Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.11.2015 00:19


A A

Contribuția Poliției Române la înfăptuirea Marii Uniri

Contribuția Poliției Române la înfăptuirea Marii Uniri

În toamna anului 1918, ca urmare a înfrângerilor suferite pe fronturile de luptă din partea statelor Antantei, în rândurile cărora s-a aflat și România, și a loviturilor primite din partea mișcărilor de eliberare națională a popoarelor asuprite, monarhia austro-ungară s-a prăbușit.

Pentru înăbușirea mișcării de eliberare națională a românilor și a altor popoare și mai ales pentru a împiedica dreptul lor la autodeterminare, autoritățile ungare, care refuzau să se retragă din Transilvania, au instaurat în teritoriul român un crunt regim de teroare, căruia i-au căzut victime mii de români. Actele de teroare, care au culminat cu masacrul înfiorător de la Beliș, i-au convins pe conducătorii mișcării naționale a românilor de necesitatea constituirii unor organe proprii de ordine și informații, denumite Gărzile Naționale. Acestea erau menite a apăra populația românească majoritară împotriva elementelor naționalist-șovine ungare, a realiza ordinea internă în teritoriul eliberat de ele și a asigura securitatea marilor întruniri populare în favoarea unirii cu România.

Ele au reușit, la scurt timp, să restabilească viața normală în satele și orașele transilvănene, reprimând actele anarhice și teroriste, oferind protecția cetățenilor, organizând paza înarmată la sediile unor instituții, în gări și la poduri, la depozitele de alimente etc. Gărzile naționale românești s-au dovedit a fi necesare atât în cursul lunii noiembrie, cât, mai ales după hotărârile istorice de la Adunarea Națională de la Alba Iulia, când guvernul ungar, în dorința disperată de a menține cu orice preț „integritatea teritorială a Ungariei”, prin autoritățile sale locale, dar mai ales cu ajutorul deta- șamentelor militare și al organizațiilor terorist-diversioniste ce se înfiripau, a organizat o serie de acțiuni menite să împiedice pe românii din Transilvania să-și exprime dorința de libertate națională și socială.

De asemenea, au avut și unele atribuții informative și contrainformative, trebuind să descopere și să aducă la cunoștința Consiliului Național Român Central acțiunile elementelor naționalist-șovine ungare și ale serviciilor de spionaj ungar, care acționau împotriva intereselor românilor. În timp ce delegații români participanți la lucrările Adunării Naționale de la Alba Iulia aduceau la cunoștința maselor de români hotărârile istorice din 1 Decembrie 1918, militarii Regimentului 39 Debrețin au întâmpinat cu focuri de mitraliere pe românii adunați în Piața Lăpușului Românesc.

În raportul privind masacrul antiromânesc din comuna Lăpușului Românesc, înfăptuit de S.M.S., sunt înfățișate numele celor 26 de români asasinați în mod sălbatic de teroriștii unguri, cărora li s-au adăugat peste 90 de răniți. Secția Militară Secretă a cercetat și celelalte crime săvâr- șite de teroriștii unguri împotriva populației românești. În zilele de 30 noiembrie/12 decembrie – 1/13 decembrie 1918, delegația desemnată de Adunarea Națională de la Alba Iulia s-a prezentat regelui Ferdinand și i-a înmânat Declarația Unirii Transilvaniei cu România, eveniment ce a consfințit, în mod oficial, actul unirii.

De menționat că siguranța membrilor acestei delegații după ce a trecut Munții Carpați, a fost asigurată de polițiștii români. După ce au trecut lanțul Carpaților în Transilvania și Banat, trupele române ști au fost sprijinite în realizarea măsurilor de ordine și siguranță pentru o perioadă de timp de Gărzile Naționale și de Secția Militară Secretă. Acțiunea creării organelor de poliție, siguranță generală și jandarmeriei rurale în teritoriile ce s-au eliberat de sub dominația străină și s-au unit cu România a fost un proces istoric legitim, menit a instaura ordinea, liniștea și a asigura respectarea legilor în statul unitar român.

 

Compartimentul relații publice al IPJ Dâmbovița



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale