elevilor de către Arhiepiscopia Târgoviștei
BINECUVÂNTARE ȘI PREȚUIRE PENTRU ASISTENTUL MEDICAL
Peste 81.000 de lei oferiți de Arhiepiscopia Târgoviștei în cadrul unor activități social-filantropice
Peste 71.000 lei cheltuiți de Arhiepiscopia Târgoviștei
"1% dintre profesori și 15% dintre elevi nu au acces la învățare în sistem online"


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Brandul de media sau chiar mai mult?

DAN LUCA


 

Activând în domeniul comunicării, cercetarea asupra evoluției presei europene m-a fascinat de ani de zile. Am considerat că este bine să ne exprimăm gândurile deschis, iar articolele precum ″Presa viitorului″ (din PR Romania) sau ″Jurnalistul Twitter și finanțarea sa″ au avut un impact plăcut la timpul lor.

 

De câteva săptămâni, în calitate de vicepreședinte al Grupului... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale