Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.12.2022 00:19

Probleme apărute pe neașteptate, din motive de pandemie și criză economică, la proiectele finanțate din fonduri europene!


A A

„Primăriile riscă să intre în faliment”

„Primăriile riscă să intre în faliment”

*„Avem problema cu prețurile care au explodat, iar diferența este foarte mare și nu o putem acoperi de la bugetul local”, a semnalat edilul de la Corbii Mari, Ionuț Bănică

 

Pandemia și explozia prețurilor la tot ceea ce înseamnă materiale de construcții a făcut ca derularea proiectelor europene să aibă mult de suferit, iar obiectivele de investiții să nu se poată finaliza la timp, în termenul prevăzut în contract. Primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu, dar și edilul comunei Corbii Mari, Ionuț Bănică, au solicitat autorităților județene, dar și reprezentanților Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia, în cadrul unei conferințe de presă prilejuite de vizita unor reprezentanți ai Comisiei Europene în județul Dâmbovița, să găsească soluții la problemele de această natură cu care se confruntă marea majoritate a unităților administrativ teritoriale.

Marius Caravețeanu a atras chiar atenția că primăriile riscă să intre în faliment din cauza acestor probleme care au apărut pe neașteptate și le-au dat toate calculele peste cap. În aceste condiții, edilul de la Răcari a solicitat chiar și prelungirea perioadei de implementare a proiectelor respective, finanțate din fonduri europene, care se află deja  în întârziere...

,,Avem problema cu prețurile care au explodat, iar diferența este foarte mare și nu o putem acoperi de la bugetul local. Dacă Guvernul României  poate prelua această diferență sau ADR Sud Muntenia... !? Sunt colegi care au semnat contractele de finanțare iar prețurile sunt aproape duble?”, a semnalat Ionuț Bănică, primarul de la Corbii Mari.

Răspunsuri prompte au venit atât de la președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan cât și de la directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. ,,Termenul final pentru realizarea obiectivelor rămâne 31 decembrie 2023. Cred că este o problemă pe care trebuie să o analizăm noi, ca stat. Trebuie o discuție la nivel guvernamental, la nivel de România. Vom vedea ce se va putea face la nivel de buget 2024”, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan.

La fel de tranșant a fost și răspunsul venit din partea directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. „Acest lucru nu este posibil. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia avem o situație transmisă la minister, iar răspunsul este că nu se poate suplimenta valoarea contractelor. Nici prelungirea termenului de implementare a proiectului nu este o idee posibilă. Regulamentul CE spune foarte clar că 31 decembrie 2023 este ultima dată, dar partea de a prelua cheltuielile, după data de 31 dec 2023, de către bugetul național, aici rămâne de stabilit dacă țara, bugetul național, va putea să preia această sarcină”, a transmis Liviu Mușat, director ADR Sud Muntenia.

 

 

Violeta Stanciu



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale