Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.01.2011 00:09

Targoviste - Ieri s-a deschis...


A A

Expozitie numismatica la Muzeul de istorie

Expozitie numismatica la Muzeul de istorie

Ieri, de Ziua Unirii Principatelor Române, Muzeul de Istorie din Târgoviște a inaugurat primul cabinet numismatic, extinzând prin aceasta zestrea muzeului. Expoziția cuprinde peste 1.208 piese din colecțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, piese de tezaur pornind din perioada neolitică. Cea mai veche piesă expusă este o sârmă de aur datată înainte de 4.900 î.H., de asemenea colecția cuprinzând și monezi din toate epocile istorice până la Regele Mihai I.

Colecția este prezentată în 15 vitrine, expoziția incluzând monezi antice, între acestea Tezaurul de la Urseiu, cu denari romani, republicani și imperiali, monede din argint și bronz. Mai sunt expuse monede bizantine care au circulat în spațiul Țării Românești, de la Vladislav, Radu I, Mircea cel Bătrân și se încheie cu o monedă Vladislav al II-lea, apoi monede bulgărești, venețiene, ungurești, poloneze și otomane, din vremea sultanului Suleiman I. Dar piesa cea mai importantă a colecției este un tezaur din vremea lui Mircea cel Bătrân, care cuprinde 6.000 de piese, de la primele monede bătute în Țara Românească în 1365.

Cele mai multe piese au fost descoperite în Târgoviște, un tezaur din aur de secol XIV, în zona de nord a orașului, un tezaur de la Curtea Domnească, de la Biserica Catolică. Printre exponatele numismatice mai pot fi văzute și bijuterii (inele, inele sigilare) descoperite în săpături și, de asemenea, monede care au circulat în secolele XVI – XIX și piese aparținând Monedăriei Naționale, bătute în vremea Regelui Carol I, monede de argint, monede Carol Ferdinand, Carol al II–lea și Regele Mihai. Expoziția numismatică este deschisă pentru public de marți până duminică, între orele 09,00 și 17,00.

Virgil Voinescu | [email protected]



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale