Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.12.2014 00:16


A A

Bilanțul parlamentarilor dâmbovițeni la jumătatea legislaturii (II)

Bilanțul parlamentarilor dâmbovițeni la jumătatea legislaturii (II)

ANDREI VASILIU


Săptămâna trecută am publicat primul episod din bilanțul parlamentarilor dâmbovițeni aflați la jumătatea mandatului. Cum demersul gazetăresc implică o documentare amănunțită, nu avem pretenția că vom reuși să vă oferim o analiză completă a activității parlamentarilor din județul nostru. Mai cu seamă că unii dintre ei sunt greu de găsit, iar conferințe de presă fac foarte rar sau nu au făcut niciodată. Astăzi vă oferim al doilea episod al bilanțului parlamentarilor dâmbovițeni. El este unul amplu deoarece cuprinde zona de sud a județului Dâmbovița, în care se află colegiile Găești, Titu și Răcari.

În urmă cu doi ani, dâmbovițenii din această parte a județului au votat să fie reprezentați în forul legislativ de 3 deputați și 1 senator, dar în urma redistribuirii sufragiilor s-au ales cu 4 deputați și 2 senatori, în total 6 parlamentari.

În ciuda numărului extrem de mare de reprezentanți în Parlament, activitatea aleșilor a lăsat mult de dorit, aceștia fiind preocupați mai mult de campaniile electorale și de războaiele interne. O statistică prezentată recent de postul național de televiziune Antena 3 arată că parlamentarii au venit la lucru doar 70 de zile în acest an, în rest aflându-se în vacanțe sau în deplasări electorale prin teritoriu.

Față de colegiul Târgoviște-Moreni, în zona de sud nu a existat în timpul actualei legislaturi decât un singur parlamentar care a schimbat partidul (senatorul PDL Isăilă), asta și pentru că unii dintre aleși au fost mai „orientați” și au trecut de la PDL în barca noii puteri înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2012, întrucât valul USL a fost pentru mulți dintre ei o garanție a succesului.

 

Senatorul Marius Ovidiu Isăilă (PSD, fost PDL)

este sub control judiciar și a fost trimis în judecată de DNA

Ajuns senator în colegiul Găești-Titu- Răcari prin redistribuire, după ce a obținut doar 20,54% din voturile dâmbovițenilor, Marius Ovidiu Isăilă nu a fost o prezență, ci o… absență parlamentară pentru județul Dâmbovița. Înainte să devină senator din partea PDL în 2012, a fost șef serviciu în Ministerul Finanțelor Publice în guvernarea Boc-Udrea-Băsescu, perioadă în care, spun procurorii DNA, a fost ocupat să blocheze un control al ANAF contra unei sume de 200.000 de euro.

Pentru această acuzație, Direcția Națională Anticorupție a solicitat Parlamentului încuviințarea arestării preventive a lui Marius Ovidiu Isăilă, dar colegii săi au respins cererea procurorilor. Senatorul a fost pus sub control judiciar și, ulterior, a fost trimis în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție alături de Cristian ªtefan Ene, consilierul său parlamentar. Interesant este că Marius Ovidiu Isăilă a plecat de la PDL și a fost primit în Partidul Social Democrat cu puțină vreme înainte de declanșarea acestui scandal penal. Marius Ovidiu Isăilă are averea sub sechestru și o impunere pentru plata a 500.000 lei (5 miliarde lei vechi) drept cauțiune. În Parlament, senatorul Isăilă și-a trecut în palmares 23 de inițiative legislative, 9 declarații politice, 28 de întrebări, o interpelare legată de realocarea fondurilor europene, o interpelare de formă adresată premierului Ponta, precum și 23 de luări de cuvânt în plen.

Printre inițiativele legislative nu apare nimic legat de județul Dâmbovița, Marius Ovidiu Isăilă fiind preocupat, de exemplu, de regimul societăților care tranzacționează acțiuni pe piața RASDAQ (Legea 151/22.10.2014) sau de construcțiile de pe coasta Mării Negre… Am găsit, cu chiu cu vai, o singură întrebare legată de județul Dâmbovița, despre proiectele referitoare la infrastructura de transport, pentru care s-a mulțumit cu un răspuns… șovăielnic și foarte generalist din partea ministrului Sova.

Lipsa de interes a aleșilor pentru votanții care le-au asigurat mandatele, fie și prin redistribuire cum este cazul senatorului Isăilă, spune multe despre dezavantajele „parașutării” unor candidați din afara județului.

 

Senatorul USL Valentin Calcan, prezență (prea) discretă

Salvat la PSD de însuși premierul Victor Ponta în iulie 2012 din Partidul Democrat Liberal, formațiune aflată în stare de colaps politic după două moțiuni de cenzură, Valentin Calcan a obținut în decembrie 2012, cu 64,13% din voturile exprimate, cel de-al doilea mandat de senator.

Spre deosebire de alți colegi parlamentari care au ajuns în furcile caudine ale DNA, senatorul Valentin Calcan a stat deoparte de scandalurile penale, fiind însă deopotrivă o prezență (prea) discretă și foarte rară în conferințele de presă. Conform promisiunilor din campania electorală, ne așteptam să apară mai des având în vedere personalitatea volubilă a domniei sale, dar în realitate lucrurile au stat pe dos. Ca senator, Valentin Calcan a avut 15 inițiative legislative în actualul mandat, dintre care una a devenit Legea 186/25.06.2013 privind parcurile industriale.

Nu atât de numeroase au fost declarațiile politice ale senatorului Valentin Calcan, doar 2 la număr. A avut o singură întrebare, adresată ministrului Energiei – Constantin Niță, despre OUG 112/2013 privind cumpărarea de acțiuni la societățile de energie privatizate. Nu știm dacă lipsa de interpelări adresate miniștrilor sau prim-ministrului ar putea fi compensată cu cele 22 de declarații politice, însă așteptăm, pentru a doua jumătate a legislaturii, mai multă implicare în Parlament din partea senatorului Valentin Calcan, dedicată cu precădere intereselor județului Dâmbovița, precum și o relație mai apropiată cu presa.

 

Deputatul Carmen Moldovan, o prezență ștearsă

în Dâmbovița Deputatul USL (PSD)

Carmen Moldovan a ajuns în forul legislativ cu 55,85% din voturile exprimate pe colegiul Găești, un scor impresionant având în vedere că mulți dintre alegătorii care au trimis-o în Parlament nu știau mai nimic despre domnia sa până în campania electorală din decembrie 2012. Din păcate, Carmen Moldovan a ales să rămână o prezență la fel de ștearsă pentru dâmbovițeni și după alegerile din 2012.

În Parlament, deputatul Carmen Moldovan a avut 20 de inițiative legislative și 12 luări de cuvânt în plen. S-a numărat printre inițiatorii a 5 proiecte care au devenit legi, dintre care amintim legea 78/2014 pentru activitatea de voluntariat și legea 91/01.07.2014 privind ziua liberă pentru îngrijirea sănătății copilului, restul având menirea de a modifica și completa alte legi în vigoare. Nu a avut, însă, nicio întrebare și nicio interpelare.

A fost vicelider al grupului parlamentar PSD până în septembrie 2014, când a fost înlocuită de colegul parlamentar dâmbovițean Ionuț Săvoiu.

 

Deputatul Georgică Dumitru, salvat de „valul” USL

Un alt parlamentar USL recuperat din naufragiul PDL în 2012, înainte de alegerile din luna decembrie a acelui an, este deputatul Georgică Dumitru. După ce a trecut la Partidul Conservator, fostul deputat PDL și-a salvat fotoliul din Parlament, fiind ales în decembrie 2012 cu 59,25% din voturile exprimate în colegiul Răcari. S-a numărat printre inițiatorii a 28 de propuneri legislative, însă niciunul dintre aceste proiecte nu a devenit lege, în schimb 5 au fost respinse definitiv, iar pentru unul a fost încetată procedura.

A mai avut 4 declarații politice și 7 luări de cuvânt, care nu au nicio legătură cu județul Dâmbovița în mod particular. Deputatul Georgică Dumitru nu s-a regăsit până în prezent printre parlamentarii care au probleme cu justiția, însă a fost subiectul a numeroase dezvăluiri și anchete jurnalistice în presa centrală privind afacerile extrem de profitabile din bani publici pe care le-a întreprins prin anumite firme, unele dintre ele preluate temporar de la foști colegi PDL-iști, ca în cazul SC POTENȚIAL CONS SRL.

 

Deputatul Ionuț Săvoiu, întrebări de interes pentru județul Dâmbovița

Aflat la primul mandat în Parlamentul României, deputatul PSD Ionuț Săvoiu este un alt caz de parlamentar dâmbovițean care a stat deoparte de scena din ce în ce mai aglomerată a scandalurilor de corupție, deși sesizările și dezvăluirile „binevoitorilor” nu l-au ocolit. A fost ales cu 67,72% dintre voturile alegătorilor colegiului Titu. Din decembrie 2012 și până astăzi a semnat împreună cu alți colegi inițierea a 25 de propuneri legislative, dintre care doar 2 au devenit legi: cea privind activitatea de voluntariat și o lege de completare a reglementărilor din audiovizual.

În schimb, spre deosebire de mulți dintre parlamentarii dâmbovițeni, deputatul Ionuț Săvoiu a formulat 14 întrebări și interpelări dintre care foarte multe privesc în mod special județul Dâmbovița și, cu precădere, colegiul în care a fost ales în decembrie 2012. Cea mai recentă întrebare este din iunie a.c., în legătură cu realizarea unei derivații de ape mari la Miulești, județul Dâmbovița, despre care ministrul Doina Pană i-a răspuns că este în analiză pentru posibilitatea finanțării prin fonduri europene, întrucât de la bugetul de stat nu au fost alocați bani.

De asemenea, deputatul Ionuț Săvoiu tocmai a devenit, la începutul acestei luni, vicepreședintele Comisiei pentru tehnologia informației și comunicaților, iar din septembrie a.c. este viceliderul grupului parlamentar PSD al Camerei Deputaților. În comparație cu unii dintre colegii săi, deputatul Săvoiu a fost mai activ în Parlament și ceva mai deschis în relațiile cu presa, ceea ce în mod surprinzător i-a adus critici chiar din interiorul partidului.

 

Deputatul Iulian Vladu, activ în Parlament

pentru spălarea păcatelor din fostul mandat

Intrat în Parlament prin redistribuire după ce a obținut 28,55% din voturi în colegiul Găești, deputatul Iulian Vladu este singurul parlamentar de Dâmbovița rămas în Partidul Democrat Liberal după 2 ani de mandat. La alegerile din 2012 s-a zvonit că ar fi fost sabotat tocmai de conducerea județeană a PDL-ului, mai precis de unii colegi care vroiau să-și asigure numai pentru ei intrarea în Parlament prin redistribuire, speriați de eșecul de la alegerile locale.

După alegerile din 2012 și, ulterior, după excluderea lui Florin Popescu din PDL, Iulian Vladu a devenit președintele Partidului Democrat Liberal Dâmbovița, iar apoi co-președinte al noului PNL, alături de deputatul Ludovic Orban. În prima jumătate a legislaturii, dintre cele 43 de propuneri legislative, numai una a trecut prin toate „filtrele” și a devenit astfel Legea 120/2014 privind scutirea de la plată a unor debite către bugetul asigurărilor sociale. Dintre cele 31 de întrebări și interpelări adresate în Parlament, toate vizează, fără excepție, situații din județul Dâmbovița despre care deputatul PDL a cerut lămuriri Executivului României.

Cea mai recentă întrebare a parlamentarului de Găești este chiar din 10 decembrie a.c. și se referă la inundațiile din comuna dâmbovițeană Răscăeți, în legătură cu care este așteptat un răspuns de la viceprim-miniștrii Liviu Dragnea și Gabriel Oprea. Deputatul Iulian Vladu a mai avut, în prima jumătate a celui de-al treilea mandat de parlamentar, 38 de luări de cuvânt și 24 de declarații politice. De asemenea, se numără printre inițiatorii a 19 moțiuni de cenzură în Parlament, toate respinse la vot.

Rămâne de văzut dacă și în ce măsură activitatea parlamentară a lui Iulian Vladu îl va putea spăla de păcatele din timpul fostei guvernări PDL Boc-Băsescu, pe care deputatul a susținut-o. De aceeași solidaritate s-au bucurat și abuzurile administrației locale patronate de Florin Popescu, de care PDL-iștii s-au dezis prea târziu ca să nu fie complici.

 

Săptămâna viitoare, în episodul al III-lea, vom publica bilanțul parlamentarilor dâmbovițeni din zona de nord a județului.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale