Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro09.08.2017 00:20

Joi și vineri, într-o atmosferă de mare sărbătoare creștin-ortodoxă


A A

Arhiepiscopia Târgoviștei îl va prăznui pe Sf. Ierarh Nifon

Arhiepiscopia Târgoviștei îl va prăznui pe Sf. Ierarh Nifon

VIRGIL VOINESCU

 


 

Preotul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Ionuț Ghibanu, s-a întâlnit ieri, 8 august, cu presa la sediul instituției din Târgoviște pentru a prezenta aspectele privind organizarea în municipiul Târgoviște a manifestărilor dedicate sărbătorii solemne a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. Legat de acest mare eveniment de înaltă spiritualitate creștină, preotul consilier al Arhiepiscopiei Târgoviștei a transmis că sărbătoarea solemnă a Sf. Ierarh Nifon, ale cărui Sfinte Moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște se vor desfășura pe parcursul a două zile, respectiv în 10 și 11 august, cu binecuvântarea Înalt Preasfinției Sale, Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, și cu participarea unor Ierarhi din țară și din străinătate, a unor demnitari ai statului român, dar și tineri de la Comitetele Parohiale din Arhiepiscopia Târgoviștei, de la școlile din municipiu, studenți și elevi teologi, fiind așteptați peste 3000 de participanți care vor fi pelerini la Sf. Moaște ale Sf. Ierarh Nifon.

Joi, pelerinajul „Pelerinajul Încrederi, Bucuriei și Speranței în Dumnezeu”

Punctul central al evenimentului de deschidere de joi 10 august, ora 18.00, va fi în Parcul Catedralei Mitropolitane unde va avea loc slujba Vecerniei Sfântului pe un podium special amenajat. Preotul consilier Ionuț Ghibanu a spus că programul va mai cuprinde o festivitate de premiere a tinerilor elevi olimpici din Eparhie, premianți ai Olimpiadei de Religie, precum și a profesorilor îndrumători, în total fiind premiați 10 elevi și tot atâția profesori, fiecare urmând să primească „Diploma de Excelență «Sf. Ierarh Nifon». Manifestarea va continua cu Pelerinajul Tinerilor din Eparhie, care începe din Parcul Mitropoliei și a fost numit „Pelerinajul Încrederi, Bucuriei și Speranței în Dumnezeu”, va urma traseul spre Mânăstirea Stelea incluzând centrul istoric al Târgoviștei, cu punctul final în fața Catedralei Mitropolitane unde va fi săvârșită slujba „Acatistului Sf. Ier. Nifon” și închinarea tinerilor la racla cu sfintele moaște. În fața bisericii Mânăstirii Stelea se va înălța o rugă către bunul și milostivul Dumnezeu pentru toate binefacerile care au fost revărsate asupra participanților la pelerinaj. Rugăciune către Dumnezeu va fi înălțată și în fața monumentului statuar al Sf. Martiri Brâncoveni din Centrul Vechi al Târgoviștei. Preotul consilier Ionuț Ghibanu, a adresat rugămintea târgoviștenilor de a fi înțelegători deoarece în timpul acestui pelerinaj, care este o singură dată pe an, în anumite perioade de timp principalele bulevarde ale municipiului vor fi închise, unele total, altele parțial, fiind vorba de: Bdul. Libertății, de Calea Domnească, Strada Stelea, Str. Revoluției.

Cuvânt de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon

Vineri 11 august, în ziua a doua, sunt așteptați să participe peste 20.000 de pelerini din eparhie și din afară. „Avem deja solicitări din partea multor credincioși, mai ales din eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, „din județele din jurul județului Dâmbovița”. Ceremonialul zilei a doua de vineri, 11 august, va debuta cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei înconjurat de șase ierarhi din țară și din străinătate, respectiv, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul părinte, Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei și Preasfințitul părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei însoțiți de un mare sobor de preoți și diaconi. În plus, preotul consilier, Ionuț Ghibanu a mai spus că după momentul cel mai important al celei de-a doua zi a evenimentului, săvârșirea Sfintei Liturghii, ÎPS Nifon va rosti un cuvât de binecuvântare „pentru toți cei peste 20000 de participanți la această sfântă sărbătoare și așa cum a făcut și în prima seară va premia pe toți tinerii din Eparhie care au obținut premii la Olimpiadele și Concursurile Naționale, altele decât Religia”, și a precizat că în total vor fi oferite 36 de premii. Închinarea la moaștele Sfântului Ierarh va continua până „aproape de orele 23,00, după care racla va fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană. Cu acest prilej, preotul consilier a făcut apel la târgovișteni să vină să se închine după ora 13.00 până seara târziu având în vedere că pelerinii care vin în Municipiul Târgoviște încă de dimineață nu au acest privilegiu de a se închina în tot timpul anului. „Avem și câțiva demnitari ai statului român care vor fi prezenți la această sărbătoare. Ne bucurăm foarte mult să-i primim și să fie pelerini la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești”, a mai declarat consilierul eparhial, Ionuț Ghibanu precizând că sunt așteptați: Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării Naționsale, Carmen Dan, ministrul MAI, Rovana Plumb, ministrul pentru Fonduri Europene, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor și Florian Bodoc, ministrul Sănătății, alături de aceștia fiind și câțiva secretari de stat din ministerele Guvernului României, directori de instituții, parlamentati. „Biserica sprijină, încurajază pe toți oamenii politici indiferent de culoarea lor politică. Ne bucurăm de prezența tuturor politicienilor care vin și se închină alături de toți credincioșii și participă la acest pelerinaj”a conchis preot consilier, Ionuț Ghibanu.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Sfântul și slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul, model de credință și de curaj
Monument istoric din Săcuieni, în restaurare
Fonduri norvegiene pentru IȘJ Dâmbovița
Rezultate excepționale la Olimpiada Națională de Dezbatere
Liceul Tehnologic va fi extins și modernizat
Eveniment universitar național la Târgoviște
Reînvie școlile profesionale de meserii?
Dumnezeu este tămăduitorul sufletelor și al trupurilor noastre
IPS Nifon, de 10 ani Mitropolit
Dezastrul examenelor naționale, analizat la sânge


Editorial

"Ein mann, ein wort"? Nein!

GEORGE COANDĂ


Cred că niciodată țara nu a fost sub ape ca la începutul acestei luni. A fost un dezastru national și o tristețe care i-a cuprins pe români într-un zăbranic de durere. Și ploile parcă nu mai conteneau. Acest dezastru m-a determinat să revin, chiar și mai târziu, asupra modului în doi peri în care guvernanții și Cotroceniul au tratat această drama națională.

[citește tot...]

Follow artpress_tgv on Twitter


Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale