Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.07.2014 08:14

Reacții politice împotriva speculării electorale a tragediei aviatice din Ucraina


A A

Declarațiile "războinice" ale președintelui Băsescu, criticate din Dâmbovița

Declarațiile
Parlamentarii dâmbovițeni sunt în majoritate de acord că Traian Băsescu trebuia să se consulte cu prim-ministrul, cu miniștrii de Externe și al Apărării și chiar să convoace CSAT

❚ Parlamentarii de Dâmbovița, cu excepția deputaților Iulian Vladu (PDL) și Vasile Horga (PNL), consideră că graba președintelui de a face declarații este doar un exercițiu de imagine, care poate avea consecințe asupra țării ❚ Traian Băsescu a ieșit la rampa electorală cu declarații extrem de critice la adresa Rusiei, deși în culise familia sa a primit sume uriașe de bani de la compania rusească de interes strategic Gazprom, în afacerea Nis Petrol

 

ANA MARIA POPESCU


 

Afirmațiile lansate în spațiul public de președintele Traian Băsescu după tragedia aviatică din Ucraina, dar mai ales declarațiile “războinice” îndreptate împotriva Rusiei și a unor lideri europeni i-au “deranjat” pe majoritatea parlamentarilor de Dâmbovița. Aceștia au criticat dur comportamentul și “ieșirile” șefului statului din ultimele zile.

 

Senatorii și deputații de Dâmbovița, cu excepția deputaților Iulian Vladu (PDL) și Vasile Horga (PNL), consideră că graba președintelui de a face declarații este doar un exercițiu de imagine, dar care poate avea consecințe asupra țării.

Parlamentarii social-democrați și liberali sunt în majoritate de acord că Traian Băsescu trebuia să se consulte cu prim-ministrul, cu miniștrii de Externe și al Apărării, și chiar să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) înainte de a face declarații publice și de a-l ataca pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.

 

“Președintele, ca întotdeauna, a rupt rândurile”

Ionuț Săvoiu, deputat PSD

“Ca întotdeauna, ieșirile dlui președinte sunt intempestive, pe fondul unor probleme reale la granița noastră de est, care vizează siguranța cetățenilor din afara spațiului fost sovietic. Este evident că forțele rebele au luat parte la un act de terorism. Sub aspect politic, noi trebuie să ne coordonăm eforturile cu partenerii NATO pe orice acțiune de natură militară, politică. Președintele Băsescu, ca întotdeauna, a rupt un pic rândurile în încercarea de a câștiga imagine. A considerat că, atacându-l pe președintele Putin, îi va conferi mai multă credibilitate. Din păcate, e prea târziu. Toate eforturile domniei sale sunt în van din acest punct de vedere. Sub aspect diplomatic, evident că trebuie să existe o poziție unanimă a României vizavi de tristele evenimente întâmplate și cred că era necesară o consultare cu toate instituțiile implicate, Ministerul de Externe, premier, CSAT și după aceea să facem aprecieri publice.”


“A fost mai mult un exercițiu de imagine”

Leonardo Badea, senator PSD

“Pentru declarațiile de politică externă eu cred că putem face și astfel de declarații, dar nu e cazul pentru că suntem membri ai NATO, și știm foarte clar că am semnat niște angajamente și de securitate națională, securitate globală, pe care suntem obligați să le respectăm. A fost mai mult un exercițiu de imagine, încercând prin aceste declarații să se arate foarte preocupat de ceea ce se întâmplă în zonă. Sunt convins că întreaga societate românească este preocupată, întreaga comunitate internațională este preocupată și dincolo de declarații acum este un moment în care diplomația națională și internațională trebuie să lucreze, este un moment în care trebuie să reacționăm cu maximum de fermitate împotriva unor manifestări de tip terorist care duc la moartea unor oameni nevinovați. O convocare a CSAT-ului era obligatorie. Eu spun că trebuia o consultare și cu aliații noștri pentru stabilirea unui punct de vedere comun față de aceste atacuri. Noi suntem dincolo de gard și noi vrem să facem scandal.”

 

“Poziția României trebuia să fie exprimată în urma consultărilor în CSAT”

Valentin Calcan, senator PSD

“Normal era ca poziția României privind situația extrem de sensibilă din estul țării vecine să fi fost exprimată în urma consultărilor în CSAT.”

 

 

“Politica externă îi aparține președintelui”

Iulian Vladu, deputat PDL

“Cred că domnia sa are mult mai multe informații decât am eu și cred că toate afirmațiile le-a făcut în urma informării de către instituțiile statului. Politica externă îi aparține președintelui Traian Băsescu, pentru că domnia sa este președinte.”

 

 

“Președintele ar fi trebuit să se abțină să facă orice fel de intervenție pe cont propriu”

Sorin Roșca Stănescu, senator PNL

“România, de mai bine de opt ani, nu are o strategie națională de apărare trecută prin Parlament. România nu are nicio strategie pe termen scurt și mediu legată de situația din Ucraina. Era absolut obligatoriu ca președintele să se consulte temeinic cu ministrul Apărării, cu ministrul de Externe, cu șefii serviciilor de informații, cu prim-ministrul și cu șefii partidelor politice; ar fi trebuit să convoace CSAT și să stabilească, în mod consensual, strategia de urmat; ar fi trebuit să se abțină să facă orice fel de intervenție pe cont propriu pe tema Ucrainei și, în orice caz, să nu-i atace pe alți lideri europeni.”

 

“Dl Băsescu a vrut să vadă ambasadorul SUA că dânsul e anti-rus”

Radu Popa, deputat PSD, consilier personal al președintelui PSD, Victor Ponta

“Dl Băsescu nu mai e, demult, președintele României, pentru a ne putea aștepta de la domnia sa să se comporte cum îi cere funcția. Declarațiile sale sunt în siajul ultimelor evoluții interne, legate de situația fratelui său. Dl Băsescu a făcut un exercițiu pentru uz extern: a vrut să vadă ambasadorul SUA că dânsul e anti-rus, deci pro-american. Apoi, atacul deplasat la Germania și Franța ne arată că președintele României are o agendă personală, subscrisă intereselor pro-americane. O eroare, pentru că anti-corupția e cea mai fierbinte temă pentru decidenții pro-atlantici! În momentul în care ai de-a face cu Rusia și tu, România, fiind cea mai săracă din UE, după zece ani de guvernare Băsescu, este bine să nu sari la gâtul celui mai puternic.”


“Sunt mândru că în această țară mai sunt încă bărbați adevărați”

Vasile Horga, deputat PNL

“Poziția României față de recentele evenimente din Ucraina trebuie să fie una fermă, fără echivoc și care să arate hotărârea țării noastre că astfel de evenimente nu pot fi tolerate sub niciun motiv în viața internațională. Traian Băsescu este șeful de jure al statului român în acest moment, cu voia sau fără voia premierului, și poate să exprime în mod legal poziția statului român cu privire la implicarea evidentă a Federației Ruse în aceste tragice evenimente. Sunt mândru că în această țară mai sunt încă bărbați adevărați care au curajul să afirme poziția României în mod tranșant față de orice putere mondială care nu respectă drepturile legitime ale statelor, popoarelor și cetățenilor acestora și utilizează orice mijloace posibile fără nici un discernământ pentru a-și atinge scopurile meschine inclusiv cele care frizează terorismul de stat. Nu voi înțelege și nu voi agrea niciodată în asemenea situații, pozițiile ambigue de slugă a unor lideri politici care se ascund în spatele vorbelor sub pretextul diplomației doar pentru a-și împlini scopuri partinice sau personale cu efecte dureroase asupra unor întregi națiuni sau cetățeni nevinovați.”

 

“Poziția președintelui a fost mult mai virulentă, dar astfel de atitudini îi sunt caracteristice”

Georgică Dumitru, deputat PC

“Apreciez declarația președintelui ca fiind una virulentă, dar nu lipsită de orice temei. În ceea ce privește consultarea în prealabil cu premierul Victor Ponta pe această temă, nu știu dacă era absolut necesară atâta timp cât președintele are și funcția de reprezentare a țării, cu prerogative în planul politicii externe. Și premierul a incriminat la rândul său Federația Rusă pentru tragedia aviatică din Ucraina, afirmând că aceasta are o răspundere cel puțin morală și politică pentru ce s-a întâmplat acolo. Poziția președintelui a fost mult mai virulentă, dar știm că astfel de atitudini îi sunt caracteristice.”

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale