Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.09.2016 00:25

Ordinul ministerial privind schimbarea directorilor și a directorilor adjuncți în școli, la un pas de criză națională


A A

Dâmbovița, scandalizată de epurările din Educație

Dâmbovița, scandalizată de epurările din Educație
Ce se va întâmpla în miile de școli care au nevoie de directori și de directori adjuncți?

❚ Sindicaliștii din educație și social democrații dâmbovițeni impută guvernului tehnocrat declanșarea unei noi situații de criză ❚ Ordinul ministerial, întocmit pe colțul mesei la început de an școlar, este plin de probleme, de condiții bulversante și rupte de realitate, ajungând în final nu să rezolve, ci să arunce în haos sistemul de învățământ, în plin an școlar

ANA MARIA POPESCU,

VIRGIL VOINESCU

 


 

PSD Dâmbovița acuză

Ministerul Educației Naționale aruncă din nou în aer sistemul de învățământ! Toată vara nu a făcut nimic în ceea ce privește schimbarea conducerilor instituțiilor de învățământ, iar acum, la început de an școlar a întocmit pe colțul mesei și a adoptat un Ordin ce privește aprobarea metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți. Măsura care bulversează total sistemul educațional, fără să fi existat o consultare prealabilă cu toți cei implicați și interesați de subiect. Ordinul nu numai că prevede niște condiții absurde și greu de îndeplinit de către candidați, mai ales de cei din mediul rural, dar, în același timp, mai mult complică lucrurile decât le descurcă și pune atât autoritățile din domeniul școlar, cât și autoritățile locale și instituțiile de învățământ în mare dificultate.

Președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă aberațiile din conținutul acestui Ordin heirupist, dar în același timp a identificat împreună cu specialiști din partid mai multe soluții prin care aplicarea acestui Ordin să fie blocată, iar concursul să se desfășoare în perioada de vacanță școlară, atunci când nu există niciun risc de blocare a sistemului de învățământ: intervenția parlamentară pentru modificarea prevederilor legislative, printr-o moțiune simplă, care să oblige ministrul Educației să suspende Ordinul sau atacarea acestuia de către profesori și sindicate în instanța de contencios administrativ. Sindicatele s-au mobilizat, au formulat plângeri prealabile și se pregătesc să caute dreptatea în instanță, dacă altfel nu se poate.

„Un concurs pe repede înainte”

„Ministerul Educației a adoptat Ordinul 5080 care se aplică tuturor unităților de învățământ preuniversitar de stat și particulare, unităților de învățământ care țin și de cultele religioase, seminariile teologice în special, se aplică și pentru ocuparea posturilor, de exemplu, de la Palatul Copiilor, școlile speciale sau la Centrul Județean de Resurse Educaționale, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Cred că acest Ordin este de natură să bulverseze activitatea din toate unitățile de învățământ din România, pentru că eu cred că un concurs pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți trebuia făcut înainte de începerea anului școlar, în condiții de transparență, cu un timp suficient dat candidaților pentru pregătire și cu o avizare asupra tematicii din concurs din timp a tuturor acestor candidați. Din datele pe care le avem astăzi se dorește organizarea unui concurs pe repede înainte și nu suntem doar noi cei care comentăm în felul acesta. Am văzut foarte multe luări de poziții ale unor cadre didactice și sindicate din învățământ. Între 13 septembrie și 2 octombrie este programată depunerea electronică a dosarelor de candidatură, pe 12 octombrie este programată proba scrisă, iar între 17 octombrie și 17 noiembrie sunt programate probele de interviu și evaluare a curricumului. Deci primul argument este că acest concurs se desfășoară într-un termen extrem de scurt, care nu dă posibilitatea oamenilor să se pregătească adecvat și să poată susține un examen în condiții care să ducă într-adevăr la un plus în activitatea școlilor.”

Condițiile cerute sunt „excesive”

Totodată, președintele Adrian Țuțuianu a continuat:

„În al doilea rând, condițiile care sunt cerute sunt excesive. Eu nu cred că avem atâți profesori care să îndeplinească aceste condiții care sunt cumulative. Se cere diplomă de studii universitare, asta este ușor de îndeplinit, dar în același timp se cere să fie membri ai Corpului Național de Experți în Management Educațional, iar eu nu cred că în Dâmbovița, putem în 400 de școli, să avem minim doi profesori care să poată participa la concurs, membri în acest Corp Național de Experți. Cea de-a treia condiție, care iarăși este excesivă cel puțin pentru unitățile școlare mici și pentru grădinițe, este aceea să fie titular în învățământul preuniversitar, contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cel puțin gradul didactic II sau titlu științific de doctor în domeniul în care își desfășoară activitatea. Este excesiv și lucrul acesta și se va vedea la momentul organizării concursului. De asemenea, trebuie să aibă calități profesionale, manageriale și morale, calificativ «foarte bine» în ultimii 4 ani școlari lucrați efectiv în catedră în funcții didactice sau de conducere, să nu fi fost sancționați în ultimii 4 ani, să nu fi fost lipsiți de dreptul de a ocupa o funcție de conducere prin hotărâre judecătorească definitivă, să fie apți medical, să nu fi avut statutul de lucrător sau colaborator al Securității. Discutăm de lucruri care nu prea au legătură cu realitatea din școlile noastre. Ceea ce este însă și mai complicat și va genera foarte multe discuții este organizarea Comisiei de concurs, un coordonator reprezentant al Inspectoratului Școlar, patru membri propuși de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, din care două cadre didactice titulare care au cel puțin grad didactic II, deci dacă adunăm trebuie să ai într-o școală, precum cea de la Malu cu Flori de exemplu, cel puțin doi care au grad didactic II să se prezinte la concurs și trebuie să ai cel puțin doi în Comisie care să-i poată examina, cu grad didactic II sau titlu de doctor și care să mai îndeplinească și alte condiții, să nu fie rudă până la gradul IV cu niciunul dintre candidați, să nu fie afini, să nu se afle în relații de dușmănie și așa mai departe. La cele două cadre didactice se adaugă doi reprezentanți ai autorităților publice locale care au cel puțin același nivel de studii cu al candidaților, deci trebuie să trimitem și consilieri locali sau alți reprezentanți ai Consiliilor Locale care să aibă nivelul de studii cel puțin egal cu cel al candidaților prezenți la concurs. De asemenea, trebuie un secretar, un inspector școlar, cadru didactic desemnat de Inspectoratul Școlar. De asemenea nu se pot implica în organizarea concursului reprezentanții organizațiilor sindicale, Consiliul Reprezentativ al Părinților și reprezentantul Consiliului Școlar al Elevilor.”

„Ordinul ministrului este nelegal”

„Probele de concurs, probă scrisă la nivel național, analiză curriculum vitae unde trebuie să facă un punctaj minim. Am încercat să simulăm cu câțiva dintre colegi cam câți ar putea să facă punctajul minim și vreau să vă spun că foarte greu atâți directori vor putea să facă acest punctaj minim, după cum vreau să vă spun că analiza de curriculum îmbracă, pe anumite aspecte, o notă subiectivă care poate elimina din concurs pe oricine, iar cea de-a treia probă este interviul în fața Comisiei de concurs în care se apreciază scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea ofertei manageriale. Li se cere candidaților o ofertă managerială pentru un an, dar numirea lor se face pentru 4 ani, așa că există o contradicție. Un lucru care este aberant și care încalcă drepturi constituționale fundamentale, un principiu înscris în Constituția României, este acela că probele de concurs, proba scrisă și analiza curricumulul vitae, nu se contestă, ori dreptul fundamental prevăzut de Constituție la Articolul 21 este dreptul de a avea liber acces la justiție. Din această perspectivă, instanțele de judecată vor constata că Ordinul ministrului este nelegal, nu poți nimănui să-i negi dreptul de a avea acces la justiție și mi se părea corect să existe și o procedură administrativă de contestare și soluționare a acestor contestații. În schimb se poate contesta interviul, adică ceea ce este cel mai greu de contestat. Personal cred că acest Ordin îmbracă foarte multe elemente de încălcare a unor norme juridice elementare, cred că este de natură să genereze mutații majore nedorite în învățământ, cred că vor rămâne în urma acestor concursuri foarte multe posturi neocupate.”

Contra-atac cu moțiune simplă sau proces în instanță

Președintele Adrian Țuțuianu a identificat trei soluții:

„Prima varianță pe care o să o comunic parlamentarilor PSD este de a interveni legislativ, cu precizarea că nu cred că va fi timp suficient și vom ajunge cu un act normativ adoptat chiar dacă trece prin Parlament la președinție și nu știm dacă el va avea promulgare sau nu, o a doua variantă este aceea a introducerii unei moțiuni simple, care, odată trecută, va obliga ministrul Educației să suspende aplicarea acestui Ordin, și cea de-a treia soluție este de a ataca în instanțele de contencios administrativ acest Ordin de toți cei care au un interes, profesori, sindicatele din învățământ. Sindicatele din Dâmbovița au formulat deja plângere prealabilă cu privire la organizarea acestui concurs, mă refer la FEN Dâmbovița, afiliat la Federația Spiru Haret”.

Sindicaliștii din învățământ cer modificarea calendarului

Pe de altă parte, liderul Sindicatului Liber Învățământ (SLÎ) Dâmbovița, prof. Emil Poamă, a declarat că sindicaliștii membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ) din România au făcut demersuri pentru modificarea Calendarului concursului de directori la toate nivelele, inclusiv la Comisia de Învățământ din Parlamentul României. „La solicitarea membrilor din sindicatele afiliate, FSLÎ a făcut demersuri la toate nivelele, inclusiv la Comisia de Învățământ a Senatului și Parlamentului, pentru modificarea calendarului concursului”, a declarat liderul sindical Emil Poamă. Acesta a spus că un mare neajuns este că profesorii care nu au fost directori și vor câștiga concursul vor produce o serie de mișcări în sistem, vor bulversa efectiv sistemul de învățământ.

„Aceste lucruri nu sunt binevenite în mijlocul semestrului”

„Profesorul care câștigă concursul de director lasă niște ore. O să aibă loc mișcări de cadre didactice foarte ample, cu plecarea de la post a unora, mutare în alte părți și reversul, un director care nu reușește să-și păstreze după concurs postul, va trece la catedră și în această situație s-ar putea ca, în unele cazuri, un cadru didactic să piardă postul, mutare în alte părți. Aceste lucruri nu sunt binevenite în mijlocul semestrului. Și din motivele acestea, noi cei din sindicat am insistat că este bine să se modifice Calendarul concursului directorilor, în sensul să se mai întârzie. La nivel de țară sunt mii de posturi de directori și directori adjuncți, iar în Dâmbovița sunt 60-70 de posturi. Nu mai vorbim despre faptul că nu e niciun director care să aibă concurs luat și să aibă contract pe 4 ani. La momentul acesta nici unul nu mai este. Deci pentru toate posturile trebuie să se dea concurs. Apoi probele scrise care se dau în timpul perioadei de concurs pot deranja cursurile elevilor în ziua respectivă în locațiile alese pentru susținerea probelor. O altă prevedere cu care nu suntem împăcați este aceea că, dacă cineva s-a înscris pentru un post de director și nu a luat concursul, nu mai primește un alt post de director în altă parte. Deci, în cazul în care nu se promovează concursul, este exclus să mai obțină prin numire cu delegație o funcție de conducere, deși poate nu a luat nimeni concursul în respectiva școală. Este un lucru pe care-l considerăm incorect sau abuziv. Aceasta pentru că altfel stau lucrurile în cazul inspectorilor generali, al inspectorilor”, a explicat liderul SLÎ Dâmbovița, prof. Emil Poamă.

Acceptarea amendamentului sindical, colacul de salvare

Potrivit liderului sindical dâmbovițean, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a înțeles situația și, cu ajutorul membrilor comisiei parlamentare, a amendat proiectul de lege promovat de ministrul Educației la începutul acestei luni. Proiectul de lege va intra în plenul Senatului luna viitoare, unde se va da și votul final. Dacă va fi aprobat cu amendamentul respectiv, concursul de directori de școli se va organiza numai după finalizarea semestrului al II-lea până la începutul noului an școlar, a transmis prof. Emil Poamă.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale