Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.05.2017 00:21

FOTO :: Târgoviște, cetatea romanței, omagiată la cel mai mare pavilion de artă din România


A A

Crizantema de aur, la ART SAFARI

Crizantema de aur, la ART SAFARI

ANDREI VASILIU


La cel mai important eveniment de artă din România, ART SAFARI 2017, organizat de Primăria municipiului București sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, într-o atmosferă deosebit de emoționantă, pe acordurile unor romanțe superbe, a fost prezentat standul expozițional dedicat ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței “Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Au onorat invitația la eveniment Alexandru Pugna – secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale al României, Gabriela Scraba – redactor șef Departamentul Format Muzical de la Radio România, Octavian Ursulescu – redactor Revista “Actualitatea Muzicală” a UCMR, Miruna Ionescu – realizator de emisiuni la TVR, Silviu Biriș – actor al Teatrului Național București, Valeria Tofan - pictor, Eugenia Antonescu – muzeograf de la Clubul România UNESCO, Crina Bocșan – Președintele Asociației pentru UNESCO “Iulia Hașdeu”, însoțită de numeroși membri ai acestui for, precum și doamna Doina Hiottu, Daniela Tapi și Becker Elena, alături de Constantin și Liliana Radu – membri ai Clubului România UNESCO, soții Vârban din Pitești, mari iubitori de romanțe, precum și alte personalități din viața culturală a României.

 


Ediția a 50-a a Crizantemei de aur, promovată cu succes la ART SAFARI

Așa se face că, printre tablouri cu partituri de romanțe vechi, discuri, culegerea “100 de romanțe lansate la Crizantema de aur”, monografia “Istoria Crizantemei de aur”, afișe și materiale de informare, a fost promovată, cu un succes răsunător, cea de-a 50-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței Românești “Crizantema de Aur”, care se va desfășura în municipiul Târgoviște, în perioada 19-21 octombrie 2017, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

GALERIE FOTO AICI

Organizatorii festivalului sunt: Consiliul Local Târgoviște, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova și în parteneriat cu Radio România și cu TVR prin posturile regionale din Iași, Cluj, Craiova, Timișoara și Târgu Mureș. Sponsor oficial al ediției jubiliare a Festivalului Național “Crizantema de aur” este COTNARI. Prezentarea Festivalului “Crizantema de aur” în cadrul ART SAFARI 2017 București a avut loc în data de 24 mai a.c. și a fost organizată de Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” Târgoviște, cu sprijinul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, prin Daniela Popescu - președintele Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO și Virginia Meheș - președintele Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, precum și Iris Constantin - expert la Comisia Națională a României pentru UNESCO, Robert Jugănaru și Iulia Jugănaru - director economic al CNR UNESCO.

Ministerul Culturii și Identității Naționale revine printre organizatorii Festivalului “Crizantema de aur”

“Dacă nu ar exista oameni precum doamna Alina Mavrodin, care este sufletul acestui Festival, lumea ar fi mai săracă iar strălucirea Festivalului Crizantema de aur nu ar fi fost la fel. Știu cât suflet pune și, personal, mărturisesc faptul că întotdeauna am prețuit acest festival care se numără printre cele mai importante manifestări din România, iar în domeniul romanței este, evident, cel mai mare Festival, chiar dacă mai există și câteva mai micuțe prin țară. Crizantema de aur rămâne un reper spiritual al culturii neamului nostru și romanța trebuie să își găsească locul pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, pentru că, într-adevăr, acest gen muzical specific nouă, românilor, este unicat și merită să își primească locul cuvenit. Întotdeauna am fost, sufletește, aproape de Crizantema de aur și am să vă mărturisesc că s-a întâmplat acest lucru și datorită faptului că, la Bistrița, ecourile festivalului Crizantema de aur au fost foarte puternice. Orchestra profesionistă a CJ Bistrița Năsăud «Dor românesc» a susținut, ani de-a rândul, evoluția interpreților de pe scena acestui festival. (…) Voi fi alături de festival și am avut chiar și astăzi discuții cu dl ministru, înainte de a veni aici, și, în mod cert, a aprobat ca, începând cu acest an, Ministerul Culturii și Identității Naționale să fie din nou printre organizatorii Festivalului Crizantema de aur, nu numai cu titlul, ci și financiar. Degeaba te regăsești în titlu ca organizator dacă nu vii cu ceva concret. Sunt absolut convins că organizatorii au nevoie de sprijin financiar concret, mai ales că este ediție jubiliară și am aflat că vin artiști din foarte multe țări și sunt cheltuieli mari. Festivalul Crizantema de aur merită această susținere! Domnul ministru Ionuț Vulpescu mi-a spus să vă salut și să vă asigur de sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru Festivalul Crizantema de aur și pentru toate lucrurile deosebite pregătite pentru această ediție”, a declarat domnul Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

“Ediția de anul trecut a Festivalului m-a surprins, a strălucit”

“Festivalul Crizantema de aur este ca o navă amiral printre bărcuțele care sunt celelalte festivaluri de romanțe din România. Pentru mine a fost o emoție și o bucurie mare să prezint Festivalul Crizantema de aur. Sper să fiu în continuare alături de acest eveniment muzical. Organizatorii au reușit să adune diverse generații în pregătirea festivalului, tot ceea ce vedeți aici este doar 1% din ceea ce înseamnă Festivalul Crizantema de aur”, a spus și prezentatorul Octavian Ursulescu, redactor Revista “Actualitatea Muzicală” a UCMR. “Vă felicit pentru efortul extraordinar, pentru tenacitatea cu care vă ocupați de Festivalul Crizantema de aur. Este o mare surpriză și o recunoștință din partea mea, sunt o foarte mare admiratoare a Alinei Mavrodin Vasiliu. Am urmărit festivalul în fiecare an și am făcut parte din jurii an la rând, dar nu credeam să mai văd ceva care să mă surprindă, așa cum am văzut la ediția din anul trecut. Ai făcut acest festival să strălucească”, a declarat doamna Gabriela Scraba, redactor-șef Redacția Format Muzical din cadrul Radio România. “Este un efort de echipă. Cred că romanța românească merită să-și recucerească locul în conștiința publică. Trebuie să ne manifestăm cu respect față de ea și de poezia românească, să fim recunoscători. Romanța a evoluat prin marii ei creatori”, a completat Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului “Crizantema de aur”.

 

“Era normal ca TVR să fie alături de acest brand național”

“Pentru mine, este unul dintre cele mai grele genuri, în care trebuie să cânți și să dansezi. Romanța, pentru un interpret de muzică și chiar pentru un actor, este foarte dificilă. Este o armonie sublimă și trebuie să înțelegi ce a vrut autorul. Suntem niște intermediari ai artei pe care acești creatori de romanțe au lăsat-o posterității”, a spus Silviu Biriș, completat de Miruna Ionescu: “Este al treilea an când TVR va prelua acest Festival și va fi alături de Crizantema de aur. Era normal ca Televiziunea Română să fie alături de acest brand național, romanța. A fost foarte bine primită de marele public, lucru demonstrat de audiențele ridicate. Cele 6 ore de transmisiune în direct, alături de producătorul Maria Tănase Marin, un adevărat maraton”.

 

“Viața noastră aproape că se numără în edițiile Crizantemei de aur”

“Aproape că viața noastră se numără în edițiile Crizantemei de aur, din 1968. Romanța ne aduce la normalitatea care ne-a lipsit. Iată că, nu ntâmplător, în același an 1968 a apărut primul autoturism românesc, Dacia 1100. Nu întâmplător a apărut și primul frigider ARCTIC. Vă așteptăm la Târgoviște, unde într-adevăr este un oraș romantic. Nu ne-a fost și nu ne este ușor, e o luptă pe care nimeni n-ar bănui-o cu cei care încă vor să facă altceva decât cultură în țara asta. Salutăm faptul că ni s-au deschis ușile spre Ministerul Culturii și Identității Naționale, spre UCMR și nu în ultimul rând spre Televiziunea Română. Suntem foarte bine primiți cu romanța în țară. Vă așteptăm și pe dumneavoastră la Târgoviște să descoperiți emoțiile din sala de spectacol, dar și de la Curtea Domnească, de ce nu, și să fim gazde primitoare. De la Ioana Radu și până astăzi, nu cred să fie un mare artist care să nu fi ajuns pe scena Crizantemei de aur de la Târgoviște”, a spus, cu emoție, Teodor Vasiliu, jurnalist, prezentator timp de 20 de ani al Festivalului Crizantema de aur și președinte al Centrului Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” Târgoviște.

 

“Pentru CNR UNESCO este o onoare să fim alături de dumneavoastră la ediția a 50-a a Crizantemei de aur”

“În numele CNR UNESCO, aș dori să spunem că și pentru noi este o onoare să fim alături de dumneavoastră la ediția a 50-a a Crizantemei de aur. În același timp, anul acesta am demarat, cu foarte mult elan, acțiunile noastre la Târgovi ște, am fost oaspeții Centrului Cultural pentru UNESCO «Cetatea Romanței» și ne-a ajutat să înțelegem ce înseamnă Târgoviște pe scena culturală a României. Am vizitat enorm de multe muzee și am devenit partenerii dumneavoastră fideli”, a declarat Daniela Popescu, președintele Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, prezentând totodată o serie de acțiuni pregătite pentru perioada imediat următoare. Vom reveni pe larg și cu alte declarații de la acest minunat eveniment: prezentarea ediției a 50-a a Festivalului “Crizantema de aur” la ART SAFARI 2017.

Festivalul Național “Crizantema de Aur” este cel mai longeviv eveniment muzical din România, pe care ni-l dorim de o calitate artistică deosebită, în special la ediția din acest an, care marchează Jubileul de Aur. Precizăm că, în anul 2016, am demarat procedurile oficiale la Ministerul Culturii și la Comisia Națională a României pentru UNESCO în vederea înscrierii ROMANȚEI ROMÂNEȘTI pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.


GALERIE FOTO AICI

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale